#1 2020-03-05 22:38:26

Valexino
Потребител
Registered: 2020-03-05
Posts: 9

Съвет за дърво и гуми

Здравейте. До скоро играх с дърво yasaka sweden classic с гуми на форхенд yasaka raxza 7, бекхенд xiom vega asia. От две седмици съм с tibhar stratus powerood с гуми tibhar aurus на форхенд и tibhar aurus soft на бекхенд. Забелязвам, че новата комбинация е по бърза, като при повече сила топчето бяга навън. Нивото може би ми е средно. Скоро ходих при треньор с цел правилно изпълнение на ударите. Треньора, след втората тренировка с него каза, че се справям много добре /топспин/, а и като цяло. По принцип съм склонен към атака. Стремя се да атакувам всичко що излиза извън масата най вече с топспин, но не винаги се получава това, което искам. Ясно ми е, че не всичко съм усвоил на 100 %, но искам правилно и ефективно да играя, за което се стремя. Може би трябва да се върна на малко по контролно дърво с подходящи гуми. Какво ще ме посъветвате.


Изключен

#2 2020-03-06 09:08:11

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 759

Re: Съвет за дърво и гуми

Ясаката  е перфектна комбинация за целта която си си поставил. Средно ниво зависи според какво мериш. Средно ниво според мен е играч владеещ всички елементи на масата стабилно  в поредица и му куца леко прилагането им в игра на точки. Новата ти ракета е бързичка. От друга страна най добре е да не сменяш инвентара и да свикнеш с един да играеш. След няколко месеца ръката ти ще свикне. С дърво се свиква за около 6 месеца.

Изключен

#3 2020-03-06 11:54:56

Mebelbox
Потребител
Registered: 2014-03-02
Posts: 234

Re: Съвет за дърво и гуми

Дървото наистина е бързичко, и малко безконтролно, въпреки, че е чисто дърво. Ползвах го повече от 6 месеца преди време и така и не можах да го укротя. Даже композитни ми бяха по-добре.
За същите пари може да пробваш Ксиом офензиф S.

Последно редактирано от Mebelbox (2020-03-06 11:57:35)

Изключен

#4 2020-03-06 23:27:39

Valexino
Потребител
Registered: 2020-03-05
Posts: 9

Re: Съвет за дърво и гуми

Реших да оставя дървото, като евентуално сменя гумите. След доста четене по форуми чужди и наши, мисля за tibhar FX-P с FX-S или MX-S с EL-S. Ако имате впечатления и препоръки за гумите, като комбинация пишете, споделете.

Изключен

#5 2020-03-07 00:08:57

RobbeR
Потребител
Registered: 2017-08-22
Posts: 251

Re: Съвет за дърво и гуми

Играх няколко месеца с MX-S на моя Трайбер К и ми хареса усещането. Гумата обаче е твърда и няма отчетлив тензорен ефект, но има добра чиста скорост и  много фалц, а на мен такива гуми ми допадат. Аз обаче играя всеки ден по около 3 часа и бързо търкам гумите, а тия не бяха от най издръжливите, но определено са в моя топ 3. EL-S е по-бавна и леко по-отскоклива, но пак е твърда. Днес се наложи да лепя на мой прител Вега Х на А. Мазунов ОФФ+ ( което е на над 30 години със черната емблема ) и играх 3 часа с комбинацията .... страхотна просто ... не бях попадал скоро на нещо което от 5-тата минута нататък да ми лепне толкова добре, но минуса беше голямото тегло на дървото. На Трайбера в момента съм с Вега Про и макар да съм свикнал играя по-трудно отколкото с тая smile За  Стратус Пауър Ууд мога да кажа, че в периода който играех с него беше полезен за мен като развитие, но наскоро играх с такъв на познат в комбинация с Ракза 7 и Нитаку Г1 и не ме впечатли ... в смисъл очаквах да ми е по-лесно с чистото дърво, а не беше. Ксиом Офензив С бях купил за едно момче и също едва укротявах с Омега 7 Про а очаквах да е по-лесно при положение, че е подобие на Корбел и пробвах гумата на Трайбера и беше доста по-добре ситуацията smile Ясаката с която си започнал съм я пробвал само 1-2 пъти и то с неподходящи за мен гуми и немога да изкажа пълни впечатления, но със сигурност мога да кажа, че ако нямаш достатъчните умения да поставяш топката където пожелаеш прецизно, е по-добър вариант от Стратуса и всички други към които си се прицелил да закупиш. От дърветата които съм играл в известни периоди и тия които съм пробвал за няколко пъти, съм установил, че колкото е по-катапултно дървото е по-трудно за контролиране ... естествено като направиш 2-3 топспина се палиш, но цялостно губиш повече отколкото печелиш. Тия с Лимба външен според мен се играе по-трудно с тях макар да имат повече време за престой и са по меки, но отскачат повече. Кото външен нямат толкова време за престой и отделят бързо но пък са по директни и с повече контрол ...вече с каброн или не е отделен въпрос. Гледай да е средно сковано или една идея над средното и средно твърдо или пак една идея над средното. Гумите не трябва да са ти прекалено катапултни, защото те карат да си мързелив ако си на по-ниско ниво ... без значение дали заради това, че ти сакчат много и те е страх да удариш или заради това, че влагаш по-малко сила като си активен.

Последно редактирано от RobbeR (2020-03-07 00:12:54)


Andro Treiber CI OFF
FH: Xiom Omega IV Pro
BH: Xiom Omega IV Pro
https://tv.ittf.com

Изключен

#6 2020-03-07 13:47:53

tweeg
Потребител
От София
Registered: 2012-08-15
Posts: 369

Re: Съвет за дърво и гуми

Преди да се обзаведеш с инвентар за няколко комбинации вземи и пробвай дървото със старите гуми. Така единствената разлика с това, с което си играл досега, ще е дървото. Да, по-бързо е, но му дай време да свикнеш.

Аз смених преди два месеца Clipper с TSPW и още му свиквам, но определено има повече контрол от Clipper-а.


Tibhar Stratus Power Wood (Pen) | Cornilleau Target Pro GT M43 | XIOM Vega Europe

Изключен

#7 2020-03-07 21:06:00

Петър Петров
Потребител
Registered: 2019-06-04
Posts: 37

Re: Съвет за дърво и гуми

Въпросното дърво на Тибхар е обявено като off-, но всички, които са играли с него знаят, че е по скоро off. Разминаването идва вероятно от по-голямата глава на ракетата. На мен ми се струва като надграждане в сравнение с другото дърво. По-меките гуми биха погнали за по плавен преход. ЕL-S дава добър фалц, но с оглед за усещането за по-бързо дърво вероятно ще отнеме време за усещане и контрол над гумата. Смятам, че коментарите дотук са смислени и истината е там някъде - посредата - според личното усещане. Трябва малко търпение и много игра!

Изключен

#8 2020-03-07 22:30:17

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 759

Re: Съвет за дърво и гуми

Много важно е да видиш кое от дърветата колко е гъвкаво. Гъвкавите дървета играят трудно с тензори особено меки, а и като цяло с катапутлтните гуми трудно се играе. Когато нивото ти стане да играеш на 3-4 топка атака и да управляваш фалца в топката тогава тези тензори  са много полезни. Зависи от начина на трениране но това ниво при редовни занимания и ходене по турнири ще се постигне поне след около 3-4 години при добро стечение на обстоятелствата. Сложи си хилка която на теб да ти харесва, няма значение къде ходи топката в момента. Правилното е да сложиш по бавно дърво и гуми които ти позволяват да управляваш топката или поне да я усещаш. Ако обаче такава ракета не ти е по сърце все нещо в теб ще те кара да я смениш и рано или късно  ще го направиш, а това е стъпка назад в развитието ти. Знам че написаното от мен  звучи повече философски но повярвай ми това е изстрадан опит.

Изключен

#9 2020-03-08 10:56:34

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: Съвет за дърво и гуми

Здравей,
От играчите съм, които повече експериментират в тенисът отколкото играят, въпреки че участвам на любителски турнири.
Имах щастието да получа от Германия, от елитен клуб употребявани гуми над 30бр. Опитвах комбинации с  различни дървета  и мога да кажа, че имам голям опит.
Освен всички други показатели за гумите, аз ги деля на живи гуми и мъртви гуми, Защото има бързи и катапултни гуми, които са мъртви гуми, има и обратното, бавни пък живи.
Живата гума дори и бавна по скорост играе лесно и еднакво  от близо, средно до далечно разстояние от масата,
Мъртвата гума, макар и бърза играе добре от средно и далечно, но от близко разстояние излиза извън нашият контрол, и е добра само за много напреднали играчи. А играта от близко до масата е най- важна от цялостната ни игра.

По въпросите ти и това което ни казваш, мога да кажа следното:
Към какво да се ориентираме играчи от ниско и средно ниво око желаем да напредваме в тенисът и в същото време да изпитваме удоволствие от играта си?
1. Най- важното-КОНТРОЛ! Контрол, Контрол Контрол.
Контролът е онова нещо, което дори и на подсъзнателно, ниво внася нужната корекция в играчът, за успешно заучаване на правилното и точно движение на ръката. Така играчът бързо и лесно напредва в нивото на игра.
В този смисъл, ето как може да самоопредилиш коя е твоята комбинация за перфектен контрол-при тренировка близо до масата.с бързи еднообразни движения от двамата партньори, ти трябва да можеш да изпълняваш упражнението като движението на ръката е цялостно на удара, а не да ти се налага да прибутваш подлагаш или притикваш топчето с половин незавършено движение. Така по далеч от масата ще ти е нужно да влагаш малко повече сила, но това в никакъв случай не го приемай, че комбинацията ти е бавна и да се опитваш да я подмениш с по бърза, ще е грешка която с време ще те върне пак в началото, ненужен разход на пари, време и енергия..
За контролът е важно и да знаеш че физиологията /механичното движение на ръката/ на ФХ и БХ са различни един от друг..Опитните играчи обикновено компенсират тези разлики, като на ФХ играят с  по- тънка гума отколкото на БХ. Другият вариант на компенсация на двата удара е на ФХ по- твърда гума отколкото на БХ.

За теб, според което си написал за играта си  и според мен:
Тибхарът ти е идеалното дърво с което да надграждаш поне още 1 година...има и по- добри, но трябва да се вглеждаш в параметрите да са близки до твоето дърво и да избягваш да ги подменяш често без нужда.
Аз в моментът използвам това, което въобще не е бързо както е описано с 10, според мен е 9, подходящо за всякаква игра.
http://tennismasa.com/BG/darveta/yinhe- … atana-vf-7.
Същото но vt-5 e бавно за теб, ако не е с бързи гуми, което пък ще намали контролът.

ГУМИТЕ: Най-доброто което аз намерих като комбинация за всякаква игра с голям КОНТРОЛ са тези:
http://tennismasa.com/BG/%D0%B3%D1%83%D … d-hero-pro
Не се подвеждай по показателите дадени в сайтът, въобще не са бързи гуми-живи гуми са и здрави трайни.
Не са от лепкавите, макар и всяка гума да има някаква лепкавост в началото. Тези гуми дълго не променят играта си с времето.
Особеност при тях, при посрещане на сарвис, ако подложиш без натиск, фалцът от сервисът изненадващо се връща при противникът, но ако атакуваш дори и със слаб топспин, то се задейства твоят придаден фалц от твоят удар, и при подложките от насрещен спин е същото.
Тези гуми се продават само с дебелина на гумата 2.0мм. Но оригиналните са направени съобразено с особеностите на ФХ и БХ.
Черната гума БХ  е малко по- мека и малко по- бърза. При оригиналите горните гуми и двете са с еднакви надписи, но на гърбът на жълта подложка Червената ФХ има надпис на китайски, а на черната има надпис допълнително и на латиница. В горе посоченият линк ги има на склад.
Дърветата на SWORD са също много интересни и разнообразни, от което ти сега не си нуждаеш.

Опитах и нещо също интересно като гуми. Американска фирма за производство на професионални гуми, но за бранители, има гуми за бранители които атакуват внезапно, на практика гуми които могат да правят всичко. За съжаление тези гуми не се продават в Европа, а само в САЩ, но доставката им е възможна при поръчки....ето ги сериите:
https://revspin.net/rubber/61-second/

А ето я и гумата:
https://revspin.net/rubber/61-second-li … s-lst.html
Играх с тях и притесненията ми за лепкавост бързо отпаднаха, въобще не се държат като лепкави, лепкавостта бързо пада без да се променят качествата на гумата.
Поръчах и чакам втори чифт, но  несигурността при тях е че се продават в много варианти на дебелина и твърдост и тези комбинации между дърво и различна дебелина и твърдост на гумите изискват опит и повече проби...защото се продават в много варианти, дебелина от 1.2,  1.5,  1.8,  2.0 и 2.2мм.и твърдост от 30,32,34,36, 38, 40,42,44,46,48 градуса.

Гумите са много подобни на тези на SWORD и аз в моментът не мога да преценя кои са по добри.
Поздрави и успехи..


Новобранец старша възраст!

Изключен

#10 2020-03-11 08:03:02

Valexino
Потребител
Registered: 2020-03-05
Posts: 9

Re: Съвет за дърво и гуми

Благодаря за препоръките и насоките. Сложих nittaku fastarc g1 за форхенд, която е по твърда и с по малък катапулт. Гумата за мен е с повече контрол спрямо aurus, като и при блок е по добре. Е играл съм 2 часа, но първите ми впечатления са такива. С повече игра и постоянство се надявам, че нещата ще се подобряват повече. Впрочем смених и дървото с xiom diva. Ако някой търси tibhar stratus power wood в отлично състояние, нека пише. Ще го публикувам за продажба в съответния раздел.

Последно редактирано от Valexino (2020-03-14 09:25:00)

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB