#1 2020-03-10 12:18:45

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 783

Мека или твърда гума?

Привет. От едно известно време насам правя опити и експерименти с дефанзивен инвентар. Аз винаги съм си играл полудефанзивно полунападателно. Друг е въпроса, че къде от незнание къде от любопитство съм се опитвал да правя това нещо с твърде бързи ракети. Ето въпроси на които търся отговор. Търсене в посока БХ- там играя с гладка гума  тънка 1,5мм, като идеята е силно подсичане, посрещане на сервизи, но и наличие на топспин атака. Трябва ли да премина на по тънка гума? В търсене на такава гума дълго време играх с Виктас - 401. Тази гума обаче е доста взискателна и не е най-управляемата при посрещане на сервизи. Общо взето мога да забележа две тенденции при разработка на тези гуми -  с твърда гъба  и такива с мека гъба. Тези с меката гъба са много управляеми обаче на мен ми се струва , че не дават много фалц при подсичане. Самите производители пишат огромен фалц. Какви са вашите наблюдения и как трябва да се комбинират едните и съответно другите гуми т.е. с какъв тип дървета, меки , твърди , гъвкави или не? Коя комбинация е за предпочитане ако се сече назад т.е. далеч от масата? Защо всички ДЕФ. дървета са с големи глави, каква е ползата от това? Въобще идеите при изграждане на ДЕФ. ракета са ми любопитни. Ще се радвам някой да сподели опит.


Изключен

#2 2020-03-10 14:11:08

Ogan
Потребител
Registered: 2010-08-03
Posts: 707

Re: Мека или твърда гума?

1.5мм гладка гума, за топспин, не бих ползвал. Играл съм с 1.5мм няколко години и имам опит с дебелината. 1.8мм вече става за всичко, но дали ще можеш да сечеш, зависи само от уменията ти. С мека гъба не съм играл сигурно от 10 години, нямам идея новите как ги разработват. Комбинирането на хилка е строго индивидуално. Аз лично играя последните години с 50 или над 50 градуса гуми, като дърветата са ми 5 пластови под 6мм дебели, като за фурнири гледам да е кото, лимба или спрус, и да нямат балса. Тренировъчната ми хилка е офф дърво (кото,лимба слоеве) с макс тензор гладка и макс дълъг зъбец. С тази хилка сека двукрилно без проблеми, както и мога да сека с почти всяка офф комбинация от фх. За пример, преди 3 години не можех. Като дефанзивен играч с малката глава целя чат пат ръбовете на хилката при отбрана. Имай предвид, че в отбрана се предполага, че играеш отзад. Играта в отбрана е класическа или модерна. Сечеш с въртене на хилката, за вариация на въртенето или си модерен бранител с арсенал от атакуващи удари.

Изключен

#3 2020-03-10 15:19:30

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 783

Re: Мека или твърда гума?

А има ли някакъв окомерен метод по който да се оцени вкарания в топката фалц при подсичане? За пример ще дам, че окомерно преценявам фалца в топката при топспин, като играя на робот по следния начин- гледам топката като топне в отсрещното поле как отскача , т.е. ниско високо и след това дали излита бързо или по бавно , а също и как излита от хилката. С китайска гума при добър удар е видимо с просто око  как топката след отскока се свлича и "изчезва" от масата. Същото упражнение с Тенерджи 05 топката след отскока е по височка. За съжаление на робота  когато подсичам срещу имитация на топспин виждам летежа на топката, но колко точно фалц е влязъл в нея не мога да преценя. Нямам качествени партньори които да правят консистентен топспин за да мога  да преценя по техните думи. Защо питам? Защото с мека гума примерно Доник Слайс 40 СД топката е на порядъци по управляема в сравнение с Виктас 401. Въпроса е коя от двете дава повече фалц при подсичане.

Изключен

#4 2020-03-10 17:22:47

Ogan
Потребител
Registered: 2010-08-03
Posts: 707

Re: Мека или твърда гума?

Играй с което те кефи повече. Дали фалцът е по-малко е все тая, стига да е в графа достатъчно. Пласирането на сечените топки е по-важно, от това колко точно фалц има в нея. Аз често давам от гладката без фалц топки, като само нулирам въртенето от топспина. Така умуват и си чешат главите, защо с подобно движение веднъж има много въртене и веднъж няма, но ако тази без фалц не я дам ниска и дълбока ме убиват biggrin

Изключен

#5 2020-03-10 17:54:21

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 783

Re: Мека или твърда гума?

Аха. А аз все гледам да навъря колкото се може повече фалц. Значи трябва да пренасочим усилията в друга посока. Благодарско.

Изключен

#6 2020-03-11 12:24:47

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 783

Re: Мека или твърда гума?

Не знам дали ще интересува някого, но..... След като събрах две ДЕФ. ракети - Дърво -ясака Сведен Деф. с 1,5мм подводница и Ураган 3 Нео  и другата дърво Виктас Кожи Матсушита от предходния модел с 1,5мм Доник Слайс 40 СД  и Ураган 2 проведох малко тестове. Та, меката и твърдата гъба имат различна игра.  Меката се деформира лесно и топката бързо удря в дървото особено ако се сече силен удар, като да речем мощен топспин. Тук фалца в топката се получава от това което може като максимум гумата, но и то самото дърво- колко и до как могат това да правят различните дървета на този етап не бих могъл да кажа. Предполагам че меките дървета ще придават малко повече въртене от твърдите такива. Меката гума обаче поставена на мекото дърво съвсем забавя ракетата и ще предполага игра предимно в защита с тази страна на хилката. Твърдата гума от своя страна има  повече атакуващ потенциал, но и различна степен на смачкване на подложката в зависимост от силата вложена от вас в удара. Твърдата гума с мекото дърво даде добра комбинация щото при сечене на силна топка се усещаше как силата на идващата топка  се абсорбира. С Подводницата чиято подложка е средно твърда се откриваше нормално топспин срещу сечена топка, но преди  всичко не силов а фалцов такъв. Един окомерен начин за обща представа за вкарания в топката фалц е боядисването на частична област от топката с някакъв маркер.  Боядисвате така да речем 30 топки от 100 и ги слагате в робота  или ако играете с партньор ползвате боядисана топка. Така при въртенето на топката се вижда горе долу колко се върти , но не и точно де. Та явно тази твърдост  на гумите е разработена за различните  предпочитания на играчите при провеждане на защита.

Последно редактирано от bonchef (2020-03-12 10:13:48)

Изключен

#7 2020-03-15 19:27:47

paun
Потребител
Registered: 2007-11-11
Posts: 97

Re: Мека или твърда гума?

Мен ме кефят твърдите, но пък съм по слаб с тях. А с китайските съм безпомощен......

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB