#1 2009-11-10 22:58:48

Martin K.
Moderator
От София
Registered: 2007-02-22
Posts: 1,389
Страница

Re: Интервю с Петър Митев (треньора на Сибел и

Здравейте колеги,
представяме на Вашето внимание интервюто, взето от треньора на най-успешната наша млада състезателка Сибел Исмаилова.
Като начало бихме си позволили да цитираме един кратък материал на колегите от: http://www.ruseinfo.net , защото успехът наистина е голям, а почти никой не споменава за него:

[size=14]Сибел с вицетитла на балканското[/size]
04 Ноември 2009 09:20:41

"Сибел Исмаил донесе вицешампионска титла на България на балканското първенство по тенис на маса за младежи и девойки до 21 години в турския град Бурса. 16 - годишната възпитаничка на Петър Митев в СКТМ "Дунав" /Русе/ игра страхотно, като по пътя си към финала победи първите ракети на Гърция, на Сърбия и на Румъния. В мача за златото Сибел се срещна с още една румънка - Хирш. Поуморена от тежките двубои, Исмаил отстъпи с 0:4.

"Тя можеше да спечели финала, но сякаш се уплаши, че ще стане балканска шампионка. Все си мисля, че прегоря. Преди това обаче записа невероятни мачове. Много ценна за мене е победата срещу сръбкинята Молнар. да не забравяме, че Сибел е по - млада от съперничките си и че е почти дете. Погледнат отстрани, всеки неин мач бе като двубой между майка и дъщеря", коментира треньорът Петър Митев."


1a648a6e218dc43f.JPG


[size=14]Интервю с  Петър Митев[/size]


Въпрос: Г-н Митев, от колко време се занимавате с треньорска дейност?

Петър Митев: Първо искам да започна с това, че от 1959 година до сега се навършват 50 години от както се занимавам с тенис на маса. Имам доста дълъг състезателен стаж-бях 13 години в националния отбор на България. От 1982 година вече започнах да се занимавам с треньорска работа, като бях и играещ треньор. През последните шест години се занимавам изключително и само с треньорска дейност и прекратих активна състезателна дейност.

Въпрос: Г-н Митев, от кога сте треньор на Сибел?

Петър Митев: Сибел започна да тренира преди седем години, когато беше във втори клас и до сега е състезател към клуб „Дунав” от тогава съм и неин треньор.

Въпрос: Има ли някакви критерии по които да се определи дали едно дете има нужните качества за да стане шампион?

Петър Митев: Много трудно е още в началото да се каже дали това дете има качества да стане шампион или не.

Въпрос: Каква е минималната възраст на която едно дете може да започне да се занимава с тренировки по тенис на маса?

Петър Митев: По принцип в нашият спорт най-добрата възраст за начало на тренировки е в годините, когато децата са в първи-втори, до трети клас. Първата възрастова група за участие в състезания е до 12 години. Все пак те трябва да имат поне две години стаж или тренировъчен процес, за да могат да са подготвени за да участват в първите си състезания.
Децата ги подбираме по следния начин: наблюдаваме ги на база спортни игри. Децата, които бързат да се изявят, да вземат те топката, да бъдат напред; включват се активно в тези състезателни игри; децата, които имат чувство за изява и непременно да са първи. Това са първите критерии, които показват, че това дете има амбиция за изява и естествено такива деца стават и добри спортисти. Другото нещо, което искам да кажа е, че има талантливи деца на които им се отдава тази игра, но това не е достатъчно за достигане на върхови резултати. Талантът трябва да бъде съвкупност от много качества: първо да е талантливо, второ да е трудолюбиво, да има непременно амбицията да върви напред и винаги да е сред първите и естествено физическите дадености, тъй-като нашият спорт е един много бърз и динамичен спорт и децата трябва да притежават всички тези качества.

Въпрос: Разкажете ни малко за Сиби? Какъв характер има и как се работи с нея?

Петър Митев: Спомените ми от първите стъпки и първите и тренировки, както и първите ми впечатления бяха, че беше едно много затворено дете. В същото време много живо, много трудолюбиво и най-важното-съсредоточено. Значи това дете просто още в самото начало показваше, че има качества и въпреки, че дотогава не беше хващало ракета в ръцете си, намираше начин по който да удари, макар и неправилен, но така, че топката да попадне от другата страна на масата. Това е много добро качество или чувство за ориентация, което тя го притежаваше от самото начало. В по-нататъшното си развитие Сибел показа голямо трудолюбие и въпреки, че живееше на място, доста отдалечено от залата не е отсъствала никога безпричинно. Много е дисциплинирана и това естествено й помогна да израсне по-бързо в сравнение с нейните връстнички. Не случайно тя е едва на 16 години, а играе в три възрастови групи нагоре след нея в националния отбор.

Въпрос: Как протича един Ваш работен ден?

Петър Митев: Тъй, като аз се занимавам не само с водещи състезатели в клуба, а имаме и подготвителни групи, работният ми ден започва сутрин в 8,30 часа и завършва някой път вечер и в 20,00 часа. При мен е доста натоварено, тъй-като освен в тренировъчния процес, участвам и в много състезания. Това ще рече, че от понеделник до петък съм в залата, като треньор и извършвам треньорска дейност, а събота и неделя съм на състезания, където е още по-натоварено, тъй-като там е свързано вече и с голямо психическо натоварване. В същото време съм треньор и на националния отбор от 5 години, което е допълнително натоварване и голяма отговорност. Участваме в доста международни състезания: Балканиади, Европейски първенства и това е за всичките възрастови групи, което не е никак малко.

Въпрос: Разкажете ни за останалите свои ученици?

Петър Митев: През тези не малко години, от както се занимавам с тенис на маса през нашата зала са преминали много играчи, които са намерили своята състезателна кариера в много хубава страна. Тук могат да се споменат: Сергей Рибанчов, Нина Коцева, Сергей Груев, Тодор Трифонов, Шанол Ебазер, Огнян Тончев, Петко Цветанов и много други, списъка е дълъг.


Въпрос: Популярен ли е тенисът на маса в Русе и има ли много желаещи да тренират този спорт?

Петър Митев: От много години Русе е един от центровете по тенис на маса в страната ни. Не случайно тук бяха провеждани без прекъсване 34 турнира в чест на 8-ми март, който беше прекъснат през 1989 година, поради липса на средства. Имаме голямо желание да го възстановим. В момента нашият клуб е клубът с най-много точки от всичките 68 клуба в България. Тези точки се дават за постигнати резултати или от класиранията в различните първенства. Това показва, че нашият клуб е най-добрият в страната в момента.

Въпрос: Как ще коментирате промените в правилника на игра и оказват ли те влияние върху играта на състезателите?

Петър Митев: Ние се съобразяваме с промените, това е решение на Европейската федерация по тенис на маса. Ние не можем да ги коментираме дали са правилни или не, просто трябва да ги изпълняваме. Моето мнение е, че като цяло не се е променил много тениса на маса, относно техниката. Промените бяха в размерите на топката и целяха забавянето на играта, за да бъде тя по-атрактивна за отразяващите телевизии и публиката. Но за сметка на това се измислиха много по-бързи гуми, така, че не падна много бързината в тениса на маса. А този, който може добре да играе и това го показват състезателите от европейския и световен елит, топката даже увеличи скоростта си. Така, че тенисът на маса, както и всички други спортове търпи развитие и предполагам, че още новости ще излязат. Ето нови лепила се появиха, което е в полза на състезателите, тъй-като предишните лепила, които бяха на основа органични разтворители и действаха недобре на здравето, сега са заменени с лепила на водна основа с цел запазване на здравето на състезателите.

Въпрос: Дайте съвет на многобройните любители: как да изберат подходяща екипировка-дърво и гуми?

Петър Митев: Всичко това е в зависимост от стила, който практикуват любителите. Ако един любител играе дефанзивен стил( в смисъл отбрана) му трябва дърво, което е по-меко, гуми, които са по-тънки за да нямат голяма отскокливост, защото по-тънките гуми водят до по-голямо чувство към топката, докато по-дебелите гуми имат по-голяма отскокливост, тоест топката се движи с по-голяма скорост, но пък чувството към нея за контролиране намалява. Както е и в живота- винаги едното е за сметка на друго, така е и в спорта.

Въпрос: Предполагам следите развитието на тениса на маса у нас и по света. Как ще коментирате нивото на развитие у нас?

Петър Митев:
Ако трябва да съм искрен ми се струва, че в по-предишни години сме имали повече и по-равностойни състезатели. Конкуренцията беше на много по-високо ниво. Може би това е заради тази криза, която е в България, както и недостигът на средства, а за нашите национални състезатели това е много важно. Поради тази причина ние нямаме възможност да участваме на повече международни турнири от което пък следва, че нашите състезатели не могат да трупат нужния им опит и рутина и това ги поставя в по-неизгодно положение при участието ни в по-големите форуми, които са много важни за нас, това са: балкански и европейски първенства. Хубаво е да имаме възможност да участваме в повече турнири, защото участието ни в един добър, силен турнир се равнява на около два, два месеца и половина усилени тренировки.

Въпрос: Вашето мнение: какво ни липсва за да имаме играчи на световно ниво?

Петър Митев: Пак ще трябва да повторя, че липсата на средства и недоброто заплащане на треньорите не ги мотивира да работят както трябва и това не им е основната работа с която се препитават. Тоест, те трябва да работят и нещо друго, което вече ги откъсва от самата треньорска работа, намалява им времето през което трябва да бъдат в залата и да работят и поради тази причина няма и повече равностойни състезатели.

Въпрос:  Г-н Митев, благодарим ви за отзивчивостта и отделеното време за това интервю! Пожелаваме успех на Вас и Вашите състезатели!  В заключение какво бихте Вие пожелали на многобройните почитатели на тениса на маса, които посещават нашите сайтове?

Петър Митев: В заключение мога да кажа, че просто е задължително всяко дете да практикува някакъв вид спорт, независимо дали тенис на маса или друг. Спорта учи хората на дисциплинираност, това запазва тяхното здраве и най-важното е, че ще дръпне децата от такива лоши наклонности, като употреба на наркотици и други дейности, които в последно време доста застрашително нарастват.


П.П. Интервюто е взето преди няколко дена, с любезното съдействие на моята добра приятелка от Русе Анна Върбанова. В момента подготвяме за качване и интервюто със  Сиби. Очаквайте го съвсем скоро и него тук и на страницата на: www.tabletennis.bgemail: martin(@)tabletennis.bg

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB