#1 2009-07-23 16:41:05

Бат Светля
Потребител
Registered: 2006-11-11
Posts: 497
Страница

Re: Ексклузивно интервю с Константин Парапанов

Намирам Константин Парапанов на обичайното място и време в злата в Диана по тенис на маса след тренировка.

Здравей. Как се чувстваш?

Отлично. Утре имам рожден ден и ще навлизам в храстовата възраст.

Може ли да отделиш няколко минути за феновете по тенис на маса за едно интервю?

Разбира се. Разполагам с много свободно време, защото точно сега сме в почивка до края на месеца, а пък за феновете по тенис на маса ще отделя специално внимание.

Първо да ти честитя титлата на турнира в Албена

Благодаря! Имах чувството, че не мога да загубя. Просто летях. Случват се такива пориви в професионалния спорт, все едно играеш на друго ниво, подсъзнателно психиката ти е напълно освободена, технически си поставен перфектно.

Но как? При толкова силни състезатели?

Истината е, че бях напълно отпочинал от тенис. Последната седмица правехме само физическа издържливост и много малко тенис. На тези години твърдя (Парапанов в момента навършва 32 години), че трябва да се тренира много по-малко. Имах „глад” за тенис и направих най-точното разпределение на тренировъчните методи, за да бъда напълно подготвен за самото състезание.

Теодор Йорданов и Гроздан Грозданов, Радослав Камберов играят в силната лига на Германия. Петко Габровски играе с теб в момента  и би трябвало да получиш силен отпор от тях в момента?

Те са отлични тенисисти, но аз в момента водя с отбора на Дигеста много усилена подготовка. Професионално се подхожда във всяко едно отношение. Васил Тодоров и Петър Великов са основни виновници за това. Освен това получавам спокойствие и съм в България, което е важно за един състезател да не се изморява от продължителни и дълги пътувания, а даже ако трябва да бъда откровен в България аз лично се чувствам най-добре.

1046905951108979751712483473330XNgjRmqAccDAMKgCAEg.JPG

Парапанов шампион в Албена 2009

Минали години явно се беше поизморил от тежките преходи до Турция?

Наистина много. Именно дългите пътувания до азиатската част ме изморявах много. Трябваше да пътуваме с автобуси по 20 часа и веднага след това да играем важни срещи. Турското първенство е много силно. Състезателите са много мотивирани, а напоследък има доста китайци и се играе на едно бих казал европейско ниво.
Има и една много мотивираща причина да играя там дълго време. Тяхната федерация разпределя мачовете по равни части всяка седмица. Дефакто ти играеш непрекъснато през цялото време на годината, всеки месец по 3-4 пъти с разменено гостуване, което е една много добра проверка за това как се развиваш през седмицата, месеца и годината. За съжаление това не се случва тук. Имахме близо половин година липса на официално състезание, което единствено коледния турнир се опита да замести липсата на състезания от календара. Това ми е и основната критика към българската федерация по тенис.

Преди години играеше и в Италия?

Там не се чувствах особено добре, защото бях в малко градче и скуката и еднообразието ми идваше малко в повече. Трябваше да играя с много по-слаби спаринг партньори, които неминуемо се отразяваха и след това при резултатите. Първата лига на Италия е много силна, почти като немска първа лига, в която всяка една среща трябва да се играе на максимума на възможностите. Аз играех във втора, която пак е по-силна от нашата в момента.

От там ли произлезе прозвището „Маестро”?

Да. Това означава в точен превод на български „учителю” (смее се).

От много време се говори за огромните проблеми с гумите и дърветата и прословутите водни лепила.

Този огромен проблем аз лично го разреших с един единствен начин - тунинг с бебешко олио NIVEA!

Сериозно?

Напълно сериозно говоря. Много добре се знае, че в отбора сме напълно задоволени от всякакви реномирани марки. От Доник до Бътерфлай. Всеки е свободен да избира каквото иска. Освен това всички последни модели на лепила и всякакви „екстри” от Доник и Стига идват до нас почти веднаг от Васил Тодоров, нашият треньор и вносител на тези фирми в България.
От доста време се говори за това олио от нашите състезатели в Германия. Гумите се намазват и придобиват дебелина не по-голяма от 4мм и ефекта на пресното лепене.

Не е тайна че играеш само и единствено с Butterfly. Защо?

Защото това е най-добрата фирма за гуми и дървета според мен. Пробвал съм какво ли не...
Разбира се, има и много други, но никой не успя да направи аналог на Bryce и Tenergy 05.

В момента играеш със...?

Tenergy 05 (мax) на форхенд и бекхенд и старо дърво Petr Korbel OFF. Поръчах ново от Япония, за което лично ти благодаря, че ми го осигури, но то е доста различно от това, което се произвеждаше преди 10 години, въпреки че са абсолютно едно и също дърво. В световен мащаб ги няма тези хубави стари качествени дървета. Вярно, има карбон, кевлар и какви ли още не съвременни материи, но класическите подбрани дървесни пластове изчезнаха.

Стана въпрос за Япония. Последното световно първенство беше в Йокохама?

Невероятен шампионат. За съжаление отпаднах доста рано, но за щастие гледах всички мачове и си направих много серизоно изводи за това, какво се случва в момента със световния тенис.

И то е?

Китайски превес във всяко едно отношение, защото те играят научно! Какво имам предвид. Наблюдавайки всеки един от тях по време на точка  в гейма, те никога не губят равновесие. Центъра на тежестта им е така перфектно разпределен, че те винаги са в перфектен баланс. Ръцете има все едно, че правят техники от карате или китайско кунг фу. Европейците залитат, връщат се, извиват тела и след всяка изиграна топка първо трябва да върнат положението на тялото в равновесие и след това да изиграят топката. За кое повече да стигне времето? Докато китайците са, като машини, които никога, ама никога не правят такива излишни движения. Освен това те дойдоха цяла делегация от масажисти, кондиционни треньори и какви ли не други. Не бих се учудил ако имаше и научни работници от института в Тянждин.
Това е постигнато в и в лабораторни условия, няма как да стане иначе по друг начин. Поне аз така си го обяснявам.

Всички си мислят, че китайците тунинговат?

Разбира се. Убеден съм.
С новото водно лепило няма как да скачат китайските гуми. Разликата е , че при тях си идват готови тунинговани, докато повечето от нас си ги подготвят сами.

Ако зависи от теб и си президент на международната федерация би ли върнал старото лепене и 38 мм топка.? Говорим съвсем хипотетично.
Не не бих променил нищо. Смятам че в момента тениса може само да спечели от новото лепене.

Старите гуми даваха една сигурност на играта, която помагаше около 10%, за да отиграеш някой трудна топка, докато новите гуми не постигат това. Освен това топката в момента от 40мм е малко по-бавна, но играта стана по атрактивна и се вижда незначително на телевизионните екрани, но достатъчно за да се постигне ефекта по-техничния състезател да спчели от големината и.
Пълна заблуда е, че новите гуми имат повече въртене или контрол. Гледайки показателите от рекламните брушури излиза, че тенерджи върти типката с 4 пункта повече от легендарния срайвър например, което не е вярно. Чисто и просто старите гуми не става да се лепят с новото лепило.

Имаше ли специални апарати за това в Йокохама?

Проблема беше, че мереха дебелината на гумата с един много несъвършен инструмент, който прилича на същия, като този с който мерят мрежата на височина. Как се виждат тези десети от милиметъра? Несериозно е, непрофесионално и доста субективно. Иначе хилките се поставяха с машина настроена да долавя миризма на старите лепила, но нямаше случай да хванат някой състезател. Има едно твърдение,че някои са лепили със тях. Прави се лепене вечерта и на сутринта вече миризмата от тях изчезва. Аз не рискувах и си лепях с новото на водна основа.

Аз съм родител, имам дете, където искам да го запиша тенис на маса. Какво да направя?

Първото и най-важно е да се намери добър треньор! Казвам го не, като тривиална и изтъркана фраза. Лутам се вече 28 години с тенис на маса и мога да споделя доста от личния си опит. Ако не се намери точния човек, който да даде основата на детето, изобщо не трябва да се води в залата! Ако иска да играе и да се движи това е идеалният вариант, но за полагане на основи и сериозен тенис без висококвалифициран треньор е загуби време. Нещо повече – създават се грешни навици и после изтриването на информацията е слабо казано трудно. Дори след 28 години тенис на маса, от които 12 на професионално ниво, намирам много грешки в основата на движението, което за щастие сега работим с Петър Великов, който лично за мен е треньор от световна класа.
Проблема се задълбочава, защото само в момента се играе на високо ниво в София и тук се тренерира професионлано с  отбора на Дигеста. От следващия сезон се говори че Ивайло Иванов (бате Ивчо) иска да направи професионален отбор. Силно се надаявам и други градове да направят такива отбори. Тогава нещата мисля, че ще потръгнат в положителна насока. Много е важно и значението на федерацията в случая, която трябва да разпредели правилно финансите и да осигурява нужната екипировка и международни турнири за всички възрасти. Това става само с пари.

20743203114717049301248347326Jd3OfZTUGr36gqmrot9K.JPG

Константин Парапанов в залата по тенис на маса София юли 2009


Ако позволиш малко странични въпроси извън тениса.

Разбира се.

Любима марка кола?
Ферари

Цвят?

Червен, като Ферари.

Явно си голям фен на марката.

Винаги изпитвам особено усещане, като видя Ферари.

Любима марка за дрехи?

Адидас. От официалните облекла Версаче.
Не съм роб на предметите и нямам директни предпочитания на нещо опредено. Решавам на момента, ако нещо ми хареса.

Предполагам си даваш сметка, че това интервю ще достигне до феновете благодарение на интернет. Какво мислиш за компютрите?

Малко поизостанах с тях, но скоро ще наваксам. Знаеш колко трудно е да се отдели свободно време, когато човек се занимава професионално с тенис на маса.

Интервюто е взето в София на 21 юли 2009 година.Aikido Bulgaria [img]http://www.mitsubishibg.com/forum/style_emoticons/default/aikido.gif[/img]

Изключен

#2 2009-07-23 17:52:53

kaloqn4ev
Гост

Re: Ексклузивно интервю с Константин Парапанов

Бат Светля,голям си!
Интервюто е страхотно и зае подобаващо място на заглавната ни страница smile

#3 2009-07-23 19:18:37

misrable
Гост

Re: Ексклузивно интервю с Константин Парапанов

Бат Светля е номер 1 !!!

Винаги и по всяко време е доказал, че е изключителен човек.

Много ерудиран, много скромен, много човечен.

smile

#4 2009-07-23 21:51:32

MarTar
Потребител
Registered: 2007-01-28
Posts: 131
Страница

Re: Ексклузивно интервю с Константин Парапанов

За мене е чест, че ги познавам и двамата. Нещо повече- тренирал сам с Парапанов и трябва  да ви кажа, че е адски скромен човек и има мн добро чувство за хумор което придава специална атмосфера на "Дианабад"  drinks
П.С Мерси за тренировките Парапане и "sorry" за непрофесионалното партниране  biggrin

Мартин Търновалийски

Изключен

#5 2009-07-26 00:30:33

AxL
Потребител
От София
Registered: 2006-04-30
Posts: 252

Re: Ексклузивно интервю с Константин Парапанов

Браво Бат Светле супер е!
Добри отговори от Парис wink2


Бунтар Без Кауза

Когато убиете комар с Топ Спин, тогава ми говорете!

Изключен#6 2009-08-13 07:40:16

Lao Bao
Потребител
От София
Registered: 2009-06-21
Posts: 4,540
facebook профил

Re: Ексклузивно интервю с Константин Парапанов

Прави се лепене вечерта и на сутринта вече миризмата от тях изчезва.

Изобщо не схващам предимствата на свежото лепене. Ракетата дрънчи като сцепен талашит и ти създава душевен дискомфорт - току виж се разцепила на две, докато забиваш. smile

Константин има много приятно излъчване - уравновесен, загатнато интровертен, без да създава чувство за отстраненост, в хармония със себе си. Желая му успехи в спорта и късмет в личния живот.

Изключен

#7 2009-08-13 20:53:10

neon
Потребител
Registered: 2006-12-29
Posts: 883

Re: Ексклузивно интервю с Константин Парапанов

Здравейте,
страхотно интервю, поздрави от Габрово на Константин. Повечето не ни знаеш, но ние - да. Успех!

П.С.
Очаквам значително намаляване на бебешкото масло "нивея" по магазините  biggrin

П.П.С.

Imago,Aug 13 2009, 06:40 писа

Изобщо не схващам предимствата на свежото лепене. Ракетата дрънчи като сцепен талашит и ти създава душевен дискомфорт - току виж се разцепила на две, докато забиваш. smile
[right][snapback]26730[/snapback][/right]

Не схващаш... ама явно я има, иначе едва въобще ще се говори за това  smile

Изключен

#8 2009-08-13 21:39:24

Lao Bao
Потребител
От София
Registered: 2009-06-21
Posts: 4,540
facebook профил

Re: Ексклузивно интервю с Константин Парапанов

neon,Aug 13 2009, 20:53 писа

Очаквам значително намаляване на бебешкото масло "нивея" по магазините  biggrin
[right][snapback]26740[/snapback][/right]

Може и с Johnson - това използват колегите в Америка, или пък с евкалиптово масло, в краен случай със зехтин, по примера на Креанга.

Има, разбира се, едно малко неудобство, и то е, че използването на подобни тунери е забранено от ITTF.

P.S. Ще се отнася до свежото лепене и бързите лепила, като ви трябва скоростна и мощна ракета, купете си дърво OFF+++ и подходящи бързи гуми, фабрично тунинговани.

Изключен

#9 2009-08-15 16:36:47

misrable
Гост

Re: Ексклузивно интервю с Константин Парапанов

Който лепил-лепил...,

който ще лепи - да внимава да не го гепят на състезание... smile

Един краткоспектърен анализ на минало, настояще и бъдеще показва, че играта тенис на маса винаги се е влияла от индивидуалната техника и качества на състезателя в пъти повече, отколкото неговата ракета/лепене/аксесоари и т.н...

drinks

tennis

#10 2009-08-21 01:22:39

brunobanani
Потребител
Registered: 2007-12-16
Posts: 645

Re: Ексклузивно интервю с Константин Парапанов

Вече може да видите и финалната му среща от турнира в Албена, както и церемонията по награждаването му.  drinks

[size=14]ТУК[/size]

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB