#1 2008-05-19 18:48:19

Бат Светля
Потребител
Registered: 2006-11-11
Posts: 497
Страница

Re: Ексклузивно интервю с Владислав Танчев (Китаеца)

49431_668.JPG

Намирам време след днешната тренировката на Влади Танчев (Китаеца) да го заговоря за малко.

Влади здравей. Не искам да те притеснявам, но има голям интерес към твоето интервю в сайта. Получих десетки лични съобщения с молба за въпроси към теб. Би ли отделил няколко минути?

Разбира се. За феновете по тенис на маса винаги ще отделя време.

Всички питат основно едно и също от години. Този въпрос си го задавам и аз. До кога ще продължава тази хегемония на китайците?

Не виждам кога и кой може да надделее над тях. Причините са, че само в Китай има регистрирани над 800 хиляди тенисисти. В момента в България няма и 100 човека, които да са регистрирани в клубовете! Там конкуренцията е жестока, а всички знаем, че тя ражда качество. Има учители от изключително високо ниво навсякъде.
В Китай това е спорт номер 1.
Спонсорира се от държавата. Има институти, които се занимават само с последните научни открития единствено и само в областта по тенис на маса.

Вероятно имаш предвид института в Тянджин?

Да. Разбрах това преди близо 12 години, когато бях в този град в Китай на Световното първенство по тенис на маса. Тогава точно в този град се проведе световното първенство. Не видях точно какво се разработва в него, нямахме възможност да видим това, но в залата се говореше, че цял екип от тесни специалисти правят всеки ден изследвания как да подобрят една гума от фирмата Friendship например.

Разкажи повече за това първенство.

Събрах пари на собствени начала. Полета беше през Лондон, с два дена престой в хотел и след това до Пекин. От Пекин до Тянджин пътувахме с кола, като организаторите се бяха погрижили за всичко.

Резултатите ти от това първенство бяха доста добри.

В предварителните групи имах две победи и една загуба. Ако се бях класирал щях да срещна Владимир Самсонов, който тогава беше във върхова форма. Той се явяваше и един от малкото тенисисти, които оказваха сериозен отпор на китайците. Същата година той стана европейски шампион и вице световен.

Не съм единствения в България, който много би искал да стане това, но миналото си е минало...

Да, обаче при евентуална победа над Самсонов (смее се) ме чакаха дузина китайци и шведи. Там прошка няма. Все едно играеш срещу машини, които са от междузвезден сериал. Не ми се споменават имена, че настръхвам, само като си помисля.

49432_680.JPG Владислав Танчев в изпълнение на топспин

Добре. Нека да бъдем малко по-конкретни. Как става това, само с тренировки ли?

Не само. Гледал съм как тренират с часове топспин например. Хиляди движения по един и същи начин, без никаква грешка. Науката физика работи върху човека в буквалния смисъл до пълен перфекционизъм.

Има ли превес китайския хват, в който стана въпрос в предишното интервю? Този въпрос е на един фен от сайта по тенис на маса.

Не мисля, че има превес. Последните години водача в световната ранг листа играе с европейски захват Ванг Ликин. След това са Чен Ки, Хао Шуай, Ма Лонг, Киу Яке, Хоу Янгчао.
От тях не са само Ма Лин, Ванг Хао от познатите имена в топ 10.
Разбира се и Риу Сюнг Мин, който е кореец, но все пак има много силни състезатели, които играят китайски хват и са изключително трудни за преодоляване.

Вероятно и китайската школа си оказва влиянието?


Разбира се. Там поколения майстори играят така. Те бяха напълно надиграни с европейския хват от шведите и доста други европейци преди години. Преди години Мариано Луков печелеше с неговия китайски хват срещу много силни китайци. Той беше бил пoчти всички най-известни играчи в света! Зоран Калинич от бившата Югославия също имаше много титли, особено на двойки. Самите китайци започнаха да се учат на  европейски хват години подред. Китайците обичат да играят с чисто китайски гуми. Това са „лепкави” горници с твърди сини подложки. Обикновено използват Friеndship, DHS, DAWEI, LKT на форхенд, а на бекхенд силна нападателна гума от типа на TSP Real, или Butterfly Bryce за поддържане на темпото. Разчита се предимно на силен сервиз и тежик топспин с китайската гума. Обикновено се използват градуси около 40 (твърдина на подложката на форхенд). Целта е да се върти много силно топката на форхенд с лепкавата китайска гума и да се прави драйв на бекхенд. Ванг Хао има и уникален бекхенд топспин. Тук обаче се получава и нещо, което малко хора знаят.
За да се играе китайски хват трябва да се подхожда с крака до топката винаги по един и същи начин. Това е доста трудно за по-бавните крака на европейците (има и много бързи разбира се). Просто физиологически азиатците са сложени по по различен начин от другите раси. Те имат природно голяма бързина и рязкост на движенията. Китайската техника „не е лъжица за всяка уста”. Трябва да се работи под ръководството на специалист. Иначе китайския хват не върши работа.

Как преминава деня на един професионален тенисист?

Еднообразно, тежко, понякога напълно изтощително.
Има удоволствие от играта, защото за да правиш това трябва да го харесваш, но трудно мога да си позволя много неща. Обикновено съм по 6 часа в залата без неделя, с изключение когато имам състезания. Събота играя също, когато имам възможност.

Правиш ли фитнес?

Разбира се. Той е строго подчертан за мускулните групи, които са основни в тениса на маса. Това са специфични упражнения и се различават от програмата на един културист например. Понякога го пропускам, защото имам двуразови доста дълги тренировки по тенис и няма време и сили за физическа.

В предишното интервю стана въпрос за храната. Някои хора попитаха защо ядеш ограничено месо и не ядеш риба. Би ли отговорил малко по-конкретно.

Не съм казвал, че не ям риба! Казах, че не обичам риба, но ям скариди и други морски дарове. Давам си ясна сметка, че рибата е много важна храна. Относно месото подбирам да не е тлъсто и да не е било замразено. Принципно то е източник на много белтъчини, но и на токсини. Приемам месо, без да прекалявам. Предпочитам естествено и природните белтъци, които са важна част от менюто ми. Ям много плодове и пия газирана и минерална вода, която засища жаждата в топлите дни и осигурява водния баланс.

Виждам те често с баничка и боза?

Да... (последва силен смях)! Има ли нещо по-сладко от това? Бозата е доста енергийна напитка.

Нека се върнем на въпрос за гумите. От тази година забраняват лепилото на спиртна основа и задължават състезателите да използват такова на водна основа.

Да, обаче новото лепило по никакъв начин не постига същия ефект. Всички трябва да знаят за лепилото на водна основа, че е доста силно. Ако дървото не е с фабричен лак, като Stiga CR например, или не е намазано с тънък лак отгоре, при повторно залепване се поврежда дървото, като е имало случаи да се разкъса даже гумата и по-точно подложката частично. Пробвах преди известно време и така наречения Тунинг. Доста е сложно. Мажеш гумата и чакаш 12 часа. Зависи от вариантите на самата фирма производител, но принципно чакаш доста времe - около денонощие. След това мажеш пак до 3-4 пъти. И след това преди да я залепиш чакаш още 24 часа. Това е прекалено, защото минава много време. Обаче като сложиш гумата има трайност около месец. Все едно е прясно залепена. Все пак мисля, че това ще бъде забранено. Японците в момента не могат да противопоставят адекватна гума на пазара с новата технология. Германците водят във всяко едно отношение.
Скоро излезна на пазара поредица от нови гуми на Butterfly Bryce Speed и Tenergy, TSP Tension, Yasaka Pryde, но на последните две фирми гумите са Made in Germany. Явно японците изчакват да видят какво ще се случи с тези нови технологии. Предупреждението да се премахнат лепилата на спиртна основа е от Олимпийския комитет и световната федрация и трябва да спазваме правилата.

И до къде ще стигнат ограниченията в тениса на маса? Да увеличат топчто на 42 мм и да вдигнат мрежата ли?

За топчето не знам, но ти беше свидетел, как вдигнахме мрежата на 17 см (около 3 см над стандарта) без да кажем на Мартин Търновалийски, преди няколко месеца, когато игра с мен тренировъчен мач. На края на трите гейма го питах какво мисли и той вдигна рамене. Като му казахме за мрежата Марти много се изненада и каза, че изобщо не е усетил нищо нередно. Явно ако се реши от Световната федерация да се вдигне ще се усеща слабо, но няма да е съществено за играта. Не мисля че това скоро ще стане.

За малко миналата година да победите на двойки заедно с Дима Овчаров, Тринко Кийн и Йорген Персон?

Мисля че имахме огромен шанс. Но в крайна сметка загубихме 3 на 1 гейма. Поведохме в първия и го спечелихме. Беше трудна среща. Дима Овчаров е страхотно класен играч. Има сервиз от най-висша класа. С него е удоволствие да играеш.

Какво чувстваш, когато Персон ти бие сервиз? Въобще как се усеща играта срещу такова „светило” в тениса на маса?

Всичко се усеща съвсем нормално, просто надделяват с много точна игра. Няма примерно бомбени топспини и неотразими сервизи. Пак казвам - направи ми силно впечатление класната игра на Дима Овчаров, като партньор. Мисля, че е световна класа. Може да вземе и медал от предстоящата Олимпиада в Пекин. Много е силен!

Има във форума по тенис на маса, тема за талантите в България. Какво мислиш за нашите млади надежди?

Добри таланти България винаги е имала и ще има. Милен Спасов преди години беше бил Майкъл Мейз. Мартин Великов за малко щеше да бие Тимо Бол. Тогава Тимо се измъкна на косъм. Но проблема на младите таланти у нас е, че не се развиват в подходяща среда при тесни специалисти професионалисти.
Сега има добри надежди в лицето на Петко Габровски и едно момче от град Стамболийски. Има и добри момичета. Чакат ги обаче много битки и доказване.
В съвременният тенис таланта не е достатъчен. Трябва изключително много съвкупности от качества, за да се преодолее силната конкуренция.

Вярно ли е, че добрите тенисисти получават по 50-60 хиляди долара на месец?

Това какво ще рече? Около 40 хиляди евро на месец ли? Да. Получават. Даже знам, че някои тенисисти взимат и повече. На Тимо Бол знам, че дохода му е над 900 хиляди евро годишно. Не знам обаче колко дял получава от Butterfly? Със сигурност са доста пари. Спомням си едно интервю на Йорг Роскопф, който преди близо 15 години го запитаха на едно интервю дали е милионер и той отговори категорично, че от тениса на маса взима милиони. Самсонов също е милионер, да не говорим за Валднер и Персон.

А китайците?

Мисля че получат даже и по милион долара на година, заедно с рекламите. Първите им ракети са милионери до един!

Мислиш ли, че може да се покани някой от легендите по тенис на маса в България? Например като нещо на двудневен практически семинар?

Това ще бъде чудесно. Но не смятам, че скоро може някой да го организира. Ще има ли смисъл ако не тренира и не показва няколко дена тънкостите на играта? Трябва и спонсори за това.

Не мислиш ли, че гумите в тениса на маса са прекалено скъпи?

Скъпи ли? Какво точно имаш предвид?

Ами ето ти пример – аз имам кола. Тя е с 15 инчови гуми. В тях има каучук, колкото за минимум хиляда гуми за тенис на маса, ако не и двойно повече. Една японска гума от фирмата Toyo ми струва 120 лева. Говоря за последен модел гума. TSP Real ако си я закупя от интернет ми струва 80 лева?!

Прав си. Наистина цената, като материал в една автомобилна гума и в една гума за тенис на маса, като материал е доста различна. Но това са професионални гуми и те изкарват хляба на много хора. Най-добрите състезатели не си купуват гуми. Те са продават на любителите. Именно любителите и масовия спорт носят печалбите на фирмите.

Влади, благодаря ти за изключително интересното интервю.

Моля, винаги за феновете по тенис на маса съм готов да споделя какво мисля.
Поздрави от мен на всички, които пишат и четат сайта по тенис на маса.Aikido Bulgaria [img]http://www.mitsubishibg.com/forum/style_emoticons/default/aikido.gif[/img]

Изключен

#2 2008-05-19 20:02:56

webmaster
Administrator
Registered: 2005-12-26
Posts: 1,080

Re: Ексклузивно интервю с Владислав Танчев (Китаеца)

Благодаря ти Бат Светля.
Публикувах интервюто на първа страница, надявам се нямаш мищо простив.
Благодарности отново.

Изключен

#3 2008-05-19 20:11:31

Бат Светля
Потребител
Registered: 2006-11-11
Posts: 497
Страница

Re: Ексклузивно интервю с Владислав Танчев (Китаеца)

Нямам разбира се. smile


Aikido Bulgaria [img]http://www.mitsubishibg.com/forum/style_emoticons/default/aikido.gif[/img]

Изключен

#4 2008-05-19 20:21:16

Sobieski
Потребител
Registered: 2008-05-13
Posts: 32

Re: Ексклузивно интервю с Владислав Танчев (Китаеца)

Страхотно интервю много е интересно протължаваите в същия дух drinks

Изключен

#5 2008-05-19 20:29:07

Тео
Потребител
Registered: 2008-05-03
Posts: 13

Re: Ексклузивно интервю с Владислав Танчев (Китаеца)

Интервюто е хубаво.Бат Светля поздрави Кити от мен

Изключен

#6 2008-05-19 20:48:39

Бат Светля
Потребител
Registered: 2006-11-11
Posts: 497
Страница

Re: Ексклузивно интервю с Владислав Танчев (Китаеца)

Тео, ще го поздравя разбира се. smile
Използвам случая да ти благодаря за прекрасната тениска Andro, която ми подари на личното първенство. Приемайки я, ти пожелах да станеш шампиона на България, което ти направи по безапелационен начин!
Радвахме се много на твоята победа! smile
Като дойдеш в София ще се черпим по сокче!

Поздрави
Светльо


Aikido Bulgaria [img]http://www.mitsubishibg.com/forum/style_emoticons/default/aikido.gif[/img]

Изключен

#7 2008-05-19 20:51:50

kaloqn4ev
Гост

Re: Ексклузивно интервю с Владислав Танчев (Китаеца)

Поздравления и огромно благодаря на Бат'Светля за интервюто,Владо както винаги е бил много отзивчив smile

#8 2008-05-19 21:27:20

AxL
Потребител
От София
Registered: 2006-04-30
Posts: 252

Re: Ексклузивно интервю с Владислав Танчев (Китаеца)

Супер интервю. Отдавна чаках 2-ри епиозод и вече ми олекна smile Много добре е станали Бат Светле и тайно се надявам да има и някой ден 3-та част wink2


Бунтар Без Кауза

Когато убиете комар с Топ Спин, тогава ми говорете!

Изключен

#9 2008-05-19 21:30:58

don Antani
Moderator
От Бургас
Registered: 2006-03-08
Posts: 1,037

Re: Ексклузивно интервю с Владислав Танчев (Китаеца)

Браво, много хубаво интервю! Поздравления за Бат Светля и от мен.  smile  drinks


TSP Reflex 50 Award Off
FH: Tibhar Nimbus
BH: Tibhar Rapid

Изключен

#10 2008-05-19 22:42:17

skendi
Потребител
Registered: 2006-03-17
Posts: 104

Re: Ексклузивно интервю с Владислав Танчев (Китаеца)

Супер интересно!Ако няма нищо против автора и админите ще го принтирам и ще го сложа на таблото в зала "Рефлекс" в Пловдив.

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB