#1 2008-05-03 16:33:43

pacolan_super
Гост

Re: ЙОТО ДРЕНОВСКИ

Yoto02.jpg

ЙОТО ДРЕНОВСКИ

Йото Иванов Дреновски е роден на 02.05.1938 г. в гр. София. Завършва средно образование в техникума “С. М. Киров” в София. Висшето си образование завършва във ВИФ (сега НСА) през 1962 г. като първенец на випуска със специалност учител по физическо възпитание и треньор по тенис на маса. Веднага след завършването си започва работа като асистент във ВИФ, където от 1987г. работи като доцент по тенис на маса. От юни 2005г. е пенсионер и хоноруван преподавател.
През всичките тези години Йото не е прекъсвал да упражнява дейността си като треньор по тенис на маса със студентските отбори на НСА и “Академик” - мъже и жени. Ръководените от него отбори и състезатели многократно са завоювали медали и шампионски титли от всички дисциплини на републиканските първенства по тенис на маса. Бил е и треньор на националните отбори по тенис на маса. Воденият от него женски отбор завоюва трето място и бронзовите медали на Световното студентско първенство през 1990 г. За постигнатите много добри резултати с клубните и националните отбори е удостоен със званието “заслужил треньор” по тенис на маса. Беше многогодишен член на УС на Българската федерация по тенис на маса (БФТМ) и до последния момент - председател на комисията по международна дейност на същата.
Той беше най-големият специалист-теоретик в областта на тениса на маса у нас, като има издадени 11 книги - учебници, учебно-методически помагала и ръководства, 57 научноизследователски и 51 научнопопулярни статии.

Yoto03.jpg

Yoto04.jpg

В продължение на повече от 40 години Йото беше запазената марка на България във всички международни организации по тенис на маса. Участвал е в много международни и научни конгреси, бил е лектор на международни курсове и семинари за треньори по тенис на маса в различни страни по целия свят като всепризнат експерт и капацитет. Като технически делегат и член на Журито на най-големите международни състезания по тенис на маса притежаваше изключително богат практически опит в организацията и провеждането на световни, европейски, балкански първенства и най-големите открити международни турнири - системи на провеждане, жребий, програми, “Жури д’Апел” и др.
До последно Йото беше Генерален секретар на Балканския съюз по тенис на маса (BTTU), зам. председател на техническия комитет на Европейския съюз по тенис на маса (ETTU) и член на техническия комитет на Международната федерация по тенис на маса (ITTF). Той беше полиглот, непринуден и открит в общуването си с хората и умееше да печели приятели за цял живот.
За много българи от средното и по-възрастното поколение, които са имали щастието да летуват на времето в ММЦ “Г. Димитров” - Приморско, Йото, макар и да не знаят името му, ще остане човекът с мегафона - неуморният организатор на спортните състезания на плажа и по площадките на центъра. Благодарение на своя рядък организационен талант и неизчерпаема енергия той съчетаваше това си хоби с основната си работа и от 1962 до 2002 г. ежегодно, без прекъсване, в продължение на 40 год. работеше през летните месеци като инструктор спортна дейност в ММЦ-Приморско. Защити и докторска дисертация на тема: “Организация на масов спорт в условията на летния отдих на младежите в ММЦ-Приморско”. Така наричаната спортна анимация, по морските ни курорти сега, е бледо подобие на мащабите, размаха, координацията, системата на разгласяване, подготовка и провеждане на спортните състезания от Йото в Приморско, особено по отношение на броя на участниците, тяхното желание и ентусиазъм.
В продължение на 18 год. той беше основният инициатор, душата и сърцето на организирането на ежегоден голям международен турнир по тенис на маса в ММЦ-Приморско.
Йото беше и ще остане едно от най-известните имена в българския тенис на маса. Повечето от по-младите от него състезатели, треньори и дейци в тази област са негови кадри, минали през школата на ВИФ (НСА). Той беше всеотдаен в работата си и влагаше най-доброто от себе си в нея, печелеше обичта и уважението на хората с които работеше. Ето защо миналото, настоящето, а вярвам и бъдещето на тениса на маса у нас ще остане завинаги свързано с неговото име.
Йото беше семеен, има съпруга, две големи деца - син и дъщеря и двама внуци, които обичаше много.

Йото Дреновски почина на 3 февруари 2007 година. Поклон пред паметта му!


Yoto05.jpg

...За феновете на този спорт препоръчвам книгата на ЙОТО ДРЕНОВСКИ, която можете да намерите оттук:

http://www.bgbook.dir.bg/antbook_old.php?ID=4746


Board footer

Powered by FluxBB