#1 2008-05-03 14:03:48

pacolan_super
Гост

Re: Константин Парапанов

ctmpphpAzHmtE.jpg                                   


tenis_tabledp_varna__parapanov_1.jpg

На вашето внимание предлагам малка изненада-интервю с двукратния шампион на България, балкански шампион и дългогодишен национал Константин Парапанов! Интервюто е доста интересно, така че приятно четене.

-Разкажете нещо повече за себе си-къде сте роден, как започнахте да се занимавате с тенис на маса и кой беше първият ви треньор?
- Роден съм през 1976 г. в Габрово и се занимавам професионално с тенис на маса в продължение на над 20 години. Започнах да тренирам покрай сестра ми-тя тренираше и на мен понеже ми беше скучно да стоя сам в къщи и ходех с нея в залата. Така неусетно ми дадоха ракета, топка и започнах да тренирам-вече 23 години! Първият ми треньор беше Добри Петков. Той ме тренираше докато бях ученик в Габрово и ме научи на техника и първоначална тактика. Иска ми се специално да го поздравя, дано той или момчетата, с които се занимава в момента да се интересуват от сайта.
-В детските ви години колко време на ден ви отнемаше потготовката и имал ли сте сериозно контузии?
- В детските ми години тренирах около 2-3 часа дневно, но доста интензивно и целенасочено. Все още не съм имал сериозни контузии и се надявам да нямам, тъй като смятам да продължа да играя.
-Според вас на кой от треньорите си дължите най-много и защо?
- Иска ми се да поздравя специално Божидар Генчев, с него докато бях в Габрово тренирахме много и съм научил доста хитрини в играта.
-Как и къде се готвите в момента? Кой е настоящият ви клубен отбор и доволен ли сте от условията, които ви предоставят?
- В момента се потготвям в София, в зала "Дианабад". Тренирам вече доста по-малко, около час-час и 30 минути. Спаринг партньори са ми Вл.Танчев, Св.Беров, К.Зашев и Д.Младенов. Важна част от потготовката е физическата потготовка-3 пъти седмично посещавам фитнес залата. Състезавам се в турското първенство, тъй като условията у нас-материална база, периодичност на първенството са просто плачевни. Тук е мястото да спомена неодобрението ми от случващото се в българския тенис на маса в последните години. Нещата от година на година стават все по-зле. Не се работи в клубовете, няма достатъчно деца, които да тренират, няма треньори, които с достатъчно желание да се занимават в клубовете, няма достатъчно състезания и т.н. Тук вече с риск да се конфронтирам с БФТМ мога да кажа, че именно те не правят нищо в тази насока. Много пъти сме говорили по този въпрос, но редовното оправдание е липсата на пари. Аз съм на друго мнение-липсва организация и желание за работа и в доста по-малка степен пари.
-Какво мислите за българския тенис на маса? Какво трябва да се промени в него?
- Трябва да се създаде необходимата организация за млади хора, които имат идеи, виждания, разбирания и желание за съвременния тенис на маса. Млади треньори и състезатели трябва да бъдат стимулирани да работят в сферата на тениса. И това според мен е задача на ръководството на федерацията. Друга основна насока е привличането ня китайски треньор, който да обучи българските специалисти на принципите на съвременния тенис на маса. Българските треньори пък трябва да разберат какво точно представлява съвременния тенис на маса и какъв е пътя за достигане на високо спортно майсторство. Специално искам да подчертая, че за постигане на международни успехи е необходима целогодишна централизирана потготовка-просто задължително!
-Кой от вашите успехи през годините считате за най-ценен и защо?
- Най-много се радвам на балканската ми титла за мъже от 2001-ва година. Тя е най-ценна за мен, защото съм първия и засега единствен българин балкански шампион за мъже.
-Имате ли любим световен състезател?
- Възхищавам се на Ванг Личин за лекотата, с която играе. Имам 6 световни и още толкова европейски първенства, но такава лекота не съм срещал при никого!
-Какво мислите за промените в правилата през последните години? Как смятате, че ще се отрази на състезателите предстоящата забрана за лепене?
- Мисля, че са в правилна насока, но са леко закъснели. Играта трябва да се развива, опростява и забавя, тъй като телевизията го изисква, а в телевизията са парите. В момента тениса на маса е твърде бърза игра която в по-голямата си част не представлява интерес за обикновения зрител. Оттук липсва достатъчно телевизионен интерес - оттам-средства.
- Съжалявате ли за нещо?
- Не съжалявам за нищо през годините,освен може би за това, че вместо да уча висше образование (завършил съм УНСС), когато бях на 20 години не заминах за Германия да опитам там да се развивам професионално.
-Как разбрахте за нашия сайт? Пожелайте нещо на посетителите на първия български сайт за тенис на маса!
- За сайта научих от моите приятели и партньори Калоян Зашев и Добрин Младенов. Трябва да си призная, че не съм голям почитател на компютрите и интернет, но създаването на такъв сайт е прекрасно нещо и съм настроен много положително.
Желая на всички здраве и искам специално да поздравя Бат'Светля! Искам да му благодаря изключително, той много ми помогна-знае за какво!

tenis_tabledp_varna__ceco_parapanov.jpg


Board footer

Powered by FluxBB