#1 2008-04-30 23:45:15

Бат Светля
Потребител
Registered: 2006-11-11
Posts: 497
Страница

Re: Талант, труд, двигателни навици

Здравейте приятели на тениса на маса.

Ще си позволя да направя първите коментари в тази тема, в следствие на моя близо 30 годишен опит по спортните площадки и зали.
Разбира се нямам квалификация, като треньор по тенис, но пак съм преподавател по друг вид спорт (изкуство), като зад себе си имам спортно образование и много титли. smile
Мога да споделя опит и възгледи от моето близо 7 годишно пребиваване в Япония, както и азиатския начин на мислене. Това би дало отговори на много въпроси. В момента съм треньор на организация наброяваща над 70 човека, в това число и деца до 12 години, юноши, девойки, жени и мъже.

Как да разберем за какво сме родени?

Да има човек талант е важно!
Всеки на тази земя е роден с определена функция и ако намери средата в която е силен и има заложби може да постигне високи резултати. Трябва разбира се човек да подбере интуитивно "това, което може най-добре."
Основата да се развива един талант се подбира, както от самите вътрешни желания на определен индивид, така и от треньори-професионалисти, които "търсят" таланти.
В развитите страни и специално в Азия в тениса на маса има цели институти и академии за подбор на различни възрастови групи. От най-ранна детска възраст се изследват родовите корени на бащата и майката на детето. Изработват се пълни морфологични данни на костната система, мастната и мускулна тъкан и се насочва детето в най-добрата среда за развитие. Излишно е да се подбира човек със заложби над 2.00 метра за тенис на маса! Той би бил по-подходящ за баскетбол, волейбол, плуване и т.н.
При нас специалисти в момента почти липсват. Има малки заченки, но на този етап подбора на 5-7 годишни деца е почти нулев.
В залата влизат случайно деца, "запалени" от игра маса на улицата или на някое случайно място. Има и такива, които живеят близо до залата, а пък на други родителите им са треньори и ги насочват директно към тенис на маса, но тези случаи са по-скоро единични.

Таланта е важен, но той е само 5%. Другите 95% са труд!

Тази стара максима важи в пълна сила в тениса на маса. Какво е тенис на маса? Каква игра е тя и какво трябва да знаем за нея?
Накратко казано тениса е бързина на двигателната реакция. За десета част от секундата състезателите трябва да определят скоростта, траекторията и въртенето на топката. Всичко това трябва да бъде преработено в мозъка и след това да се намери адекватно решение на възможен отговор срещу противника.
Мнозина хора имат забавена реакция в следствие от различни субективни фактори. На едни пречат прекалено тежките мускули и тегло, на други затруднената двигателна реакция, която се развива трудно. Тя е следствие от сложни нервни процеси, а както знаем всички, качеството бързина се развива най-трудно.
Трябва труд! Много труд! Но искам да подчертая, че труда, като цел от само себе си е излишен, ако няма квалифициран педагог, който да работи с определеното дете-талант.


Тениса на маса е чиста математика

Да погледнем аматьорите в тениса. Там има емоция, самокритика, развлечение, вълнение, приказки, самоирония...
В професионалния спорт това е ЗАБРАНЕНО! Запомнете го добре!
Особено в краткия гейм от 11 точки. Всичко е едно мигновение. Срещата приключва до 2-3 минути. Стискате си ръцете и край. Загубили сте. Даже не знаете как. Осъзнавате го чак в съблекалнята.
Къде сте сбъркали? Отговора е прост. Не сте решили математичката задача.
Тя може да бъде продиктувана от много неща.
В математиката сбор от много нули, пак прави нула!
Въпроса е да се направи цифрата 1, след това да се направи 2, 3, 4....
Ако не се играе с център на тежестта напред на пръстите на краката, ако няма правилна позиция и ОЦТ (общ център на тежестта) нарушаваме първия закон на физиката, съответно и в тениса. Много хора играят на пети и не забелязват това. Прегърбени, с прави колене и лошо разположен таз при предвижване и изпълнение на топспин например.
Нарушите ли законите в математиката, таланта е пропилян.
Печелят тези, които глави не се използват само да се подстригват, гримират или решат, а да мислят. Това най-добре го е казал Жан-Мишел Сейв - един от най-добрите тенисисти в света с най-много медали от първенства.
"Учудващо е колко много хора и надарени състезатели в тенис на маса не използват главите си да мислят, за да спечелят."

Талантите в България

През годините съм виждал много таланти. Наистина много. Някои от тях са се отказвали по обективни и субективни причини. Едни от основните са, че талантите нямат достатъчно мотивация за труд, защото осъзнават, че са талантливи. Kазано с други думи се разглезват, отпускат се, не работят, защото ясно осъзнават, че могат много по-лесно да спечелят точката, гейма и мача без много усилие.
Българите сме талантлив народ. Това се осъзнава особено много, когато излезем в чужбина. Веднага изпъкваме. Но тук идва голямото НО!
Това не е достатъчно. Само талант не е достатъчен.
Големите таланти в България се считат и винаги са били юношите и девойките.
Много голяма част от тях се "изгубват" в огромното море на живота. Някои се състезават, без успех при най-големите.
Защо става така? Защото не продължават правилното си развитие в тактическа и психологическа насока.
До 20 години почти всички знаят какво е фитнес, физическа подготовка, но не знаят какво е психика. Това съм го установил от поколения практикуващи.
Да усещаш, че топката ти е "плътна" и добре правиш драйв и топспин е точно нищо. Това е самозалъгване. Защото излизаш на масата и срещу теб e китаец, или швед с огромна разлика в психиката.
Големите майстори са работили години под строг контрол на големи треньори. Обаче всеки състезател се сформира индивидуално. Абсолютно грешно е след "сбъркана" топка на тренировка да има от рода на "еееееееее много съм зле", или нещо от този род. Това е първосигнална реакция. Никога не се поддавайте на нея, освен ако не се забавлявате. Не се корете, защото подавате отрицателен сигнал на мозъка. Това е основата на грешното мислене на българина.
Използвайте загубата, за да се развивате в положителна насока и правейки изводите си, да вървите напред. Настройте съзнанието си креативно, позитивно, със самочувствие (не излишно), което трябва да развивате.

Всеки талант оценява, че е такъв, но това е временен процес, ако не докажете обратното непрекъснато с много труд и постоянство.
Пожелавам на всички да спазват тези простички правила, за да може българските таланти накрая да станат ШАМПИОНИ!


С Уважение
Светльо Ангелов

smileAikido Bulgaria [img]http://www.mitsubishibg.com/forum/style_emoticons/default/aikido.gif[/img]

Изключен

#2 2008-05-01 00:13:37

Kambera
Потребител
Registered: 2007-02-19
Posts: 52

Re: Талант, труд, двигателни навици

Евала бат Светля,супер точно цитирано мнение,за което доста хора си мислят ,че е маитап.Но това е самата истина и дано многото български таланти да имат честта да го прочетат и да осмислят това което си написал.Още веднаж,супер мнение изказано на доста добро място-саита от които доста почитатели на тази интелигентна игра посещават  :good:

Изключен

#3 2008-05-01 00:16:09

kaloqn4ev
Гост

Re: Талант, труд, двигателни навици

Дано това го прочетат повече хора,особено "състезателите" ни,но не по диагоналната система,а със вникване и разбиране smile

#4 2008-05-01 00:32:34

pacolan_super
Гост

Re: Талант, труд, двигателни навици

Лекция-рецитал!

Летящ старт на темата. smile

Респект!

Дълбок поклон пред труда на Бат Светля!

Духа на тениса е като слънце в тази статия.
И нека той не отмира никога във нас!
drinks

#5 2008-05-01 00:37:14

mitreee
Потребител
От Svilengrad
Registered: 2008-01-22
Posts: 716

Re: Талант, труд, двигателни навици

Капо да тути капи е този човек!Не го познавам, но от форума и от ника му разбирам че е доста ерудирана и уважавана  личност.Гледал съм  му едно видео , където показва тънкости в айкидото /надявам се че не греша/.Много точно определил е границата между добър играч и психически устойчив играч...... както и нещата от живота.Поздравявам Ви за тази лекция Бат Светля и Ви желая по-често да изнасяте такива теми.Наздраве и респект!Наздраве и на всички във форума drinks  wink2


DHS - H-WL OFF+
FH: Tibhar Aurus /max/
BH: Tibhar Aurus /max/

<div class='bbimg'>[img]http://195.149.248.189:8080/2012-07-19/4f7abb1d916f7ef88a1b510c3dcb6cce_895x265.jpg[/img]</div>

Изключен

#6 2008-05-01 00:47:53

brunobanani
Потребител
Registered: 2007-12-16
Posts: 645

Re: Талант, труд, двигателни навици

RESPECT!
Достойно за настолно четиво.
Браво Бат Светля. drinks

Подобна добре систематизирана информация бях виждал досега само на едно друго място. (виж по-долу)

Ще си позволя да ви обърна внимание и на една друга лекция от сайта на отбор Корабостроител.
Не съм сигурен кой е автора, но се е постарал доста:
Методически указания по тенис на маса!

Изключен

#7 2008-05-01 01:12:19

don Antani
Moderator
От Бургас
Registered: 2006-03-08
Posts: 1,036

Re: Талант, труд, двигателни навици

Изключитено добър материал! Нека всички, които го прочетат да вникнат в думите на Бат Светля и се поучат от тях.  smile   drinks


TSP Reflex 50 Award Off
FH: Tibhar Nimbus
BH: Tibhar Rapid

Изключен

#8 2008-05-01 10:08:59

Sharki
Потребител
Registered: 2008-04-04
Posts: 38

Re: Талант, труд, двигателни навици

Нямам думи просто темата е nocoment smile БРАВО!!!!

Изключен

#9 2008-05-01 13:16:46

Dobri
Потребител
От Русе
Registered: 2006-02-08
Posts: 213

Re: Талант, труд, двигателни навици

Според мен таланта трябва да е повече от 5%  smile .


За да минавате за Джентълмен , са нужни две неща: винаги да вадите цигарата от устата си, когато се целувате, и никога да не правите забележка на дама, която неправилно носи торба цимент!
[img]http://www.taksione.com/250px-Mercedes_logo_1.jpg[/img]

Изключен

#10 2008-05-01 16:33:44

danata
Потребител
От Пловдив
Registered: 2007-06-26
Posts: 286

Re: Талант, труд, двигателни навици

Евала за коментара.Само да вметна,че това с многото мускули и бавната реакция не е съвсем така.Бързината най-общо зависи от типа мускулни влакна и бързината на протичане на химическите процеси(импулси) в аксоните.Иначе каквото не ти е дала природата го заместваш с труд,труд и пак труд.Развиваш играта си на базата на качествата,които притежаваш.


NITTAKU -DHS


Изключен

Board footer

Powered by FluxBB