#1 2016-08-18 09:56:28

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 649

Интензитет на удара, изпълнение на сервиз, пласиране.

Има няколко момента , които са ми стояли на  вниманието от един момент нататък в процеса  на игра през годините.

1. Интензитет на удара. Използвам това понятие, като смисъла, който влагам в него е силата на самия удар и количеството фалц влаган в топката. Тук става въпрос за следното: Изпълнение на откриващия атаката топспин. Колко силен трябва да бъде и с колко фалц? Възможности: всичката налична  сила на  играча и последствията от това и втори вариант, който аз повече приемам- премерен, стегнат по възможност пласиран топспин. Плюсове на първия и втория варианти. При първия вид опонента трябва бързо да реагира за да отрази атаката , а това при силен удар не е лесно. При втория -това е възможността отразената от противника топка да се отиграе повторно поради не голямата скорост от отскока от противниковата ракета при определени условия. В първия случай според мен трябва да сте играч с перфектни крака и усет за пласиране и добра техника защото скоростта става голяма. Във втория случай трябва да имате нагласата , че ще спечелите точката поне след няколко удара и възможността противника да намери пролука в стратегията  ви си е съвсем реална. По тази точка ще спра с разсъжденията  и ще оставя открит терен за  мнения.

2. По отношение на сервиза най ме занимава колко точно трябва да е долното въртене на топката? Защо, ами защото ми се струва, че съвременната игра се премести към малко използване на много долно въртене на топката. Ако сте намъкнали много долен фалц в болшинството от случаите ще очаквате много долен фалц върнал се при вас ако гумите са гладки разбира се. Това налага топспина да е по мек  и с по висока дъга с цел сигурност. Всички обаче знаем какво противника прави с високите топки. Другия неприятен момент на многото долно въртене е хитрото посрещане от противника, изразяващо се в бързо тикване на хилката веднага след отскока на топката под нея. В резултат  във вашето поле се връща една свличаща се топка  без енергия с леко долно въртене и с тенденция за много нисък отскок почти 2-3см. Такава топка трудно се атакува и налага пасивно връщане, което може да даде инициатива на противника. Ми разкажете за вашия опит и как  решавате проблема.

3. По отношение на пласирането на топспина. Тук ще посоча класическата ситуация, която се разиграва много често по време на игра. Трябва да изпълните топспин от ФХ, като стоите в лявата половина на масата. Противника също стои в своята лява половина. Въпроса е къде пласирате топспина? В лявата половина на противника т.е. към неговия БХ, в средата на масата или в неговия ФХ т.е. там където него най го "няма". От моя опит съм установил, че  по-универсалната ситуация е средата на масата. Там според мен противника  най трудно ще отиграе , така че идващата към вас топка да ви изненада. Форхендовата страна в 70 процента е грешка защото там е естеството положение на ръката с ракетата и топката се достига бързо освен това естественото връщане е на вашия къс диагонал форхенд където трудно ще стигнете топката. Бекхендовата страна е 50 на 50 там целите хилката на противника и от него само се иска да коригира идващия към него фалц в топката  и да я насочи, в повечето случаи по правата където вие ще стигнете най-късно. Ако и топспина е праснат със сила трябва крачетата  да са доста здрави. Ще се радвам да споделите опит, който  се   доказал през годините.


Изключен

#2 2016-08-18 13:56:24

neon
Потребител
Registered: 2006-12-29
Posts: 870

Re: Интензитет на удара, изпълнение на сервиз, пласиране.

Здр, колко силно? Зависи от годините може би и издражливостта. Печалившата формула на теория е колкото може по-силно стига да си … профи играч или поне млад. На моите години 43 ми е уморително да играя постоянно силно, смързява ме. От плахия ми опит на няколко турнирчета виждам най-различни работи. Виждам как опита на играчи ниво а група от миналото надделява на млади любители или такива които играят към ниво б група. Има неща които те знаят и могат да ги правят и са га правили много в миналото. Такива неща аз требе да ги мисля първо ако ги измисля и требе и да се науча да ги правя. Примерно прав сервиз с горно от ръка, хоп колегата майстор врътва китката и сервиращия е разтрелян, все едно им влизат като в дебют на шаха, просто имат много усет и не са още толкова възрастни. Най-печелившо което правят е контра на топспина на младия колега, активна контра при което на топспинджията не му достигат бързина да се събере за втори завършващ удар, дава го пасивен и лек, майстора го натиска и лека полека ги наделяват. Имаше случаи когато по-младите успяваха да се съберат и си правеха точките, тогава печелеха. Конкретно на твоя първи въпрос предпочитам по леко начало с пласиране или пасивно подхвърляне или сечене на подходящо място да не ми е морно.
За сервиза уж на теория като го биеш требе да знаеш защо го биеш. При добрите всичко е пак като дебют в шаха, той бие еди как си сервиз, очаква еди какво си и всичко е въпрос колко е успял. Най –готино е да биеш с горе долу еднотипно движение ту с горно, ту с долно и ако можеш и с вариации или с много странично или с малко или никъкво. Едно момче от Севлиево преди години биеше много добър сервиз силно навъртян странично, скоро го питах защо спря с тия сервизи, вика ми като ми го върнат на мен пък ми е трудно. Бат Вальо с късия зъб на бекхенд уж ги бие еднакви а единия път идват ту с горно други с долно, сигурно дълги години ако го гледам ще разбера кога е с горно кога с долно. Той ми е казал че даже да не спечели точка сервиза му е подготвен и му дава предимство в много от случаите направо за завършващ удар. По турничетата ме зорят още и тия бързите в тумбака ми от ръка или не въпроса вече става филосовски . Как се справям ли с различните сервизи… ами никък просто си падам.
    В редките случаи когато правя топспини първо си мисля как да го направя за пласиране рядко ми остава време. Тука е също като в първия абзац, ако можеш и си бърз можеш да правиш спини до утре като всеки следващ е все по страховит и така до точката за теб или за другия. Ако мога, бих правил умерено силен, пласиран като втория да е завършващ, нещо като драйв/спин, но не чист драйв, едно че не мога, едно че си е хазартен удар, дори майсторите от китай забиват … как да кажа със спин, натискат го напред спина.
    За всичко най-вече требе игра, това също съм го забелязал, опит, дали  ще играеш само на точки, дали с треньор или с приятели на елементи, все си е опит, с добър треньор е най-добре, дори на закоравели криваци като нас могат да помогнат към плюс, колкото се играе и качествено е по-добре drinks

П.С. Забравих да споделя кои най ме мъчат, такива с изгорели или антиспин (също и трева) гуми, ей сигурно требе да играм 5 години за да реабера как да им играя и още 5 години натренираност  biggrin  drinks

Последно редактирано от neon (2016-08-18 14:03:41)

Изключен

#3 2016-08-18 22:14:19

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 193

Re: Интензитет на удара, изпълнение на сервиз, пласиране.

bonchef писа

Има няколко момента , които са ми стояли на  вниманието от един момент нататък в процеса  на игра през годините.

1. Интензитет на удара. Използвам това понятие, като смисъла, който влагам в него е силата на самия удар и количеството фалц влаган в топката. Тук става въпрос за следното: Изпълнение на откриващия атаката топспин. Колко силен трябва да бъде и с колко фалц?....

2. По отношение на сервиза най ме занимава колко точно трябва да е долното въртене на топката? . Ми разкажете за вашия опит и как  решавате проблема....

3. По отношение на пласирането на топспина. Тук ще посоча класическата ситуация, която се разиграва много често по време на игра. Трябва да изпълните топспин от ФХ, като стоите в лявата половина на масата. Противника също стои в своята лява половина. Въпроса е къде пласирате топспина? Ще се радвам да споделите опит, който  се   доказал през годините.

Моето мнение по точка 1 е: Първо винаги търся много фалц, дори и да е за сметка на скоростта.., но преди това търся сигурност, че ще влезе и чак накрая пласирам ако мога..

2.Нямам правило че трябва да е долно въртене, може и да е странично. Имам 5-6 различни сервиза..правя тези които преценявам че са неудобни за играча и когато ги правя  предварително зная какво искам да ми дойде, за спин ли, на ФХ или на БХ или за драйф...в зависимост на моментното ми състояние и възможностите на играча срещу мен..стратегията..

3. Моето правило е когато не зная или не мога бързо да преценя къде да пласирам, то аз търся винаги рамото на играча с която ръка държи хилката..и ако е далеч от масата аз късо а ако е близо аз дълго в тялото... Останалото, светкавичното пласиране е като инстинкта, нямам време за мислене и в такъв случай е или много силен светкавичен удар където и да е или където масата е празна..това се случва от самосебе си и идва с многото игра..и вроден талант..но май не може да се обясни ..

За съжаление съм вече възрастен и знанието не е като моженето, но винаги се намира нещичко с което да бъде излъган млад играч с доста по добра техника.. интересни въпроси..


Новобранец старша възраст!

Изключен

#4 2016-08-18 22:35:42

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 193

Re: Интензитет на удара, изпълнение на сервиз, пласиране.

neon писа

....

П.С. Забравих да споделя кои най ме мъчат, такива с изгорели или антиспин (също и трева) гуми, ей сигурно требе да играм 5 години за да реабера как да им играя и още 5 години натренираност  biggrin  drinks

Тези  кривите играчи трябва да ги пребием с камъни....
....
Ако гумата или гумите са такива, опитай следното..прав дълъг сервиз с горно въртене по диагонала..При теб би трябвало да ти се върне твоя собствен фалц-подобен на леко подсечена топка..според височината на която ти иде, това е удобно за спин атака или за драйф.Обаче....вторият удар е опасен..твоят собствен топспин ще се върне при теб със същият фалц но като силно посечена топка...и вече комбинацията от удари става сложна..така че простото правило е Ти правиш фалцовете, а на противникът с онази гума, неговите движения само те заблуждават-ТИ правиш фалцовете и в това е твоята сила и оръжие..можеш сам да си посичаш топки за спин, можеш и да засилваш фалца, можеш и да го успокояваш, можеш дори и прави топки да си подаваш, чрез гумата на другия отсреща..
Движенията на противника са заблуда, фалцът ти го правиш...Другото правило е че силният фалц връща при теб измамни удали в смисъл полет, треактория, увисване на топката, така наречената измама..но при малък фалц тази измама отпада..а както казахме фалцът ти го правиш, значи можеш да контролираш цялата игра..е, има и още други неща свързани внезапните атаки забивания  от противника, но когато овладееш фалца си, ти ще даваш дълги и неудобни топки за забаване и противникът повече ще губи отколкото да печели...макар и да му влязат някои случайни удари..

Това зная аз за кривите гуми..но и на мен ми е трудно с такива играчи особенно онези комбинирали бх и фх с анти гума и с гума за силно въртене.. ...не ги харесвам, щото са криви играчи, а мен като прав играч всички ме харесват и яко бият...нещо ни има на нас..


Новобранец старша възраст!

Изключен

#5 2016-08-19 11:19:51

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 649

Re: Интензитет на удара, изпълнение на сервиз, пласиране.

Ми не съм казал , че е задължително да е долен фалца. Говоря за случаите когато сте решили да  изпълните такъв сервиз. И въобще ми се струва, че дори и прилично добрите играчи и не само в България не използват прекалено много фалц в топката. Като казвам прекалено много имам предвид максималния възможен който може конкретния играч да предаде на топката. По скоро наблюдавам тенденцията при която с движения на тялото и ръката се стремят да ви заблудят за посоката на въртене на топката. Дори само с два оборота да сте направили погрешен извод  за въртенето на топката и резултата е плачевен. Или сте мрежа  или сте високо над  мрежата. Най безпомощен съм се чувствал срещу двама румънци. На единия  определено не можех да върна сервиза  или му връщах много удобна топка за атака. И всъщност след като удрях топката се оказваше , че в нея няма кой знае колко фалц, просто аз не можех правилно да се ориентирам как е ударил топката. И това така щото хитрия изпълняваше удара зад тялото си. Но  ако загледате всички топ играчи правят точно това в 85 процента от случаите. Ми има и праволинейни играчи т.е. такива които намъкват в удобната топка всичката възможна сила, която имат. особено ако играча  е физически по силен някой път само я изглеждаш топката.

Изключен

#6 2016-08-20 09:28:40

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 193

Re: Интензитет на удара, изпълнение на сервиз, пласиране.

Да! Мисля, че всеки един от нас има заблуждаващи противника сервизи.
При мен са два доста успешни, почти с едно и също движение се получават два вида силно въртене, долно и странично..но си ги ползвам само при нужда..


Новобранец старша възраст!

Изключен

#7 2016-08-20 22:29:55

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 486

Re: Интензитет на удара, изпълнение на сервиз, пласиране.

Привет,
Интересна дискусия се е получила, понеже се включвам на по-късен етап ще коментирам малко впечатления не точно по точките.

Относно сервиза - както казват спецовете е много съществена част от играта. Там аз визирам 2 изпълнения:
1. Когато тялото е успоредно на масата, хилката е отстрани ФХ или Пред тялото за BH. Това са явни сервизи със много силно въртене и постигат ефект така че да се доразвие разиграването по определен начин, като сервиращия води играта тактически. Според нивото и изобретателността на противниците токата се печели по често от сервиращия но има и сериозен % надиграване.
2. По завоалирания и трудно разчитаем сервиз при който играча десничар е с ляво рамо към масата, подмята топчето с лека парабола назад и после леко го закрива със лявата ръка. Хилката обикновено се движи отзад напред постъпателно със ъгъл или без ъгъл. Всички сервизи за неопитния играч изглеждат еднакви но са около 6 различни спина + прав сервиз... Често това изпъление е придружено от силно тропане с крак точно с момента на контакта гума - топче. Това цели не да стресира противника както много от нас смятат а да затрудни разчитането на сервиза. Звука от удара твърд или мек/изчеткване издава ситуацията... Леката промяна на ъгъла на хилката придава много различен фалц. Всичко това прави сервиза труден за "разчитане".
Когато такъв сервиз е направен от професионален играч спина е много силен. Случвало ми се е със по-слабата ми техника и донякъде гума, да не мога да върна топка дори при правилно разчитане. А бърз прав сред няколко навъртяни е кофти изненада. 
В случай на долно въртене дори ако направиш правилно отпуснато движение във вертикална посока с изчеткване се получава прекрасна ниска парабола точно над мрежата, а подадения спин се подсилва многократно... ако противника обаче се справи, следващия удар става много труден, спина се запазва и трябва точно движение с висока скорост за да вкараш обратно топчето.
Преди известно време попаднах на едно видео обяснение сега ще го потърся ... и Цък Тук на братския руски език може много да се научи...  има няколко поне ценни съвета! 

Наслука и Наздраве drinks  на всички!


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#8 2016-08-20 22:37:41

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 486

Re: Интензитет на удара, изпълнение на сервиз, пласиране.

wink2  По точка 3 може би тук ще намерите отговори: Топспин с обяснения и картинки и Руски  tongue
Естествено клипа е с рекламна цел, но показва най- честите грешки при изпълнение на удара.  tongue

Последно редактирано от emillio (2016-08-21 08:16:11)


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#9 2016-08-21 18:53:26

v100ev
Потребител
Registered: 2016-01-11
Posts: 52

Re: Интензитет на удара, изпълнение на сервиз, пласиране.

bonchef писа

Има няколко момента , които са ми стояли на  вниманието от един момент нататък в процеса  на игра през годините.

1. Интензитет на удара. Използвам това понятие, като смисъла, който влагам в него е силата на самия удар и количеството фалц влаган в топката. Тук става въпрос за следното: Изпълнение на откриващия атаката топспин. Колко силен трябва да бъде и с колко фалц? Възможности: всичката налична  сила на  играча и последствията от това и втори вариант, който аз повече приемам- премерен, стегнат по възможност пласиран топспин. Плюсове на първия и втория варианти. .........

2. По отношение на сервиза най ме занимава колко точно трябва да е долното въртене на топката? Защо, ами защото ми се струва, че съвременната игра се премести към малко използване на много долно въртене на топката. Ако сте намъкнали много долен фалц в болшинството от случаите ще очаквате много долен фалц върнал се при вас ако гумите са гладки разбира се. Това налага топспина да е по мек  и с по висока дъга с цел сигурност......

3. По отношение на пласирането на топспина. Тук ще посоча класическата ситуация, която се разиграва много често по време на игра. Трябва да изпълните топспин от ФХ, като стоите в лявата половина на масата. Противника също стои в своята лява половина. Въпроса е къде пласирате топспина? В лявата половина на противника т.е. към неговия БХ, в средата на масата или в неговия ФХ т.е. там където него най го "няма"....

1. Тук си е доста лесно smile правиш 1 път през сила, 1 път през фалц и гледаш кое как съперника го обработва и какво ти се връща. Има съперници които много обичат да им млатиш мощно, а пък с фалца имат проблем. Други - обратното. Има си и трети вид (всичко връщат), там вече гледаш кое ти се връща по-удобно. Пласирането на топката е многократно по-важно обикновенно при откриващия топспин.

2. Ако говорим за сервиз с долно (защото пак според съперник трябва да се гледа какво да се бие), то тук количеството фалц си е важно, но пак, според мен, по-важно е със подобни движения и подобен отскок(!) на топката да можеш да придаваш различно количество долно въртене, тогава вече сервиса с долно ще е по-ефективен. Иначе ако винаги е силно долно - ще ти го изръгат някъде - иди я хвани тая топка, ако е слабо - ще го тръгнат (банан, флип..). Така че се изисква вариация, няма как smile

3. Ако се прави мощно атаката, то аз си я правя или по правата или във тялото. Бавна - към БХ(или тялото) на съперника. Логиката ми е следната - ако правя мощно, то идеята ми е, че аз няма да успея да се върна ако съперника върне топката, затова я пращам или там, където му е сложно да я стигне (към неговия дълбок форхенд) или в неудобна зона с надеждата, че той няма да се справи заради моща на удара. Изиграя ли мощно към неговия бекхенд, то от него се иска само да си сложи хилката.. Кофти работа smile Бавният топспин се подразбира, че ще съм на позиция и след като ми го върнат, затова играя в по-безопасната зона (като предположим, че ФХ на съперника е по-силен от БХ) за да не получа мощен и неудобен отговор. Но това са доста части ситуации. Ако виждам, че от БХ страната съперника ми е стена, а от ФХ не е - ще пращам всичко на ФХ.

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB