#1 2019-08-23 17:19:46

nikiforich
Потребител
Registered: 2019-08-22
Posts: 1

Дърво Primorac - модификация

Привет,

Бих искал да се допитам до вашето мнение.Средно напреднал съм, играя от години- веднъж седмично, максимум два пъти.
Към момента се определям като ALL+ играч, атаката ми е предпазлива.Имам желание играта ми да е по-нападателна,мисля и уроци да взимам.
Доста четох темите тук , впоследствие и по чужди сайтове - мнения и впечетления.

Много хубави неща четох за Butterfly Primorac и съм се настроил да си го взема като следващата стъпка в тенис хобито ми.

Първият ми въпрос е : заслужава ли си да се вземе Мade in Japan версията?
Европейската версия е 79 лв, японската е 118.50% по-скъпо.

Аз не знам колко ще усетя разликата, но така или иначе ще давам пари и ако всички суперлативи се отнасят за японската версия ще дам 40 лв отгоре.

Благодаря за вашето мнение.


Изключен

#2 2019-08-23 21:19:15

RobbeR
Потребител
Registered: 2017-08-22
Posts: 236

Re: Дърво Primorac - модификация

Не казваш с какво дърво и гуми си играл до сега, което е доста важно. Иначе аз лично винаги съм препоръчвал Приморак и дърветата сходни на него, за играчи които в момента изграждат ударите си, но съм визирал стара генерация ( серия или партида там както се води ) а не сегашните най-нови варианти. Последно играх с един Приморак европейския вариант ( аз им викам китайско производство и едва ли съм далече от истината ) именно по-евтиния и бях изумен от многото вибрации на дървото и кух и някакси тъп, дрънчащ  звук. Дървото като поведение се държеше добре, макар да беше малко слабо ( но пък аз гледам вече и от гледна точка на други доста по-мощни ) а и при ниското си тегло няма и как да е по солидно. Също не е толкова еластично и меко както го дават в  REVSPIN.NET . Принципно е балансирано дърво и може да играе топспин, но не е изцяло нападателно, та без да знаем какви са ти точно уменията и до колко ще ти е нападателна играта, няма как да се даде точен съвет. Може да се окаже, че някое по атакуващо дърво би било подходящо, а може пък и да си на обратния полюс и да не си готов още дори за Приморака. Наскоро коментирахме с bonchef ( един от дейните съфорумци тук ) същото което споделям в момента и той беше учуден от коментара ми за дървото, но след като си поръча такъв, се увери в това, понеже като го пробвах бяхме 3-ма души на едно мнение smile Та bonchef би трябвало да си е поръчал и Яонския вариант ( който аз принципно хареесвах едно време ) и можеш да изчакаш малко за отзиви от сегашната му генерация ( партида ). Като бях в Панагюрище на Асарел България Оупън, Грамчев беше изложил дървета и гуми, та се спрях и хванах двата Приморака и според мен бяха със сходно тегло ( естествено не съм везна и немога да опредеял точно ) или поне нямаше фрапираща разлика. Нямах кой знае колко време да ги оглеждам, но леко почуках и на двете и имаше разлика в звука. От там на сетне нямам представа какви са разликите им в момента на сегашните им варианти.
.

Последно редактирано от RobbeR (2019-08-23 21:23:58)


Andro Treiber CI OFF
FH: Xiom Vega X
BH: Xiom Omega V Euro
https://tv.ittf.com

Изключен

#3 2019-08-24 07:53:00

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 503

Re: Дърво Primorac - модификация

Здрвейте,
Аз имам въпросния приморак, т.е. не "японския" Сложих му Xiom Omega V -FH, и Т05FX -BH. В сравнение с LKT-то от подписа ми която е доста сходна хилка се получи много по-твърда и нападателна комбинация. След доста игра и с двете ми се струва че LKT-то е ALL+ ако BTY е OFF- (Иначе и двете се водят OFF-) Към момента вече всичките гуми са износени, Определям LKT като по-приятна за игра комбинация. От приморака също съм доволен има малко по-силна вибрация и определено е по-твърдо и нападателно дърво.
Мисля като чувам от колеги че старите примораци са били по-различни, че и тук може да има лека промяна наложена от смяната на топчетата. Т.е. Новите примораци да са втвърднали за abs топките. А името да е запазено в чест на легендата и добрата печалба.  wink2

Последно редактирано от emillio (2019-08-24 11:18:38)


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#4 2019-08-25 15:58:20

BaiMile
Потребител
Registered: 2010-11-11
Posts: 124

Re: Дърво Primorac - модификация

Да не кажете, че пак се заяждам, но състезателя, на който е кръстен моделът на Бътерфлай се казва Зоран ПримораЦ

Изключен

#5 2019-08-25 16:39:07

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 738

Re: Дърво Primorac - модификация

Разлика между двете дървета има т.е. японска  и европейска   версия. Новата версия и на двете дървета JP и EVRO е маркирана като OFFENSIV, а не като OFF-. Европейската - по лека около 82 мисля. С това дърво почти не играх а само го пробвах. С изразена гъвкавост, но като госравних с  японския вариант от 2014 г. подчертавам, а не новия японски беше и малко по твърдо. Може да се каже , че е АЛЛ+  или ОФФ- дърво. Не е  лошо дърво предполага вариативна игра, при всички случаи средно твърди гуми според нивото на играча. Точно този европейски нов вариянт би покрил нивото на гъвкавост от 4,6 от ТТДБ която му дават. При мен има момче което играе с европеиски Приморац купен преди около 4 години и това дърво тежи 80 гр. , но е значително по сковано поне на две единици. Японската версия която купих на старо тежи 93 гр. също гъвкаво  но не колкото посочения нов европейски Приморац, обаче по меко като дървесина от него. При акустични тестове този японси приморац показа стойности от 1199 Hz което беше по ниско от Стига Олраунд Еволюшън. При игра дървото обаче показва стабилност и плътност предполагам от тежестта която има. Сравнения правих и с Тимо Болл АЛЦ със сходни саунд гуми. АЛЦ макар и композитно  и  значително по твърдо дърво има лека кухост при удара пак вероятно от теглото - защото моето е 84 гр. Най-вероятно АЛЦ-то е проектирано да носи Тенерджи които са си  тежки гуми. На Примораца можете да сложите почти вякакви гуми. Много е важно и на какъв екземпляр ще попаднете. В e-bay гледах и екземпляри тежащи по 97 гр. и обявени  цени за тях от 500 евро щото уж  били "дървата" на китаец чието име забравих по разбираеми причини  , но съм гледал в миналото да се състезава. Така или иначе такива с черна метална пеперуда имат солени цени и повече колекционерска стойност ако питате мен. Дали си струва да се даде някой лев повече за японскта версия? Ами на дали ако играча е начинаещ, то той едва ли има предства за това какво да търси като усещане. По контролно дърво и по приятно като усещане за начинаещ според мен е Ксиом Дива. Не че и Приморац не става, но според мен е една идея по гъвкав от нужното за начинаещ. Не знам дали това е  бил преследван ефект или просто това се е получило при изработката на дървото. През ръцете ми са минали 5 такива Примораца през годините и бих казал, че всичките се различават по малко един от друг. Да не говорим пък за Корбел, който е по големия брат на Приморац и  такъв в стар вариант почти не намерих за продан изключая един някъде в някаква испаноговоряща страна за които искаха  1000 долара щото пък видиш ли бил колекционерска рядкост.

Изключен

#6 2019-08-27 20:45:54

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 503

Re: Дърво Primorac - модификация

wink2 1000 цирея на д-то да получат, такива дето искат да печелят 10но за сметка на мераклиите  biggrin

Последно редактирано от emillio (2019-08-27 20:46:36)


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#7 2019-08-28 13:23:53

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 738

Re: Дърво Primorac - модификация

Такива пари по принцип се дават само от разни колекционери на дали  го искат дървото за да играят с него. Тук във форума обаче прочетох едно интервю дадено от Парапанов. Та въпросния говореше , че предпочита дърветата на бътерфлай защото били добре изработени. Същия споменаваше, че вече не можели да  видят дървета изработени, като старите с ръчен подбор на фурнирите. Дали това е така не знам. ОСП са ръчно изработени дървета и пишеше, че там фурнирите за всяко едно дърво се подбирали индивидуално. Дали е така не знам. Този всъщност запазва традициите  на изработка на старите Стига дървета. От моя опит искам да кажа , че за изцяло "дървени" дървета най ми харесват тези на Стига. Композитите на Бътерфлай са най-добри. Витруосзо-то което имам  е с някаква запечатка на най горния фурнир, но е  изключително фина. Някъде бях срещал че използвали твърд восък. Много добро дърво, но доста гъвкаво за моите предпочитания. От друга страна в арсенала им няма по  сковани, но не толкова бързи.

Изключен

#8 2019-08-28 14:38:04

RobbeR
Потребител
Registered: 2017-08-22
Posts: 236

Re: Дърво Primorac - модификация

Според мен трябва всеки модел дърво, без значение каква марка е, да пуска бройки с еднакви параметри във всички компоненти, или иначе казано близнаци. Естествено разлики от 2 гр. за тежест не е нещо фрапиращо, но защо пък да няма по-точен контрол ... за чувство и звук да не говорим ... там трябва да са си еднакви всичките бройки. За мен не е приемливо и различните партиди да имат разлика в гъвкавост или твърдост ... щом ще правиш други параметри, то напиши добавка към името на модела ( примерно лайт или ню лайн или  каквото ще да е, че да се разбира различността му ). Това с качеството на Бътерфлай е ясно, понеже моделите им са на най-известните тенисисти, а са и с най-високи цени пък са и най-търсени, та затова няма как много да понижат качеството, обаче ето примера с евтиното дърво, как от 10 екземпляра едва ли ще улучи човек 2 еднакви. Също не проумявах как Стига Инърфорс ВПС може да му варира теглото от 83 до 93 гр. това за мен е балкан разлика, нали по един начин ги произвеждат ... що за лудост ... и много други примери де, но това се сещам в момента. Стига принципно знам от достоверен източник, че рядко се произвеждат вече в Швеция, а и малката част която се правят там, ги изработват китайци ... което принципно не ме притеснява от гледна точка, че китаец го прави, а защо го прави той ... та е ясно, че за да му се плаща по-малко и от там и качеството  е друго. Това, че на конвейр се пердашат едно след друго също не ме притеснява, а дори точно така трябва да е ... но да са качествени и контрола по параметрите им да е завишен, за да може като ти хареса едно дърво да си купиш друго и да знаеш, че са напълно еднакви ( ако примерно си пробвал на някой или пък си имал и искаш пак да си вземеш ... та дори и ако искаш да имаш 2 ) а не да поръчвам въпросното дърво за което споменах Инфинити и то на вътрешен човек, а той да ми каже, че няма как да ми намери 86 гр. и да се пренасоча към друго, че занижили качеството. Аз никога не съм робувал на марки и при мен въпроса е нещо да ми допадне, че да го ползвам ... също ми е ясно, че за евтините марки или пък евтините продукти на скъпи марки, няма как да се държи на качество, но еднаквост поне може да се контролира съм убеден.
Топ играчите е ясно, че на тях всичко им се изработва по поръчка, така че без значение каква марка пише на дърветата и гумите им, въобще не трябва да ни е критерий за качество.

Последно редактирано от RobbeR (2019-08-28 14:38:39)


Andro Treiber CI OFF
FH: Xiom Vega X
BH: Xiom Omega V Euro
https://tv.ittf.com

Изключен

#9 2019-08-28 19:37:39

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 503

Re: Дърво Primorac - модификация

Пълната еднаквост е нещо почти невъзможно.
Пбяснявам защо: Фабриките работят с различни партиди дървен материал, от няколко вида дървесина доставени от различни райони на планетата.
Различно изсушена при доставката, оставят я да съхне около 60 дена но и през това реме различни условия и валежи.
Ако и да ползват едни и същи лепила, са възможни известни отклонения в плътността или промяна на компонентите в състава.
Опа забравих че фурнира също може да варира поне леко като състав той обикновено се доставя от друга фабрика.
Като включим и износване на пресите и т.н. все ще има 2 гр. разлика.
А онази 92гр. мисля че беше стара ракета така че не знаем каква и е съдбата колко и как е мита стояла ли е на атмосферни влажни условия и колко непочистено лепило има по нея или колко е пропило във фурнира.
Като сложим и промяната на радиационния фонд в сметката Напълно е възможно да има разлики.
Поне що съм чувал, за жигулка страдивариус само това е причината да са неповторими на 100% със изработена 2018г. цигулка от дървета доставени ит същия лес и ползвани същите лепила. Имат малки разлики.


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#10 2019-08-28 21:37:52

RobbeR
Потребител
Registered: 2017-08-22
Posts: 236

Re: Дърво Primorac - модификация

Абе не се излагай ... плащаш за една цепеница 250 - 350 лв. а нагоре вече е лудост и ще ми кажеш, че няма как да контролират всичките процеси и еднаквост на производство .... казах че принципно 2-3 гр. разлика не е главния проблем, а разликата в усещане, което е породено от различна скованост и мекота. Аз съм играл с 2-3 екземпляра Вискария, Инърфорс ЗЛЦ и Тимо Бол АЛЦ и не намерих някаква разлика при еднакви гуми ( естествено профи играч може и да открие примерно ) а тоя Приморац ( да го напишем правилно, че човека дето е гледал 2 мача на Зоран ще коригира пак ) има такива отклонения в усещането, звука и вибрациите, че все едно са различни модели дървета. Какво те интересува теб откъде вземат дървесината, колко време съхне и как се обработва, при положение, че им даваш пари за едно и също нещо, а получаваш всеки път различен екземпляр. Ако разсъждаваш така, дай да ти продам дъските си за рязане на мезе за по 200 лв. и ще ти кажа едната е пропита от времето с повече мазнина, затова е по тежка  laughingsmiley  Моя човек има 3 броя Инфинити купени чисто нови и са различен грамаж , но поне като усещане нямат доловима от нас непрофесионалистите разлика.


Andro Treiber CI OFF
FH: Xiom Vega X
BH: Xiom Omega V Euro
https://tv.ittf.com

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB