#1 2018-12-13 16:03:25

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 672

Как да се забави играта.

От доста време идеята за забавяне на играта с цел да бъде тя по привлекателна  за наблюдение от обикновения зрител е на дневен ред ако мога така да се изразя. В тази насока  размера на топките се смени, имаше  и идеи за промяна височината на мрежата, а ако не бъркам май се обсъждаше и промяна на размера на самата маса. В крайна сметка се промени само размера на топката щото се прецени, че  другите предложения или няма до доведат до нищо ново или ще навредят.  Всички знаем, че играта стана още по бърза. Онзи ден обаче след поредния опит да бъдем изгонени от залата където играем се наложи да почнем да играем на ново място и върху нова маса. Масата е Офис 1 супер стор. На всички предполагам е известна тази маса, тя си е шир потреба и е предназначена за игра от хора без претенции, които просто да чукат топката. Опитвайки се да играем върху тази маса се оказа следното: самия плот е доста тънък и поради тази причина топката не иска много да скача. При сервиране с долен фалц топката бележи  тенденция към много малък отскок и отделно от това и слаба постъпателна скорост. При къси разигравания топката пак по същия начин оставаше хем къса хем ниска. При нормални разигравания много често се оказваше, че замахваме в празното щото изпреварвахме топката. Наложи се да играем със съвсем премерени удари за да вкарваме в масата. Та разсъждавам аз дали няма да е добра идеята просто да бъде променен материала от който се изработват масите т.е. да е по мек. Така ще се забави играта. Да, вярно че това ще противоречи на основното изискване за 30см. отскок на топката. Ще ме  извините малко по памет цитирам, но имаше изискване за тенис масата какъв отскок трябва да осигурява. Но ако това правило се измени си мисля, че играта ще стане по бавна щото ще позволява много тактически удари. Отделно от това част от енергията на топката ще се убива и при контакт със самата маса и това ще кара играчите или да удрят още по силно за да и запазят скоростта и да рискуват прецизност или  просто да удрят по прецизно и с по ниска скорост и повече фалц. Само предполагам на базата на това дето опитваме вече 1 седмица. Вярно голяма мъка ама и сеир голям. Вие какво мислите за идеята?  Разбира се това  което предлагам е само общата насока за постигане на целта може да се промени и коефициента на сцепление на повърхността на масата с топката чрез използване на специална боя за покритие. Аз съм търсил доста из нета нещо по въпроса дали има някакъв определен коефициент на който трябва да отговарят масите за тенис , но не  съм успявал да намеря нещо конкретно.

Последно редактирано от bonchef (2018-12-13 16:12:56)


Изключен

#2 2018-12-13 22:09:40

RobbeR
Потребител
Registered: 2017-08-22
Posts: 182

Re: Как да се забави играта.

Два пъти съм се пробвал да играя на подобна маса която един приятел притежава .... още първия път си казах, че няма да повторя, но нали съм инат викам чакай поне да се убедя тотално smile Не е проблема в скоростта а в това, че тя е в комбинация с неестествено отскачане ... плаване на топчето и т.н .... няма как това да е сериозно след като е направено с почти никакви материали и както сам каза става единствено за чукане на топчето smile Виж ако наистина търсим забавяне си прав за по-мек материал комбиниран с подходяща боя стига фалца и отскачането да са естествени а не да има големи разминавания ... което пак е до свикване, но според мен ще е тъпо. Не виждам обаче защо да се забавя играта smile това, че ние одъртяваме и нямаме крака за бърза игра не значи, че е наложително smile

Изключен

#3 2018-12-14 10:32:35

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 672

Re: Как да се забави играта.

Идеята е не да се играе върху посочените от мен маси, а просто върху по бавни плотове в сравнение със сегашните и с равномерен отскок разбира се. Ами забавянето на играта е с цел да стане по привлекателна за гледане от "обикновени" хора. Добрите ще играят на порядъци по бързо от такива, като нас но не и със сегашната скорост.  Международната федерация с увеличаване размера на топката именно такъв опит направи да забави играта, което иде да покаже, че в тази връзка се мисли от доста време.

Изключен

#4 2018-12-18 15:51:06

ericos
Потребител
Registered: 2009-04-06
Posts: 700

Re: Как да се забави играта.

Лафът "топчето не се вижда" обикновено излиза от устата на хора, които така или иначе не биха гледали тенис, при каквато и да е скорост на играта.  С новите топчета спорта стана само по-силов и по-физически изискващ.


Yasaka Sweden Extra
XIOM Omega VII Pro 2.0
XIOM Omega VII Pro 2.0

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB