#1 2006-03-16 12:36:45

bozko
Потребител
От София
Registered: 2006-02-20
Posts: 22

Re: Няколко въпроса

Здравейте
Имам няколко въпроса които така да се кажа ме мъчат, дано някой даде отговор

1. Какво става ако някой от играчите удари без да иска с хилката по масата?
Играта продължава или се дава точка на другия

2. Топчето докосва едвам ръба на масата /дето се казва лизва я/ обаче се чува ясно лекия удар. Съответно противника ми не успява да върне топчето обратно, той твърди,  че щом не се е променила траекторията на топчето значи точка не се броя. Така ли е?
Според мен щом има дори и малък удар в ръба на масата траекторията се е променила.

3. Противника ми забива силно но в аут и топчето се удря в моята ракета извън масата, за кого е точката?

4. Има ли разлика във възприятието на окото м/у синя и зелена маса?
Кое е по добре?

Надявам се че не съм досаден


Изключен

#2 2006-03-16 13:57:09

BlaDe_FoX
Потребител
От Разград/Шумен
Registered: 2006-02-06
Posts: 703

Re: Няколко въпроса

значи за първото ако не си изместил масата играта продължава.
за 2рото ако докосне ръпът а не отстрани то4ката си се брои за тоя който я е докоснал. независимо дали се е отклонила ако има контакт с ръба значи е вътре.
3то ако ракетата ти е над игралната повърхност на масата-сиреч над масата независимо от удара на противника колкото и криво да я удари ако я спреш Над масата е точка за него, Но ако ракетата ти е извън масата няма проблеми-за тебе е.
4-разбира се че има разлика ама не е съществена и не влияе на играта в основни линии.
за финал искам да кажа че се радвам че има хора които се интересуват от правилата и тънкостите на играта щото така се вдига общата култура на тенисистите...
винаги съм готов да помагам вие само питайте


И нищо вече не може да ме трогне, И нищо вече не може да ме спре. Няма за мене закони и в гърдите ми няма сърце...

Изключен

#3 2006-03-16 14:13:50

ttyy
Потребител
Registered: 2006-02-26
Posts: 137

Re: Няколко въпроса

bozko виж и тука може да намериш интересни отговори на дадени ситуации http://tabletennis-bg.org/forum/index.php?showtopic=67

пс: btw  доказано е че зеления цвят успокоява очите следователно според мене  по добре да си играя на зелена маса  tongue


(\__/) Това е Зайо. Копирайте го в
(='.'=) подписа си за да му помогнем да
('')_('') превземе света smile

Изключен

#4 2006-03-30 13:03:56

cyco-miko
Потребител
Registered: 2006-03-04
Posts: 13

Re: Няколко въпроса

определено е нaй-добре дa се игрaе нa зеленa мaсa,от другите цветове се умaрят поне според мен по-бързо о4ите.

Изключен

#5 2006-03-30 22:57:03

LUK
Потребител
Registered: 2006-03-19
Posts: 26

Re: Няколко въпроса

cyco-miko,Mar 30 2006, 10:03 AM писа

определено е нaй-добре дa се игрaе нa зеленa мaсa,от другите цветове се умaрят поне според мен по-бързо о4ите.
[right][snapback]1298[/snapback][/right]

окото възприема три основни цвята-червен,син и зелен.останалите цветове се възприемат като нюанси на трите основни цвята.Зеленият цвят пък се намира като дължина на вълната по средата на  видимият спектър,което означава,че съответно наи-добре се възприема от окото.синият цвят е с по-малка дължина=по-труден за виждане.въпреки това си има спорове за цветовете,даже наскоро имаше статия за един от USA турнирите по тенис на корт,където бяха сменили цвета на корта на светло син.дано съм внесъл малко яснота smile

Изключен

#6 2006-03-31 01:33:24

DHS
Потребител
Registered: 2006-03-28
Posts: 4

Re: Няколко въпроса

Имам един въпрос. Може ли при изпълнение на сервис да удряш силно с крак по пода с цел да стреснеш съперника?

Изключен

#7 2006-03-31 02:24:23

ttyy
Потребител
Registered: 2006-02-26
Posts: 137

Re: Няколко въпроса

ми до колкото съм гледал по турнири те не го правят с цел да стряскат ама това им е от движението за сервирането. Пък ти ако изкаш и с 2та крака тропаи и го стряскаи и нямя да има проблем smile


(\__/) Това е Зайо. Копирайте го в
(='.'=) подписа си за да му помогнем да
('')_('') превземе света smile

Изключен

#8 2006-03-31 12:00:16

BlaDe_FoX
Потребител
От Разград/Шумен
Registered: 2006-02-06
Posts: 703

Re: Няколко въпроса

ако иска6 си направи харакири на масата  нема никой да ти кажа нищо.
от скоро промените които касаят поведението са най-вече от гледна точка на дисциплината. докато преди си беше разрешено да си говориш сега това е забранено както да си говориш сам така и на когото и да е. все пак едно Чо можеш да извикаш но не е разрешено да си говориш щото можеш да разконцентрираш противника. аз лично съм доволен от тая промяна щото има всякакви изруди които уж на себеси ланкат ама супер дразнят. другото на което обръщат внимание е цялостното поведение на масата и феърплеят. другото изменение в правилника е от страна на гумите. Докато до скоро беше разрешено да играеш с две еднакви на цвят гуми САМО АКО ТЕ СА НАПЪЛНО ЕДНАКВИ КАТО МАРКА МОДЕЛ ДЕБЕЛИНА И АКО НЯМАТ РАЗЛИКА В КАЧЕСТВОТО(ако едната е много издухана а другата нова). Вече не е разрешено това. едната гума трябва да си е черна а другата червена. айде това е от мене надявам се да съм бил полезен.
Пздрави са всички които поздравяват!!!


И нищо вече не може да ме трогне, И нищо вече не може да ме спре. Няма за мене закони и в гърдите ми няма сърце...

Изключен

#9 2006-03-31 22:02:52

DHS
Потребител
Registered: 2006-03-28
Posts: 4

Re: Няколко въпроса

В клуба където играя, един, който е играл на световни и параолимпиади( инвалид е) ми каза, че не е разрешено да се удря с крак по време на сервис, защото разконцентрира съперника. Все пак има логика, тъй като сервиса започва от хвърлянето на топчето във въздуха, а до удара може да има интервал поне от две секунди, в което време можеш да удариш по пода поне три пъти, което според мен дразни ужасно.

Изключен

#10 2006-04-02 01:30:52

toni
Потребител
Registered: 2006-04-01
Posts: 5

Re: Няколко въпроса

Здравейте още съм начинаещ. Искам да попитам как точно се изпълнява ударът Topspin и този ли е най-важният елемент от играта.

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB