#1 2017-06-29 20:14:09

ExploreTT
Потребител
Registered: 2016-01-24
Posts: 127

Решение на проблема с треньорите в Китайската спортна асоциация.

/Съобщение към ITTF, CTTA и всички фенове по света./

Отсъствието на китайските топ състезатели по време на China Open намеква дълбокото им неодобрение на въведените промени в Китайският отбор. Повече от ясно е че от Интернационалната Федерация се опитват всячески да спрат доминацията на Китай по най-брутален начин. В същото време много фенове по света са изразили мнение че не искат промени относно състава на китайския отбор, както и играта като цяло.  Но според мен и федерацията, и феновете грешат. Ще обясня.

Преди този "инцидент" да се случи аз самият имах различна представа за това как стоят нещата при играчите които се състезават на високо ниво, но след като тези събития се случиха ми се отвориха очите за много неща. Не съм предполагал че треньорът има такъв огромен принос към представянето на състезателите. Това ще рече че фактът че Китай винаги доминира се дължи до голяма степен на треньора. Именно тук може да се идентифицира грешката от страната на множеството фенове които задължително искат Лиу обратно. Проблемът, който феновете не искат да съобразят се изразява в неравенството между компетентността на треньорите, както и в общите условия според различните страни по света. Ако всички страни имаха еднакво добър треньор и еднакви условия на тренировки, нещата щяха да са различни. Но не е така.

Просто така се случва че в Китай треньорите са най-добри. Не заради друго а защото в Китай системата е стриктна и по-трудно допуска неточности. В другите страни не е така. В другите страни има много повече треньори чиято компетентност е много по-ниска от тази на китайските. Китайските треньори имат много по-добър фундамент на техника и преподаване. Трудно е дори за мен да си представя как играчи като например Аруна от Нигерия е възможно да достигнат такова професионално ниво, имайки впредвид условията в които хора като него започват и продължават да тренират за да поддържат нивото си на компетентност. Бидейки на 35 място в света, Аруна със сигурност не си е лежал под хамака за да го постигне. Очевидно усилията които полагат хора като него са много по-големи в сравнение с тези на останалите за да стигнат това ниво на професионализъм особено в според мен недооценен и недостатъчно финансиран спорт като тениса на маса, бидейки едновременно един от най-популярните, а между другото най-вече в Китай.

Също така е странно че от една страна феновете твърдят че тенисът на маса е спорт който трябва да му се наслаждаваме, но в същото време подкрепят това Китай да доминира на всяко международно състезание да води китай. Не можеш да подкрепяш и двете. Не можеш да подкрепяш желанието си да се наслаждаваш на спортът и едновременно с това да подкрепяш Китай да доминира на всеки шампионат, просто защото си противоречиш. Китай води на всяко едно международно състезание и всяка година на всички състезания на финала е китай. В това няма нищо интересно и вълнуващо и рано или късно тази тенденция ще омръзне на феновете. А ако "омръзването" на хората от доминацията на Китай започне да става масова тенденция, проблемите ще се задълбочат, защото феновете сами ще почнат да стават съучастници в конфликта който се разгаря в момента.

Грешка на феновете е че не се съобразяват с реалността. Политическите сплетни в Китай са факт и ние няма как да ги пренебрегнем. От друга страна е факт и рутинната и омръзваща доминация на Китай заради компетентните треньори и невъзможността на останалите състезатели по света да ги настигат, което също донякъде е нечестно.

Грешката на асоциацията е че премахна цялата идея за главен треньор. Това е твърде нечестно. Това което можеха да направят те като да "замажат положението" е по-скоро да бяха заменили Лиу с някой друг треньор. Да махаш Главният треньор като явление си е нечестно, но това което те можеха да направят е просто да променят ранга на Лиу като по този начин той остава в отбора и не се предизвиква такова голямо смущение между съзтезателите и съответно феновете. От друга страна това е и в полза на китайската федерация, тъй като това действително би означавало на практика "отслабването" на китайският отбор. Това не е подгравка с отбора, това е знак на уважение и признание спрямо тях че те наистина са най-добрите.

Китай може все още да доминира (или не) , стига условията при които се случват нещата да бъдат сравнително равни. Но нека това да зависи от усилията на играчите, а не от нещо друго. Така или иначе нови звезди като Томоказу Харимото и Юто Мураматсу започват да набират огромна компетентност и рано или късно и те ще имат значителни постижения в спорта включително и на най-високо ниво.

За да можеш да нормализираш нещата да вървят гладко трябва да си готов на компромиси и да "балансираш" между реалността и желаното.  Проблемът е че в момента никой от главните не иска а и явно не е способен да измисли някакво междинно решение, а това което става и се опасявам че може да се задълбочава занапраед е всички заедно да губим, вместо да печелим от цялата ситуация.

Затова съветвам феновете: Не гледайте на случката като инцидент, приемете я като врата за нови възможности както за самите вас, така и за останалите. Защото именно в това се изразява истинското спортсменство - равенство и честност между играчите.

Съвет към Китайската асоциация: Моля не осквернявайте спорта който обичаме. На вас са сложили очи милиони фенове по света и разчитат на вас за коректното ви отношение към спорта. Тенисът на маса е спорт който трябва на първо място да е обичан и на второ честен. Не е приемливо да осквернявате авторитета на Китай за сметка на останалия свят. Моето решение за проблемът е това да върнете Лиу към националния отбор, но да смените статутът му с друг вместо на Главен треньор, като така едновременно запазвате отношенията му с Китайските национални състезатели, но едновременно отнемате от влиянието му върху тях като давате възможност на останалия свят да се състезава ако не друго то една идея по-наравно с Китай.

Изпращам това съобщение навсякъде с надеждата да бъде прочетено масово както от феновете, така и Китайската асоциация и Интернационалната федерация по тенис на маса, като по този начин силно се надявам нагорещената ситуация в Китай да бъде овладяна. Мойте мотиви са само и единствено желанието ми спортът да запази своята прекрасна същност и спортменски дух между играчите навсякъде по света. Мир.One needs to have balls to play Table Tennis!

Изключен

#2 2017-06-30 11:07:07

nick_wolf1
Потребител
От София
Registered: 2009-08-19
Posts: 390

Re: Решение на проблема с треньорите в Китайската спортна асоциация.

Доминацията на Китай нито е нечестна, нито е незаслужена. Китай просто има най-добрата школа. И това е, не защото им е паднала от небето или им е дадена някаква преференция от ITTF, а защото подхождат към спорта отговорно. Да се каже, че Китай доминира  заради треньорите е безотговорно. Всички топ играчи на Китай са започнали да тренират от 4-5 годишни, като и до момента се скъсват от тренировки. Факторите са комплексни. Само геният на играча не стига, както и само треньорът, инфраструктурата, парите и т.н. Но за да си световния хегемон, не бива да имаш "тясно място", не бива някой от факторите да е опрял тавана на възможностите, защото това ще забави/блокира цялата система. Никой не е виновен на европейските федерации, че не инвестират в тениса на маса. Преди двайсетина години Швеция доминираше, защото успя да събере печелившата комбинация от школа плюс отбор от талантливи, направени играчи. Китай си взима поука и не реве пред ITTF кое е честно или нечестно, а се адаптира и оттогава досега, с много малки изключения мачка. Нещо повече, благодарение изключително на вътрешното съревнование между китайските играчи, спортът се е развил до нивото, на което е. Ама в Занзибар имало много талантлив играч, който тренирал на опъната кравешка кожа на колчета и пак се докопал до топ н'ам колко си, ама китайците с техните извънземни треньори....та затова не било честно. Малко мирише на сиромахомилство. В големия спорт, за да си на върха, трябва да имаш от всичко: школа, база, треньори, екипировка, партньори и противници, които да те изграждат, талант, много труд и упоритост и чак накрая малко късмет.
Докато тенисът на маса е "национално представен" така ще е. Другият вариант е да стане като тениса на корт, има някаква смешна купа "Дейвис", но като цяло спортът е изцяло индивидуализиран, без национален елемент.
Колкото до освобождаването на Лиу Гуолян и премахването на позицията старши треньор, не мисля, че това ще се отрази на китайската доминация. Школата на китайците ще продължи да вади най-добрите от най-добрите и това ще е, докато Китай го желае или докато ITTF не ги извади с чиновнически мерки от международните състезания. Както наредиха нещата на предпоследната олимпиада, с ограничението от само 2-ма участници от държава, че да може Тимо Бол да вземе медал. Разбира се, има и вариант да се развият школите в другите държави, да се подведат инвестиции. Ама надали. Докато в прайм тайма на Евроспорт се дава снукър и дартс, а световното по тенис на маса се отразява чат-пат, така ще е.
Накрая, за да не остане съмнение, че подкрепям изрично доминацията на Китай. Нищо подобно няма. Подкрепям идеята да побеждават най-добрите. А най-добрите са китайците, вижда се всеки път на табелките с резултатите по мачовете. И са станали такива заслужено. Категорично съм против да се "режат крилата" на тези, които доминират, за да могат и други да се наредят на призовата стълбичка. Вместо това, ITTF може да помисли как да насърчи останалите да полагат повече усилия. Нагледахме се на чиновнически дивотии. То не бяха гумите, то не беше лепилото, топките, сервисите, какво ли не. Е, види се, че като имаш най-добрата школа, и с крак да те задължат да държиш ракетата, ще се адаптираш и пак ще мачкаш. Което и правят китайците.

Последно редактирано от nick_wolf1 (2017-06-30 11:18:28)


H3N 39, 2.15 || Nittaku Latika FL || Mark V 1.8
H3N 39, 2.15 Prov || TBS FL || Roundell 2.1

Изключен

#3 2017-07-01 12:14:30

ExploreTT
Потребител
Registered: 2016-01-24
Posts: 127

Re: Решение на проблема с треньорите в Китайската спортна асоциация.

Съгласен съм като цяло и така трябва да бъде, само че за съжаление в момента никой няма намерение да инвестира толкова много в спорта и то в световен мащаб. Това е голям проект. Моето решение е отправено според възможностите на Китайската федерация по спорт колкото за да се замаже ситуацията, а не според световните възможности. Иначе по-големите проблеми действително си остават.
Не съм съгласен обаче с твърдението ти на треньорите - треньорът има изключителна важност, не мисля че някой може да замести Лиу по компетентност, той затова е и назначен на първо място на тази позиция, защото няма по-добър от него за тази работа.
Също така, както казах много от хората полагат доста усилия в спорта и понякога повече в сравнение с Китай, но просто условията им са такива, че влияят в негативен аспект на играта. Затова споменах Аруна който за да стигне това ниво на което е е било нужно да полага усилия поне колкото топ състезателите на Китай ако не и повече. Идеята ми е че реално има много хора които тренират също така усилено и отдадено но условията не им позволяват да напредват достатъчно и затова да не са наравно с Китай.

Последно редактирано от ExploreTT (2017-07-02 12:24:48)


One needs to have balls to play Table Tennis!

Изключен

#4 2018-01-16 18:39:44

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 490

Re: Решение на проблема с треньорите в Китайската спортна асоциация.

Здравейте, и аз имам мамлко наблюдения от Тубата и от Наши състезатели ,ходили на световното, и тренирали в Китай.
Първото ми впечатление е че в Китай като национален спорт тениса е издигнат на пиедестал. Имат уникален подбор на млади таланти, много на брой отлични начални учители. От там верига на регионални школи, първенства, също и селекция на най-добрите сред добрите. Регионален отбор на много високо ниво. Националния отбор е чест оказвана на най-добрите от регионалните школи. Доказали се в турнири. изградени с техника от 5 годишни и на 13 са вече потенциални шампиони с леки нужди от тактическа, и стратегическа тренировка.

В същото време са с невероятни зали за тренировки на любителите. Мега зали с по ~ 300 маси, треньори и т.н. Къде в европа има такива зали не зная. В германия се направи опит с : Вернер Шлагер Академия - Разходите за построяването са 46,2 млн. евро. Центърът разполага със  зала за обучение по тенис на маса с до 50 маси. Има също многофункционална зала за големи събития като европейски първенства, масажно студио, центрове за спортна медицина, фитнес център, игрален салон, офиси, магазин и ресторант. 

Имам усещането че никъде не върви самоиздръжката на тенис зала освен в Китай smile

От наши професионални играчи зная, че се организират лагери за спортисти в Китай, дву седмични и други. Тренировките стигат до невероятните 12 часа на ден с маки почивки! И така ден след ден... Ако някой може да си го представи и реализира - Евала. Дори и профи състезатели се отказват понякога. tennis tennis tennis blink tennis blink blink

Програмата на нац. Отбор включва лекции, изучаване на всеки от топ 100 начини на противодействие, силни и слаби страни -> стратегия за победа. Фитнес програма за огромна издръжливост, Тренировки на всяко движение до перфекционизъм.
Тук дори да се осигурят на някой такива условия ми се струва че до 2 години се е самоотказал. Не един и двама състезатели са го правили.

Не веднъж сум гледал международни турнири, Японци, Корейци, И останалите силни държави се съревновават, щом срещнат Китай се получава урок по тенис и изпадат в безпомощна ситуация.

Не веднъж съм виждал Китаец да губи гейм, дори два и да си промени тактииката до нужното ниво и мислене за да стигне до победа. Наистина удивителна школа, удивително мислене и стратегия. Да виновни са и треньорите и школите но кой може да ги обвини !
Ако помните предишното поколение Ма Лин, Ван Хао и прочие бяха много силни, можеха да победят всеки но се намираше по някой екзотичен играч от който неочаквано да загубят на олимпяда или световно. Сегашното поколение са машини физически, технически и стратегически.Точно там се корени неизменната формула от 2 играчи да излъчиш олимпийски финалисти Само те го могат !
Не мислете че съм пристрастен, просто това виждам и за мен това е реалността. А какво ще стне когато Младите проникваши в момента добият рутина ... предстои трета генерация световна хегемония. Ако може някой да се противопостави дано ама надали.


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#5 2018-02-17 23:31:16

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 490

Re: Решение на проблема с треньорите в Китайската спортна асоциация.

Гледам са направили някаква шашма,
Тази година ранглистата е невиждана !
Отгоре са Овчаров и Болл а ZHANG Jike 54, който ще ги отупа и двамата  biggrin
Ма Лонг също е 7ми
Не зная как точно ги класират, може да са направили няколко евро турнира без китайско присъствие  tongue

Иначе ми е много драго че Дима е номер 1 drinks


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#6 2018-02-17 23:44:59

ExploreTT
Потребител
Registered: 2016-01-24
Posts: 127

Re: Решение на проблема с треньорите в Китайската спортна асоциация.

Благодаря за коментара. Всичко това което каза още повече потвърждава моята гледна точка, а именно това, че Китай са твърде добри и има нужда от някакво уравновесяване между тях и останалите страни. Това може да изглежда нечестно, и е, но в същото време Китай имат най-добрите условия за трениране. Поради икономически/политически причини. Хора с еднакъв потенциал тренират в различни условия, и това прави разликата. Докато ако всички имахме еднакви условия, нещата щяха да са различни. Макар че аз мисля че и без най-добрият треньор, Китай пак ще намери начин да е номер 1 впоследствие. Впрочем, понякога се чудя - на Китайците не им ли омръзва да са номер 1? Колкото и да е добро усещането, в крайна сметка тенисът на маса е просто игра. А в момента конфликтът около него е огромен - все едно се бием за ресурси. Откачено е.

Последно редактирано от ExploreTT (2018-02-17 23:47:16)


One needs to have balls to play Table Tennis!

Изключен

#7 2018-02-18 09:02:45

Vladivlad
Потребител
Registered: 2009-12-08
Posts: 984

Re: Решение на проблема с треньорите в Китайската спортна асоциация.

emillio писа

Гледам са направили някаква шашма,
Тази година ранглистата е невиждана !
Отгоре са Овчаров и Болл а ZHANG Jike 54, който ще ги отупа и двамата  biggrin
Ма Лонг също е 7ми
Не зная как точно ги класират, може да са направили няколко евро турнира без китайско присъствие  tongue

Иначе ми е много драго че Дима е номер 1 drinks


Няма никаква шашма, просто новата ренкинг система е подобна на използваната при тениса на корт - ако не играеш и не защитаваш спечелените точки, постепенно падаш надолу.
Относно Джикъ, който втори пореден сезон не играе в китайската суперлига, честно казано се съмнявам, че в момента може да вземе и гейм на Бол и Овчаров.
Ма Лонг също не е във формата, в която бяхме свикнали да го виждаме, неслучайно загуби от Бол в края на миналата година, гледам му мачовете в китайската суперлига - и там се мъчи с разни млади и нетолкова млади дихатели.


Do or do not. There is no try.
Yoda

Victas Koji Matsushita , FH: DHS Hurricane 8, 2.2mm / BH: TSP Spectol, 1.8mm

Изключен

#8 2018-02-18 14:01:51

RobbeR
Потребител
Registered: 2017-08-22
Posts: 182

Re: Решение на проблема с треньорите в Китайската спортна асоциация.

Кой 1-ви, кой 2-ри ... накрая Фандзи ги бие където ги хване  biggrin  ... да не говорим, че и Тимо показва на Овчаров каква е класата му точно когато си помисли, че е първи и е най-добрия  tennis

Изключен#9 2018-02-19 21:10:33

TTPenholder
Потребител
От Русе
Registered: 2013-04-24
Posts: 304
Страница

facebook профил

Re: Решение на проблема с треньорите в Китайската спортна асоциация.

Цялата тая тема ми се струва твърде безсмислена,
на фона на Пацо Китаеца, който играе тенис на маса 1 път месечно (най-много),
и редовно жъне победи.
П.п; Епитафията е, че колкото по-малко играе Пацо Китаеца, толкова повече и по-категорично печели!  rofl
drinks   tennis

Изключен

#10 2018-02-19 21:51:17

Vladivlad
Потребител
Registered: 2009-12-08
Posts: 984

Re: Решение на проблема с треньорите в Китайската спортна асоциация.

TTPenholder писа

Цялата тая тема ми се струва твърде безсмислена,
на фона на Пацо Китаеца, който играе тенис на маса 1 път месечно (най-много),
и редовно жъне победи.
П.п; Епитафията е, че колкото по-малко играе Пацо Китаеца, толкова повече и по-категорично печели!  rofl
drinks   tennis


Ногу ясну. Ако Пацо Китаеца играе срещу някой, който е по-слаб от него и последният играе също само един път в месеца, то при равни други условия, вероятността Пацо Китаеца да продължи да жъне победи клони към 100%.


Do or do not. There is no try.
Yoda

Victas Koji Matsushita , FH: DHS Hurricane 8, 2.2mm / BH: TSP Spectol, 1.8mm

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB