#1 2016-12-21 14:21:39

stoianmitkov
Потребител
Registered: 2016-12-21
Posts: 4

Въпрос за правилен сервиз

Здравейте,искам да попитам ,ако сервиращия при сервиз удари топчето в ръбчето на масата и то падне на земята,нов сервиз ли трябва да се изпълни,или това е точка за посрещащия?

Последно редактирано от stoianmitkov (2016-12-21 14:22:56)


Изключен

#2 2016-12-21 14:34:21

neon
Потребител
Registered: 2006-12-29
Posts: 867

Re: Въпрос за правилен сервиз

точка за посрещащия  drinks

Изключен

#3 2016-12-21 14:39:37

stoianmitkov
Потребител
Registered: 2016-12-21
Posts: 4

Re: Въпрос за правилен сервиз

Благодаря за отговора! И още един въпрос,ако при сервиз топчето закачи мрежата,но не падне в полето на посрещащия,а извън масата,трябва ли да се бие нов сервиз,или пак е точка за посрещащия?

Изключен

#4 2016-12-21 14:52:54

tweeg
Потребител
От София
Registered: 2012-08-15
Posts: 323

Re: Въпрос за правилен сервиз

Що просто не прочетеш правилника.
http://bttf-bg.com/wp-content/uploads/2 … 016_BG.pdf
8 странички са правилата.
Теб те интересува
2. ОСНОВНИ ПРАВИЛА ПО ТЕНИС НА МАСА


Stiga Clipper (Pen) | Cornilleau Target Pro GT S39 | XIOM Vega Europe

Изключен

#5 2016-12-21 15:02:03

stoianmitkov
Потребител
Registered: 2016-12-21
Posts: 4

Re: Въпрос за правилен сервиз

Защото исках да разбера конкретно за ситуациите,които описах,а не да прочета кое е правилното изпълнение на сервис.Не искам да съм нахален,но да ви помоля все пак за отговор на втория ми въпрос!
P.s.: Правилника го четох,но не намерих това , което ме интересуваше.
drinks

Последно редактирано от stoianmitkov (2016-12-21 15:04:20)

Изключен

#6 2016-12-21 15:51:08

tweeg
Потребител
От София
Registered: 2012-08-15
Posts: 323

Re: Въпрос за правилен сервиз

Точка за посрещащия заради 2.10.1.1. Сервизът е неправилен защото не е изпълнено 2.6.3. Няма как да има прекъсване по 2.9.1.1, защото топчето е излязло.


Stiga Clipper (Pen) | Cornilleau Target Pro GT S39 | XIOM Vega Europe

Изключен

#7 2016-12-21 16:36:53

stoianmitkov
Потребител
Registered: 2016-12-21
Posts: 4

Re: Въпрос за правилен сервиз

Благодаря още веднъж! Хубав ден!
  biggrin

Последно редактирано от stoianmitkov (2016-12-21 16:37:29)

Изключен

#8 2018-01-16 18:58:42

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 475

Re: Въпрос за правилен сервиз

По правилника без да цитирам членовете (моля да ме извините).

С думи прости: Топчето се подхвърля минимум 16,5 сm нагоре, без да му се придава въртеливо движение...

От този момент топакта е в игра. Дори сервиращия да пропусне да я удари се смята точка за посрещача.

Казвам това защото в градинките масово се играе с повтаряне на сервиза когато не уцелиш топката. Но там не се съобразяват с правилника. smile

Много хора сервират почти от шепа или подхвърлят топчето косо назад към хилката. Все са грешки по правилника и сервиза е неправилен.
Също така е неправилен ако се удари топчето извън продължението на страничанта бяла линия. Т.е. някой се опитва да бие по силен диагонал.
И ако удара става над масата т.е. започва отвътре на крайната бяла линия.  Отново точка за посрещача (Пак не важи в уличната игра )

Ако всичко отгоре е правилно иска се контакт с горната повърхнист на двете полета било то от ръб на ръб ако прескочи мрежата без да я докосне сервиза е валиден.  biggrin

Надявам се да съм изчерпал въпросите по сервиране smile


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#9 2018-01-16 19:28:44

Mebelbox
Потребител
Registered: 2014-03-02
Posts: 184

Re: Въпрос за правилен сервиз

Също така е неправилен ако се удари топчето извън продължението на страничанта бяла линия. Т.е. някой се опитва да бие по силен диагонал.
И ако удара става над масата т.е. започва отвътре на крайната бяла линия.  Отново точка за посрещача (Пак не важи в уличната игра )

Това не го срещнах в правилата, но все пак ми е любопитно има ли някаква истина.


BTF Innerforce ZLC
FH - Rakza 7
BH - Rakza 7 soft

Изключен

#10 2018-01-16 21:27:02

tweeg
Потребител
От София
Registered: 2012-08-15
Posts: 323

Re: Въпрос за правилен сервиз

Mebelbox писа

Това не го срещнах в правилата, но все пак ми е любопитно има ли някаква истина.

За страничните линии - Няма.
В правилника:
https://www.ittf.com/?media-alias=2018_ITTF_Handbook
се казва:

2.5.14
The end line shall be regarded as extending indefinitely in both directions.

2.6.4
From  the  start  of  service  until  it  is  struck,  the  ball  shall be  above  the  level  of the playing surface and behind the server's end line, and it shall not be hidden from  the  receiver  by  the  server  or  his or  her doubles  partner  or  by  anything they wear or carry.

Та, ако искаш може да се изнесеш 5 метра вдясно и от там да биеш сервис, стига да си зад продължението на крайната линия, опонента ти да вижда топчето и то през цялото време да е над 76 см. височина (височината на масата) и да е подхвърлено поне на 16 см. нагоре (това 16.5 от къде дойде ????).

Последно редактирано от tweeg (2018-01-16 21:29:33)


Stiga Clipper (Pen) | Cornilleau Target Pro GT S39 | XIOM Vega Europe

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB