#1 2016-08-26 09:09:48

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

За дебелината на подложките на гумите?

Може и да е имало такава тема, но аз не я намерих..
С малък опит съм и досега не съм играл с една и съща гума с различни подложки, а искам да зная каква е разликата на практика.
Какво се случва при по- тънката подложка? Гумата става ли по -твърда, скоростта пада ли или се качва, а контролът...и каква е зависимостта от дървото при тънка и дебела подложка на една и съща гума?
Набелязах си гумите на Тенержи 05 FX-тензор и за БХ и за ФХ, но особеното при мен е че БХ ми е по добър от ФХ в почти всички отношения и най -вече в техниката, контролът и лекотата с която го правя...просто моят тенис е изцяло даден в БХ-там съм в свои води...недостатък е рязък и мощен драйф контра... това е дадено като право само на ФХ, с редки изключения...
При ФХ правя всички удари, но там нямам силно чувство за сигурност както на БХ и по време на игра естествено, неволно по навик търся БХ..а това го имам като мой недостатък. Опитите ми усилено да тренирам ФХ дават резултати, но така или иначе БХ си ми остава естественото място на сигурност, дори и да не го тренирам, както и правя напоследък...

Та си мисля, че ако поставя по-тънка подложка на ФХ ще ми бъде по- лесно...но пък не съм играл с тънки подложки никога?
И заради това пускам темата с въпроси към вас..моля!Новобранец старша възраст!

Изключен

#2 2016-08-26 10:50:03

asse
Потребител
От Sofia
Registered: 2013-06-28
Posts: 305

Re: За дебелината на подложките на гумите?

Максималната подложка ще ти даде повече скорост и по-малко контрол. По-тънката повече контрол.
Въртенето би трябвало да е еднакво. По-тънката е по леката гума.


Killerspin Kido 7z
BTY T05
BTY T05

Изключен

#3 2016-08-26 11:47:17

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: За дебелината на подложките на гумите?

asse писа

Максималната подложка ще ти даде повече скорост и по-малко контрол. По-тънката повече контрол.
Въртенето би трябвало да е еднакво. По-тънката е по леката гума.

Благодаря, точно това питах....за контролът знаех, но не бях сигурен че при тънката подложка се намаля скоростта
Струва си при бързо дърво и гуми, да се замисля за по- тънка подложка на ФХ, ще се компенсира с малко повече сила, само че да не би тази допълнително приложена сила да променя контролните качества на гумата..защото се предполага че топчето вече е до дървото, и така да отскача нанякъде безконтролно...не знам?

Последно редактирано от Новобранец (2016-08-26 11:47:55)


Новобранец старша възраст!

Изключен

#4 2016-09-09 07:36:47

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 510

Re: За дебелината на подложките на гумите?

Тънка подложка, ок обаче твърдост?
Ако играеш динамично, при мека подложка топчето ще достигне дървото при силен удар, сам си го казал горе. Не че Т05 на 1,8 ще има проблеми. Разликите са малки, не очаквай че преход от 2.0 на 1,8. Ще промени много играта.

Последно редактирано от emillio (2016-09-09 07:58:13)


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#5 2016-09-09 09:46:55

neon
Потребител
Registered: 2006-12-29
Posts: 883

Re: За дебелината на подложките на гумите?

Здравейте, и мен ме интересува дебелината, разсъждавах си примерно гума 4,0 мм обща дебелина на 40 градуса, и гума 2.0 мм на 80 градуса  biggrin , значи и двете требе да са еднакво тежки нали? И могат да акумулират еднаква сила респективно скорост нали? Разликата къде ще е? Според мен в престоя върху гумата , ако върху 4 мм стои 2 секунди върху 2 мм ще стои 1 секунда ? А контрола макар и субективен би требело да е еднакъв, нали скоростта е еднаква, усета ще е различен, тънката е по-твърда, дебелата мека. Ако се отделим от теоритичното разсъждение, имам гума 34 градуса на 1.9 мм подложка, тежи 45 грама (157/150), ако взема 2.1 мм на 32 градуса ще тежи пак 45 грама, дали ще ми е по-удобно да играя? Играл съм със софт гуми, ами по-не ме кефи отколкото с междинката на 1.9 мм, може би требе да пробвам две еднакви дървета с два комплекта гуми и да се провери, но това е свързано с пари и затова само си раздвижвам пръстите.  tennis  drinks

Изключен

#6 2016-09-09 10:07:15

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: За дебелината на подложките на гумите?

emillio писа

Тънка подложка, ок обаче твърдост?
Ако играеш динамично, при мека подложка топчето ще достигне дървото при силен удар, сам си го казал горе. Не че Т05 на 1,8 ще има проблеми. Разликите са малки, не очаквай че преход от 2.0 на 1,8. Ще промени много играта.

Май да!
Измислям си разни варианти на възможности, но докато не го пробвам на практика никога не е такова каквото съм си го мислил.
Да кажа за втората си хилка с новата гума...Значи първата, с която до сега играх беше дървото Т11+ , с гуми МАРК 5 на ФХ и Урагана2 Нео на БХ-дървото сравнително бързо, а гумите по- бавни от него, се получава нормално ОФ. Ураганът е много твърда гума, с много фалц и всичко при мен с БХ беше отлично с изключение на липса на скорост от далечна дистанция/ 5-6 крачки далеч от масата/.
С ФХ ми беше трудно от всякаква дистанция, и то не заради скоростта, а за не зная от какво, добре беше само сервизи, блокове, подложки, бутания, трудни контри, а топспините под нулата..не отричам техническите си слабости на ФХ.
И заради това реших да опитам обратното-бързи гуми на по- бавно дърво ... и снощи направих първата проба с комбинацията Butterfly Primorac OF-, 5 пласта дърво, без карбон, по данни от потребителите:скорост 7.6, контрол 8.8, скованост     4.5, твърдост     4.9.
ФХ Т05, БХ-Gewo / Flexxon, с данни: Цена: намалена от87.82лв. на58.65лв.
Потребителски рейтинг (10) ,скорост 9.6,въртене 9.4,контрол     9.4,лепливост 2.6,тегло 4.4,
Твърдост     6.6, Предавки 7.8, Хвърляне /отскок/ 3.8, съгласуваност 9.4, трайност 8.2,цялостен 9.5, Тенсор ДА.
Пиша го за да имате информация гледана през моята призма.
За Т 05, е ясно като общо- гума която играе всичко и на БХ и на ФХ, на всички дървета, с недостатък високата цена и тежестта.
За Gewo / Flexxon, при мен за БХ: Първите 5 минути бяха силно разочароващи, гумата яко хвърляше безконтролно, без никакъв фалц..след което започна да се оправя...и след около час игра се оправи напълно. Тази гума ми допадна, лесно влизаха много удари, които до сега правех трудно и неуверено. Много добър контрол и еднаква игра от всички разстояния, лесни първоначални атака от сервизи и продължаваща игра от всички разстояния и всякакви удари, идеални подложки на сервизи и спинове и лека гума. Единственото нещо което може при някои играчи да е проблем това е ниското хвърляне на гумата /3.8/, за сравнение при Т05 е 7.4... този "недостатък" при моя БХ за мен е предимство, защото нужната енергия за повдигане височината на топката се превръща в спин, защото пък обратното "натискането", чрез понижаване на ъгъла на удара, превръща тази сила в скорост, моя БХ има нужда от контрол и спин, бързината си дойде от тази гума. Първоначалното ми мнение за това дърво и гумата за БХ е УРА...Дълго време търсих тази гума ..
Предстои ми да открия гума и за моя ФХ, защото въпреки съвършенството си Т05, имам трудности при игра на близко разстояние, и в поемането на сервизи, и в първоначалните си атаки и в подсичанията си..
Ще търся откъде да си намеря и да опитам тази гума Giant Dragon SuperVeloce V12 FX Мнения за нея?


Новобранец старша възраст!

Изключен

#7 2016-09-09 14:11:25

C41
Потребител
Registered: 2010-09-29
Posts: 157

Re: За дебелината на подложките на гумите?


Cornilleau Aero OFF+ Soft Carbon-Arbalest Bogen-Cornilleau Simon Gauzy Quest Off-Palio CAT
Cornilleau Target PRO GT-H47
Cornilleau Target PRO GT-M43
tennis

Изключен

#8 2016-09-09 14:30:18

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 774

Re: За дебелината на подложките на гумите?

Т05  си е   идеална гума само дет не е много за нас. Ако искаш да печелиш  и от написаното от теб по което разбирам , че техниката ти не е изчистена колкото по умрели гуми взимаш толкова повече топки ще успяваш да вкарваш в противниковото поле при различни игрови ситуации. Трябва да разгледаш играта в динамичен аспект , а не в статичното изпълнение на елементите. Разбира се при статичното изпълнение трябва да си постигнал контрол поне 85 процента. ОФФ- на Приморац  е добро дърво направено с баланс 50 към 50, плоска игра топспин. Т.е. в дървото има всичко нужно без да има изразен акцент към някоя от тези страни. От този момент напасни гуми. Ето ти тяхната философия. Дебела подложка- акцент към топспин ориентирана игра. Забележи че казвам топспин , а не въртене. Въртенето би следвало да включи и долното такова, а то при дебелите подложки е по малко в сравнение с тънките такива. Или, по -тънка подложка по голямо долно въртене т.е. ползват  се за защита  където топката предимно се подсича. По тънките подложки са по удобни за по плоско удряне на топката  или подлагане и подсичане. Дебелите подложки в повечето случаи изискват активна игра. Т.е. колкото  се може по малко пасивни удари. Едно две прибутвания и след това влизане в серия на последователни атакуващи удари. Мах и 2,0мм  са в тази  категория. 1,9 - 1,5мм са ОФФ- до ALL  стратегия. 1,5 -1,1 или без подложка са дефанзивни идеи. В тази връзка определи си играта и подбери гуми  и дебелина  на подложката. Масова грешка е любители нямащи възможност да играят редовно и под наблюдението на треньор да грабват  ОФФ дървета  и 2,0мм гуми. Не че не играят с тях, но  често играят импровизация. Ако случайно се запалят и почната да тренират повече и   се стремят да  заучат добра техника , като вземат правилната хилка  тя вече им се струва бавна нищо , че преди това не са можели да управляват бързата. Тренираш  , после ходиш на един турнир и правиш контролно. Ако имаш контрол върху топката в различни положения значи всичко е наред. Гледаш дали някой удар ти куца. Опитваш се да разбереш защо. При нужда променяш инвентар. Но колкото по малко променяш толкова по добре. Дървото е супер нацели си гуми.

Изключен

#9 2016-09-09 20:35:50

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 510

Re: За дебелината на подложките на гумите?

Подкрепям мнението на bonchef. I drinks


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#10 2016-09-10 09:39:12

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: За дебелината на подложките на гумите?

bonchef писа

Т05  си е   идеална гума само дет не е много за нас. Ако искаш да печелиш  и от написаното от теб по което разбирам , че техниката ти не е изчистена колкото по умрели гуми взимаш толкова повече топки ще успяваш да вкарваш в противниковото поле при различни игрови ситуации. Трябва да разгледаш играта в динамичен аспект... ...

Благодарско за мнението, за мен е полезно...следва да размисля и преценя какво мога да играя и не мога да играя в момента, и какво искам да играя...Важно е преценката да е реална..да.

Работата върви към скъпите гуми...беше ми дадено такова мнение тук, че все някога ще достигна до това си мнение...изглежда имам напредък tennis


Новобранец старша възраст!

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB