#1 2016-08-06 23:21:19

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Хвърлянето на гумите?

Откакто съм започнал да играя си имам любим почти винаги завършващ удар-топспин от БХ, с много дълго и рязко движение на тялото, ръката и китката, вдига се доста високо и пада далеч в края на масата. Противниците ми  ми подценяват този удар, но той е успешен 90% и не може да бъде преодолян с корекции от тяхна страна във времето на една игра, да не кажа и на десет игри. Прибавен към ниските и бързи въртяни удари, той е изненадващо спокоен на вид, но с невероятно силен фалц..понякога дори не се чува и звук от удара...ясно е че на баш майсторите този номер не върви, но и те си имат проблеми със същото нещо..  Описанието е за да се изясни въпросът ми, какво аз не зная, и какво бих искал да ми кажете по въпроса ми .

Чета описанията за гумите, меки - твърди, лепкави-нелепкави, това ми е ясно. Не ми е ясно как стои въпросът с хвърлянето на гумата високо - ниско? Ясно е и ъгълът на хилката при високо и ниско хвърляне как се променя..но аз не търся бърз, а висок топспин...

Разсъждавам ли правилно или греша?- За да извърша висок топспин със силно въртене, са ми нужни две неща, които трябва да извърша-достатъчно силен удар върху гумата и вдигане високо на топчето.
Ако по данни гумата хвърля високо, а аз искам да направя висок топспин това означава че аз трябва да намаля силата на удара, за да не излезе топката извън масата, което пък намалява силата на спина.
Ако по данни гумата хвърля ниско, аз трябва да увелича силата на удара за да я вдигна високо, което увеличава спина, което и и търся с въпроса си..

Въпросът ми е следният: Според вас, ако аз искам да правя висок топспин със силен фалц, каква гума да избирам, тази която високо хвърля или тази която ниско хвърля?Новобранец старша възраст!

Изключен

#2 2016-08-08 13:18:57

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 751

Re: Хвърлянето на гумите?

На дали ъгълът на отскок има отношение към изпълнението на удара ти или по скоро не чак до там. Доколкото успях да разбера искаш топспина ти да има висока дъга. Ако правилно съм  те разбрал, това е комбинация от гума и дърво. Но също така и гумите  си имат ъгъл на отскок. Ако прочетеш по западни форуми и ревюта ще видиш в повечето случай, че  това са меките гуми - имам предвид високата дъга при топспин. Идеята е скоростта напред да не е толкова голяма сравнена с величината на въртенето на топката. Именно фалца я кара да слиза надолу. По твърдите китайски гуми мисля са  с по полегат ъгъл на топспина. Но то и малко хора ги слагат на бекхенд. Ако погледнеш в TTDB  ще видиш на някои от редовете throw angle именно това е ъгълът на отскок на гумата. От там малко се ориентираш. Но конкретната гума реагира много индивидуално с дадено дърво така че пак всичко се  свежда до проба грешка. Също така дърветата които карат топката да отскача нагоре са еластичните. От друга страна те пък малко трудно работят с меките гуми. За пример бих ти казал, че любимото ти Тенерджи 05 има ъгъл на хвърляне мисля 7,5  което е сравнително висока стойност. Изразителна дъга на топспина обаче аз съм постигал с други  гуми значително по меки -саунд версии. Това разбира се може да се дължи на сравнително слабата ми техника.

Изключен

#3 2016-08-08 23:15:36

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 510

Re: Хвърлянето на гумите?

От серията на Т-energy 05 има най висока дъга на удара при топспин.
Мисля че затова от състезателите е най- предпочитана за бекхенд.
Тук е обяснено прилично за какво говоря, при подсичане обаче нещата се променят Тенджери


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#4 2016-08-09 09:46:00

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 751

Re: Хвърлянето на гумите?

Мдаа.................много полезна статия. Не че играя с Т-енергии. Много рядко съм виждал хора играещи с Т-25. Наистина много зависи от дървото.

Изключен

#5 2016-08-09 13:00:37

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: Хвърлянето на гумите?

Ами то уж бях спрял, ама пак започнах...да пробвам разни варианти дървета гуми.
Това заболяване ли е?
Преди играех само с меки гуми, а сега се привързах към по-твърдите гуми..
Ето вчера звъннах да си поръчам лепкавите евтини китайски гуми за Т-11-ката и от приказка на приказка си поръчах МАРК 5-цата..още предният път я поисках но я нямаше и тогава си взех Урагана 2 Нео..урагана не бил за БХ, а за ФХ, но на мен ми лепна на ФХ с Т11-ката.
Утре ще пристигнат и ще ги пробвам на Sword Blue Yue, Щото него го пробвах с меки лепкави гуми и май нищо не разбрах как играе...та се ориентирвам към старите нелепкави гуми, макар и по- бавни, но с голям контрол...надявам се скоростта да дойде малко от лепилото и основно от дървото..този Sword, по данни е направен специално за скорост и топспин, като запазва контрола си..дават му скорост 9.5, контрол 9.0 и гъвкавост 9.5 въпреки че е твърдо дърво. За ФХ глася Урагана, а за БХ МАРК 5. Надявам се че е добра комбинация за играта ми след като държа да запазя и контрола, а бързата бързина не ме притеснява, но то май и няма да я има..ако не бухам яко.. След 30 годишното прекъсване и сегашните ми 3 месеца игра се получи голяма разлика, въпреки че сменям много гуми..или пък точно заради това. Тогава топспинът ми беше само висок и силен, а сега го правя всякакси, бързият нисък топспин от БХ също е добро оръжие..но как точно определям ъглите за високо и ниско то и аз самия не зная...От това ми дойде идеята да се вгледам в гумите коя колко хвърля и да ги опитам, за да разбера разликите..
Значи утре я лепя и играя вече само с нея поне 5-6 тренировки и тогава ще кажа как е.

Старите марки изпитани гуми са голяма работа. Поставени на подходящо от новите дървета се превръщат в яка брадва..
...и дано се спра да сменям комбинации най- после


Новобранец старша възраст!

Изключен

#6 2016-08-09 13:26:00

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: Хвърлянето на гумите?

emillio писа

От серията на Т-energy 05 има най висока дъга на удара при топспин.
Мисля че затова от състезателите е най- предпочитана за бекхенд.
Тук е обяснено прилично за какво говоря, при подсичане обаче нещата се променят Тенджери

Яка статия, много добре формулирано, и полезно четиво за хобито ни..

В момента при мен, пасивният и активният контрол, са на първо място..това са окончателните ми заключения за личната ми игра..ако те ще са компромисът към намалени  скорост и спин, то аз мога да го приема без проблеми..
Ще поиграем и ще видим..


Новобранец старша възраст!

Изключен

#7 2016-08-09 16:00:58

bonchef
Потребител
Registered: 2011-12-01
Posts: 751

Re: Хвърлянето на гумите?

Когато си сглобиш комбинацията най добрата проба е на масата при различните игрови ситуации. Ъгълът на отскок най лесно ще си проличи  при типичните  контри на масата от форхенд и от бекхенд. Ще забележиш , че при тези размени на удари в някои от случаите топката ще ти прелита по високо над мрежата. При подобна ситуация при промяна на  нещо по ракетата дърво или гума ще видиш, че топката ти попада в мрежата или лети още по високо от предишната ти комбинация. От тук вадиш извод коя гума и кое дърво съответно ти хвърлят по нависоко или  по ниско топката. Тези изводи ти помагат когато искаш нещо да коригираш по поведението на ракета. Освен това метода е съобразен с твоята  биомеханика на удара. Добре е да съобразиш , че когато засилиш атаката най вероятно ще ти се отслаби пасивната ,междинна игра поради загуба на контрол и обратно.  Затова аз казвам , че печелившата ракета винаги е компромис. Т-11 което победоносно размяташ не е дърво за топспин. Не че  не може да направи.  Само че дъгата му в повечето случаи ще   е полегата дори с фалцови гуми. Дървото е за директна атака над масата с прави удари  и подложки. Опитай да направиш топспин на топка паднала под нивото на масата и ще видиш за какво ти говоря. Гарантирам ти че ще имаш изключително ниска успеваемост. Ако играта  ти е базирана на драйв и само междинно преминаване през топспин тогава можеш да го ползваш , но  няма кака да стане висока дъга на топспина с това дърво. Можеш значително да му подобриш усещането при монтиране на меки гуми. Разкажи как ти се получава с Урагана. Това е гума за перфектна техника. Малко некоректен ъгъл и ще видиш къде отива топката. Не че голяма част от нас  не са го купували четейки разни ревюта за тази гума.

Изключен

#8 2016-08-09 22:02:55

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: Хвърлянето на гумите?

bonchef писа

.....  Затова аз казвам , че печелившата ракета винаги е компромис. Т-11 което победоносно размяташ не е дърво за топспин. Не че  не може да направи.  Само че дъгата му в повечето случаи ще   е полегата дори с фалцови гуми. Дървото е за директна атака над масата с прави удари  и подложки. Опитай да направиш топспин на топка паднала под нивото на масата и ще видиш за какво ти говоря. Гарантирам ти че ще имаш изключително ниска успеваемост. Ако играта  ти е базирана на драйв и само междинно преминаване през топспин тогава можеш да го ползваш , но  няма кака да стане висока дъга на топспина с това дърво. Можеш значително да му подобриш усещането при монтиране на меки гуми. Разкажи как ти се получава с Урагана. Това е гума за перфектна техника. Малко некоректен ъгъл и ще видиш къде отива топката. Не че голяма част от нас  не са го купували четейки разни ревюта за тази гума.

В положителна насока е цялото ти мнение, оценявам го. Аз наистина се имам за новобранец и много внимавам какво ми казват хората с опит. Това което ми каза за Т 11, направо ми даде увереност че с Sword дървото ще ми се подобри играта значително..щото точно с Т 11-ската и Урагана правя най високите си спинове от БХ, така съм тръгнал от началото и днес си говорихме с колегата за този висок спин от БХ падащ на края на масата, че е нещо особенно, нестандартно и не е много приятно..понеже той ми партнира от тогава и сега и познава този удар...самият той казва че при замахването ми то не знае бърз и нисък ли ще бъде спина или дълъг и висок, и освен това с какъв точно фалц ще бъде.. ...а аз за себе си имам обяснение как се получава, дори и точно с Т11..за да направя силен спин висок, аз изчаквам топката да падне ниско, точно както ти го описваш, и силата която е нужна да вдигна високо топката се превръща в силен спин, колкото от по ниско вдигна топката, толкова тя се превръща във висок спин..и обратното, ако захвана топката на равнището на масата/това е високо/, то спинът става бърз и нисък..това е цялата технология на този удар..
Хубавата новина от теб е че ти казваш че с Т11 това е много трудно, а аз го правя лесно с Т11 и с Урагана..с Ураган не бях играл до сега, но не срещам с него никакви трудности при различните удари и от различните дистанции..като цяло Урагана ми допадна повече и от Т05 и от Луната на Галакси... Сега голямата ми надежда е МАРК 5 на SWORD-a... с МАРК също не съм играл...утре пристигат е веднага ще ги пробвам..

Хубавото от мнението ти, че аз се колебаех дали изобщо да не си остана с Т11-ката и на него да пробвам МАРК-а, но все не ми се щеше, а ти ми удари едно рамо да го махна това дърво...много си прав, Т11 не е за спин, но хубавото му е че дава от всичкото по малко и е универсално дърво, никакво, но всякакво...

Последно редактирано от Новобранец (2016-08-09 22:05:57)


Новобранец старша възраст!

Изключен

#9 2016-08-09 22:56:29

neon
Потребител
Registered: 2006-12-29
Posts: 883

Re: Хвърлянето на гумите?

Новобранец писа
emillio писа

От серията на Т-energy 05 има най висока дъга на удара при топспин.
Мисля че затова от състезателите е най- предпочитана за бекхенд.
Тук е обяснено прилично за какво говоря, при подсичане обаче нещата се променят Тенджери

Яка статия, много добре формулирано, и полезно четиво за хобито ни..

В момента при мен, пасивният и активният контрол, са на първо място..това са окончателните ми заключения за личната ми игра..ако те ще са компромисът към намалени  скорост и спин, то аз мога да го приема без проблеми..
Ще поиграем и ще видим..

здр братлета, доколкото знам петицата не е предпочитана за бекхенд, а за форехенд, нито един китаец (доколкото знам) не играе на бедхенд с 05. европейците които си играят с еднакви гуми играят с 05 и на бекхенд. на бекхенд се предпочита 64 с нисък ъгъл на летеж. много на скоро някои китайски състезатели махнаха 64 отворката и си сложеха некви хурикане 3 с подложка 50 ...... ако се не лъжа. петицата е мощна топ спинджийска гума за форхнед съизмерима с хурикане 3 и играе много добре когато има спин, за права игра е трудна .... както и хурикане 3 нео. виждал съм китайци мазни да забиват като обръщат на бекхенд гумата защото форхенд гумата им е трудна за драйф. наздраве братлета drinks

Изключен

#10 2016-08-10 00:22:38

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 510

Re: Хвърлянето на гумите?

neon писа
Новобранец писа
emillio писа

От серията на Т-energy 05 има най висока дъга на удара при топспин.
Мисля че затова от състезателите е най- предпочитана за бекхенд.
Тук е обяснено прилично за какво говоря, при подсичане обаче нещата се променят Тенджери

Яка статия, много добре формулирано, и полезно четиво за хобито ни..

В момента при мен, пасивният и активният контрол, са на първо място..това са окончателните ми заключения за личната ми игра..ако те ще са компромисът към намалени  скорост и спин, то аз мога да го приема без проблеми..
Ще поиграем и ще видим..

здр братлета, доколкото знам петицата не е предпочитана за бекхенд, а за форехенд, нито един китаец (доколкото знам) не играе на бедхенд с 05. европейците които си играят с еднакви гуми играят с 05 и на бекхенд. на бекхенд се предпочита 64 с нисък ъгъл на летеж. много на скоро някои китайски състезатели махнаха 64 отворката и си сложеха некви хурикане 3 с подложка 50 ...... ако се не лъжа. петицата е мощна топ спинджийска гума за форхнед съизмерима с хурикане 3 и играе много добре когато има спин, за права игра е трудна .... както и хурикане 3 нео. виждал съм китайци мазни да забиват като обръщат на бекхенд гумата защото форхенд гумата им е трудна за драйф. наздраве братлета drinks

Neon Не дей така братле ... Гледай срещи и чети biggrin

1470775324_ma-bat.jpg

Ето ти нагледен пример, "Дългия" яко праска FH с черната BH с 5цата съвсем не отскоро поне от 2011г. а всички в националния и провинциалния на Китай са с почти същата комбинация, някои вместо H3 ползват DHS TG 2-3. Xu Xin Беше със Stiga Boost TX и я смени с Т05 преди 2-3 години HF му е все H3.  Само Zhang Jike uses a black DHS Neo Hurricane III National Version (Blue Sponge) for his forehand and a red Butterfly Tenergy 64 for his backhand.

Equipment and sponsor
Ma Long has been varying his forehand rubber in recent times, but he is currently using the DHS Neo Hurricane III on the forehand. His backhand rubber is the one of the Tenergy series. The 05 version. Ma is using the DHS Hurricane Long 3 blade.
Fang Bo plays with Tenergy 05 on the backhand and the DHS Neo Hurricane III on the forehand
Timo Boll plays with Tenergy 05 on the backhand and forehand using a Timo Boll Blade Series of which is the ALC.
От европейските играчи яко се ползва T05 И на BH и на FH Кой как предпочита според играта си.

biggrin Най- отявления Backhand играч за който се сещам -  Александър Каракашевич също е с Т05 на BH+FH

Последно редактирано от emillio (2016-08-10 00:39:18)


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB