#1 2016-06-22 22:28:24

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

За любителите на експерементирането

Не зная дали това е точно мястото на тази тема, но не вярвам да пречи.
Искам да споделя личен опит от така нареченото експериментиране в тениса на маса..
И по -точно за дървото.
В другата си тема казах, че съм възрастен близо около 25 години не съм играл и преди месец се върнах в залата. Казах че имах възможност да се уча от националите на България и след толкова много години тенисът ми е модерен и за днес и се определям като агресивен играч...топспинът и контрата му, са ми основните оръжия и сега..доколко съм ефективен е друг въпрос, но вече съм равен между играчите в клуба.
Старото ми дърво на 30 години е шестпластова някаква "Стига", на БХ имаше някаква силнолепкава гума донесена ми от Китай още тогава и националите се отказаха от нея...този гума беше толкова лепкава че като притисна леко топчето на масата и вдигна хилката, то топчето оставаше залепено за гумата и след секунди падаше от нея..това бе много ефективна гума за спин и изключително трудна за връщане на такъв удар..в същото време беше много трудна за игра защото хващаше всички фалцове на противника, и беше много мека гума с висока скорост. ФХ ми беше някакъв за времето си тибхар. Преди месец извадих хилката и китайската гума си беше същата както я оставих преди 25 години, а тибхарът се беше запекъл като камък..вече тенисът е друг и не търся такава гума, за дървото ми е думата.

Дървото беше Алл до АЛЛ- с абсолютен контрол, средно меко и силно гъвкаво дърво със силен ефект на катапулт.. За да си сверя часовника, му поставих гума тенерджи 05 заради това че тази гума играе всякакви видове игри и от всяко разстояние..и почти със всички дървета..универсална гума..
Дървото беше бавно за новите изисквания за игра на тенис..

Известно време се занимавах с автобояджийство и имам добри познания за лакове, бои, и поставянето им... и чета за съвременните дървета...пластове дърво, балса, карбон, въглерод...
..И си зададох въпросът какво е това пласт карбон, въглерод и не знам какви си още хвалебсия на производителите право - пропорционални на цените им???? И какво е пласт шприц кит, пласт металик или пласт лак???? И експерементирах върху бавното си старо дърво..и останах приятно изненадан..достигнах до оф плюс без да загубя контрол и еластичност...пробва го и професионален играч и остана възхитен от качествата му. При пробите той не знаеше че е преправяно дърво, каза че страхотно му харесва, но не знае защо, просто като цяло..би играл с него, но няма да го допуснат на състезания с това дърво..заради новите изисквания..значи говорим за клубни играчи..
Мога да опиша и подробности как точно се прави, ако някой се интересува, но обобщено ще кажа, че втвърдител и шприц кит 50гр струват на магазините 5-7лв, лак акрилен, заради новите лепила, втвърдител и лак са почти на същата цена...мога да кажа че всеки един авто-бояджия може да обработи хилката за няма и час и пак на същите цени..за разлика от метала дървото изисква силно разредени шприц, китове, боя металик и лакове, за да може да ги поеме дълбоко в дървото за да запази контрола си..а да измени само твърдост, гъвкавост и бързина..

В момента играя с Т11 плюс, много добро, но особено дърво...наричат го много добро, но кухо...и аз ще му премахна кухото...и наистина с особен звук...от съседната маса се обаждат: "Топчето ви е спукано"
Дървото ми "СТИГА" бе особено голямо, все едно е за бранители, но лесно го намалих с флекса диск за рязане на дърво, става много лесно и без повреди на дървото...щото при нанасянето на пластовете, въпреки че са мноооого тънки все пак теглото се увеличава..ще кажа и как се правят тънки пластовете..
Намаляването на дървото до малките стандарти за дървета не увеличава а намалява теглото на хилката, защото към премахнатото дърво се прибавя и олекотяването на гумите, което често пъти прави хилката още по лека от нормалното..
Ако темата ви е интересна, ще продължа с подробностите, но си струва да извадите от шкафа старото си любимо  дърво и да го направите новото ви оръжиеНовобранец старша възраст!

Изключен

#2 2016-06-22 22:57:28

neon
Потребител
Registered: 2006-12-29
Posts: 883

Re: За любителите на експерементирането

Здр братле. Нема нужда да се занимаваш с лакирания и тем подобни. И на теб скоро ще ти омръзне. Просто си купи едно дърво и гуми и играй. По света има най-различни измишльотини за дървета, като допира им до тениса на маса е въображаем. Няма нужда да измисляш нещо ново. Всичко вече е измислено. Трябва просто да се играе. Колкото повече толкова по добре. Наздраве братлета.  drinks

Последно редактирано от neon (2016-06-22 22:58:39)

Изключен

#3 2016-06-22 23:12:14

Ma Lin 2
Потребител
Registered: 2016-06-18
Posts: 72

Re: За любителите на експерементирането

Браво "Новобранец" темата наистина стигна много дълбоко в душата ми и излязаха спомени за старите ми хилки за хубавите моменти и трудностите през които се минава. Ако можеш споделяй и обменяй и други познания за любимият ни спорт. Може би ще бъда критикуван, но и сега не знам каква е ползата от скъпите ESN тензорни гуми и дървета на които не характеристиките са вактор за цените им, а просто марката. И наистина много ми хареса часта с китайската гума и дървото. Успех! Очаквам следващите ти теми!  drinks

Изключен

#4 2016-06-23 10:08:10

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: За любителите на експерементирането

neon писа

Здр братле. Нема нужда да се занимаваш с лакирания и тем подобни. И на теб скоро ще ти омръзне. Просто си купи едно дърво и гуми и играй. ...  drinks

Вярно е, приемам истината, но Цялата. Като ми омръзне ще се спра и дотогава играя, дай боже всекиму.
И ти се съгласи, че ние не знаем какво е това карбон, балса, въглерод в дърветата, всъщност знаем само онова което производителите ни казват за тези неща..както е истина че ние не знаем какво е това акрилен шприц-кит, боя акрилен металик, акрилен лак в дървото. А аз казвам очевадното че огромните разлики са в цените, производителите ни го набиват в главите, търговците повтарят същото след тях, а ние потребителите въобще не знаем за какво точно става дума...абсолютно същото като менте ракията , за който производителите са написали на етикета, че е оригинал, но ние не виждаме метиловият алкохол докато не ни цепне в главите прости...
А и няма нищо по хубаво от това, да вдъхнеш нови качества на любимото си старо дърво направено наистина от дърво..


Новобранец старша възраст!

Изключен

#5 2016-06-23 11:09:21

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: За любителите на експерементирането

Ma Lin 2 писа

Браво "Новобранец" темата наистина стигна много дълбоко в душата ми и излязаха спомени за старите ми хилки за хубавите моменти и трудностите през които се минава. Ако можеш споделяй и обменяй и други познания за любимият ни спорт. Може би ще бъда критикуван, но и сега не знам каква е ползата от скъпите ESN тензорни гуми и дървета на които не характеристиките са вактор за цените им, а просто марката. И наистина много ми хареса часта с китайската гума и дървото. Успех! Очаквам следващите ти теми!  drinks

Радвам се, че ти допадна темата. Ще кажа още малко  подробности за рециклирането на старите дървета.
Вече казах, че всеки един авто- бояджия може да ви обработи дървото на ниска цена. Достатъчно е да му кажете, че искате полагането на избраните от вас материали / ще кажа и за тях надолу/ да става с рядък разтвор и на две пръскания. Така материалите навлизат дълбоко в дървото и и едновремено се сливат плавно един в друг. Да кажете на майстора, че искате най тънкият възможен слой...защото то може ръчно да намали дебелината.
Какво се случва с дървото според моя опит,  с различните материали.
Основните материали са три:
1. Шприц кит шприц китът е ОСНОВА, течен кит за запълване на всякакви вдлъбнатини. Пръска се с пистолет или се нанася с четка. До час вече е изсъхнал, лесно се шкури на ръка, и ако под шкурката се постави малка твърда равна подложка при търкане, с цел да не се задълбава, а за става равно, е идеално и всеки сам може да го направи. Наблюдава се при търкане и щом се покаже малка част от дървото, това е знак че пластът е максимално тънък и е време да се спре търкането...напръсква се или са намазва с четка през половин час общо две намазвания...щприц китът се обработва най лесно изглежда мек но всъщност е твърд. Тази процедура прави дървото ви по- твърдо, без да губи своята еластичност, и му придава друг звук на плътност.
2. Боя акрилен металик металик нанася се предимно с пръскане но може и ръчно. Ръчно се прави 3-4  пъти, след като вече е изсъхнало предното намазване. Металикът също съхне бързо и съхне за шкурене за около половин час. Белег че не е изсъхнало е когато шкурката се замазва, вместо да отделя прах от материала..
3. Акрилен лак, същото, два тънки пласта с пръскане или с четка..Лакът ако е с бърз втвърдител /на автомагазина знаят този термин/  съхне по-бавно от предните два материала. За боядисване втори път е нужно време до час, но до шкурене са нужни 24 часа.
Преди боядисване облепяте внимателно дръжката с книжно тиксо, пак авто, внимателно по ръбовете и притискате добре, накрая лесно се маха, за да не боядисате и дръжката.
Ако дървото ви след обработката не е достатъчно бързо, може да поставите още по един тънък пласт металик и лак, като ги редувате.
За предпочитане е да шкурите с шкурка за коли номер около 250. След като завършите със шкуренето, с малко парченце шкура номер 80 протърквате внимателно и без силово натискане цялото дърво, с цел леко да го надарете за да се лови лепилото, щото иначе става гладко като стъкло и е трудно за лепилото.

При мен от тези трите шприц кит, металик и лак заедно, дървото ми придоби съвременни изисквания, освен това шприц китът попълва доста дълбоките евентуални повреди по дървото.
И да споделите тук за резултата. Според мен всеки може да си го направи сам и с четка и внимателно шкурене..в магазините авто има всякакви гумени и твърди подложки на които се поставя шкурата с цел да не се работи с пръсти и ръка за да не се задълбава  в материалите...пръвилно изгладено буково дървено трупче с големина на кутия цигари, може и върши същата работа. "Стекан", потекъл лак са шкури със съвсем малко трупче като на кибрит, като се шкури само изпъкналата капка, до оня момент до който тя се изравни на пипане с ръка с останалата плоскост на лака, става равно , и тогава се продължава  с по- голямото трупче..

Според мен всеки може да си го направи сам и с четка и с внимателно без силово натискане шкурене.

Забравих да ви кажа: На някои магазини се продават флакони които пръскат под налягане има и шприц кит има и лак има и металик, и изглежда много удобно, НО някои от тях въпреки че в указанието пише че са акрилни, то те на практика не са акрилни а алкални, алкидни, което разликата е това, че лепилата за гуми ги разяждат и става едно мазило, отпиши дървото. Така че не използвайте флакони за пръскане, защото няма никаква гаранция, че са акрилни

Последно редактирано от Новобранец (2016-06-23 11:19:37)


Новобранец старша възраст!

Изключен

#6 2016-07-01 13:18:19

emillio
Потребител
От София
Registered: 2013-10-23
Posts: 510

Re: За любителите на експерементирането

tongue
Интересно четиво се е получило като едно време в "Направи си сам" - много неща съм научил от там  wink2
Все пак ефекта от това ме плаши ! ако пробвам някога ще съм по обективен.
Лакирането се практикува от много клубни играчи основната цел е да се заздрави повърхността и да се намали риска от отцепване на тресчица при сваляне на гумите, някои хора нямат време или нерви да ги свалят много внимателно.  Не зная защо състезатели в София като ги питахме дали и защо?  изгледаха странно и казаха че никога не са лакирали и никога не са имали проблем при сваляне а сменят гуми и по 2 пъти на ден понякога.
При тази процедура мисля че не се търси дълбоко проникване защото това много променя хилката! Дебелия слой лак също така я "Сковава" а понякога това не е желано  biggrin
При теб целите са били обратни - да сковеш дървото за да стане по - бързо и си успял.
Карбона в хилките има най-малко 2 цели.
1. Да изравни реакцията на дървото при удар в средата или периферията, разширява така наречения "суийт спот".
2. Според дебелината и структурата на въглеродните влакна придава мощ на хилката затова е много използван в нападателните дървета.

Подобни свойства има и кевлара затова има и карбо-кевларени и чисто кевларени слоеве. Има и нещо ново което до сега не съм срещал цитирам:
"Новият композитен материал basalt-fiber е много подобен на carbon. И двата материала увеличават активната зона на дървото, но basalt-а придава по-меко усещане".
Карбона от своя страна не винаги е плътен, затова се появявят ALC -Arylate  ZLC Zilon Carbon които са неплътен слой а само "мрежи"  biggrin Подобно на тези които слагат върху изолациите но много по - финни  biggrin  drinks

По благороден ефект се получава когато композитния слои е под първия фурнир или втория слой. Рядко има дървенца с повърхностен карбонов слой, но там както беше казал Lao Bao  е технология достойна за паркови играчи. А китването, боята и лакирането ми прилича точно на подобно действие. Фактически сковаваш дървото и елиминираш всякакво микро натискане, което топчето може да упражни върху него.  Предполагам вече и дума не може да става за контрол. wink2


LKT Ayous Hinoki                   Против скъпото оборудване за любители !  drinks   
Donic Acuda P2 refurbish       Китайските гуми не са само за Китайци smile
BTY 05FX  refurbish               T11,  H3, TG3

Изключен

#7 2016-07-01 21:42:50

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: За любителите на експерементирането

Много точно си описал какво се получава при нанасянето на различните пластове върху дървото...също така правилно си отбелязал че всичко това е свързано и с контрола върху дървото...но в моя случай контролът не оказа видими разлики остана си почти същият, но за сметка на скоростта ми се намали еластичността, пъргавината на дървото или така наречената скованост на дървото, а аз държа на еластичните дървета, държа на силата на спина си и еластичността много ми помага.. Както и да е, старо дърво вече е в архива, мъча се сега с едно Т-11 плюс, наистина с добри скорост и контрол но твърдо и кухо без никаква еластичност..твърдостта си има положителни качества но те не са за моя стил на игра..въпреки че добре играя с него и не ми създава проблеми..но аз си искам моето дърво...

И понеже съм карък, си харесах, играх с такова дърво на Андро Кинетик ООФплюс, дърво с качества точно като за мен, но се оказа че точно това дърво вече е спряно от производство и за го заместили с друго дърво уж модернизирано което се казва вече Andro Super Ядро Cell OFF , но няма качествата на старото дърво..може би в този форум някой има такова дърво и ще каже за него..

Ориентирах се към TSP Черно Balsa 7.0 , но преди да го купя ще е добре някой който е играл с него да ми каже как е, ти опитвал ли си го?

Другото е Yinhe Galaxy W-6, но ме притеснява да не е много бавно за мен и пак ще трябва някой който е играл с него да ми каже..за скорост базирам скоростта на Т-11 плюс, която ме удовлетворява, въпреки че може и да е още по- бързо...

Наистина трябва да мина през някоя зала в София за да опитам различни дървета, тук възможностите ми са много малки...но пък имам вашите мнения..


Новобранец старша възраст!

Изключен

#8 2016-07-02 07:53:14

asse
Потребител
От Sofia
Registered: 2013-06-28
Posts: 305

Re: За любителите на експерементирането

За размисъл - идея как кевларено офф+ дърво да стане дърво с повече контрол и чувство.


Killerspin Kido 7z
BTY T05
BTY T05

Изключен

#9 2016-07-02 08:31:02

neon
Потребител
Registered: 2006-12-29
Posts: 883

Re: За любителите на експерементирането

Като му свалиш един милиметър на лентовия шлайф  wink2  rolleyes  drinks

Изключен

#10 2016-07-02 17:53:58

Новобранец
Потребител
От Лични
Registered: 2016-06-04
Posts: 202

Re: За любителите на експерементирането

asse писа

За размисъл - идея как кевларено офф+ дърво да стане дърво с повече контрол и чувство.

Най- лесно и безобидно е с тези гуми:" Globe 999 National " или подобни...със средната дебелина ще е още по контролно. Но само контрол няма да е достатъчно, защото всяко нещо струва друго нещо....Може и да не е точно тази гумата, принципът е че ти трябва малко по -бавна гума с по- голям контрол и с твърда средна дебелина подложка.

А дървото марка и модел какви са? Трябва ти твърдо и сковано дърво, ако е меко и гъвкаво ми го продай на мен! Гъвкавото и мекото дърво намалява контрола и изисква добра техника на ударите.Такива дървета задържат топчето по дълго време на гумата, а това дава сила на противниковия фалц и някои от ударите на противника. трудно се отразяват

или да ги разменим. Предлагам Т-11+ ...твърдо и сковано дърво, скорост.OOF+..може и с доплащане, зависи какво ти е дървото...

С какви гуми си в момента на твоето дърво?

Последно редактирано от Новобранец (2016-07-02 18:08:46)


Новобранец старша възраст!

Изключен

Board footer

Powered by FluxBB