#1 2008-05-03 13:27:02

pacolan_super
Гост

Re: Даниела Гергелчева

daniela.jpg


ДАНИЕЛА ГЕРГЕЛЧЕВА

Родена е на 20 май 1964 в Момчилград.

Започва да се занимава с тенис на маса на 7-годишна възраст при треньора Хасан Ахмедов.

Става шампионка при девойките, когато е на 14 г.

Завършва Националната спортна академия.

Рекордьорка на България с 11 титли.

През 1990 в Гьотеборг Гергелчева става единствената българка - европейска шампионка.

Една от най-добрите тенисистки в света в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век.
Между 1986 и 1994 г. Даниела неизменно е в Топ 12 на най-добрите състезателки в света. Записва участие на олимпийските игри Сеул '88 и Барселона '92.
От 1989 играе за френския клуб Монпелие с който става 3 пъти шампион на Франция. Печели още 8 титли, вече като треньор. Удостоена със званието Почетен гражданин на Монпелие. Братовчедка на Здравко Желязков, по-известен като Здравко от дует "Ритон". Женена, има дъщеря - Инна.


Novi7a.jpg

Най-големите успехи на именитата ни тенисистка:

Европейска шампионка 1990г.
11 титли на България
Balkan Championships 1985 Pleven BUL- SF
Balkan Championships 1984 Athens GRE - SF
Balkan Championships 1983 Ivangrad YUG - SF
Balkan Championships 1982 Izmir TUR - Runn-up (Смесени двойки)
Balkan Championships 1980 Varna BUL - SF
Balkan Championships 1979 Athens GRE - Runn-up (Двойки)
European Championship 1994 Birmingham ENG - 1/8 финал
European Championship 1992 Stuttgart GER - QF (Двойки)
European Championship 1990 Gothenburg SWE - Winner
European Championship 1990 Gothenburg SWE - Winner QF (Двойки)
European Championship 1990 Gothenburg SWE - Winner SF (смесени двойки)
European Championship 1988 Paris FRA 1/8 финал
European Championship 1988 Paris FRA - QF
European Championship 1986 Prague TCH - 1/8 финал
European Championship 1986 Prague TCH - QF
European Championship 1984 Moscow URS - 1/8 финал
European Youth Championships (Cadet) 1979 Roma ITA - Runn-up
EURO-TOP12 1994 Аrezzo ITA - 11
EURO-TOP12 1993 Copenhague DEN - 11
EURO-TOP12 1992 Vienna AUT - 4
EURO-TOP12 1990 Hannover FRG - 9
EURO-TOP12 1989 Charleroi BEL - 3
EURO-TOP12 1987 Basel SUI - 5
EURO-TOP12 1986 Sodertalje SWE - 3
Olympic Games 1992 Barcelona ESP - Lost 1st stage
Olympic Games 1988 Seoul KOR - 1/8 финал
World Championship 1995 Tianjin CHN - 1/64 финал Rd of 128
World Championship 1993 Gothenburg SWE - 1/16 финал Rd of 32
World Championship 1991 Chiba City JPN - 1/32 финал Rd of 64
World Championship 1989 Dortmund FRG - 1/8 финал
World Championship 1987 New Delhi IND - 1/8 финал
World Championship 1985 Gothenburg SWE - 1/16 финал
World Championship 1981 Novi Sad YUG - 1/32 финал
World Championship 1979 Pyongyang PRK - 1/32 финал

para-7_.jpg


Нашата най-добра тенисистка се съгласи да бъде интервюирана специално за нас и нашия сайт!


Ето и самото интервю, на което бе така добра нашата европейска шампионка да ни отговори.
1.С какво се занимавате в момента?
- След толкова години вече в този спорт (да не казвам цифра или хайде вече 35). Започнала сам на 7 и днес на 42 и ... пак с тенис на маса се занимавам, аз това съм правила цял живот, а и всяка жаба да си знае... локвата.
2.Следите ли българския тенис в последните години?
- Интересувам се от българският тенис на маса разбира се и винаги ще се интересувам (въпреки разстоянията и годините извън България), но да ви кажа, че го следя от близо ще е силно казано, а и практически невъзможно.
3.Какво мислите за представянето на националите ни в последните години по големите първенства?
- Ами не блестим да ви кажа на големи, а и не толкова големи първенства. Не мога да си спомня за запомнящ се успех или пробив на млада надежда. Представянeто ни е според възможностите ни, без да ги надхвърляме и реално сме си на местото което заслужаваме според мен.
4.Одобрявате ли практиката за привличането на чужденци в националния отбор (Фенг Це и Станислав Голованов)?
- Да, но при определени условия. Да е добър професионалист, пример за останалите в отбора, водач-показващ правилния път. Много е важна адаптацията към българският манталитет и начин на живот в България, така че доста параметри наведнъж . Вижте в другите държави се практикува тази политика, понякога се получава, понякога не. Важно е да се направи добрия избор, както и в живота и бизнеса...нали така, добрият избор-точния човек на точното място.
5.Как оценявате представянето на женският ни отбор на Европейското?
- Женският отбор надмина очакванията ми да си призная. Поздравявам ги за успеха, който постигнаха в Белград. Това, което направиха е достойно за поздравления. Браво момичета-Катя, Ася, Таня, Жана, на треньора, на президента... Предстои им по-трудното задържане между първите 16 в Европа, но днес да се порадваме на успеха (те не са чак толкова много, за да го подминем с лека ръка).
6.Какво мислите за драстичните промени в правилата на играта в последните години? В частност правилото за сервис-а и лепилата на водна основа, които ще залеят пазарите от 2008-ма?
- Имайки контакти със силни френски и европейски играчи, моето а и на повечето от тях (Янг Минг, Патрик Чила, Соннет, Лебрун, Фаи Панг) е, че силните са си пак силни, преди и след промените на правилата. Вярно е, че се промени динамиката, влиза се веднага в гейма, сетовете са кратки но по-динамични от преди, но пак Ви казвам класирането на най добрите не е особенно повлияно след "драстичните" както ги наричате промени. Що се отнася до лепилата-нека да изчакаме развитието на проблема.
7.Смятате ли че е възможно в близко бъдеще България да има голям успех, подобен на Вашата Европейска титла от 1990-та?
- Днес, сега в този момент не мога да ви посоча конкретно име, но се надявам и съм разчитала винаги на българския талант, остава сериозната работа и майонезата става (както казват франсетата).
8.Има ли шанс в близко бъдеще Даниела Гергелчева да работи като треньор у нас? Какво Ви е мнението за "българската действителност"?
- Живота ме научи никога да не казвам... никога, така че защо не. А за българската действителност не се ангажирам да поемам такава отговорност и да дам мнение, все пак това са цели 18 години извън нея. А мнения, базирани на кратки летни ваканции, или чуто на ухо, прочетено в жълт в-к ми звучи несериозно. Трябва да си в самата действителност за да е действителен и отговора ти. Другото са хубави приказки, на които не вярва и 7 годишата ми дъщеря.
9.Възможно ли е според Вас някой да се противопостави успешно на китайците на следващата олимпиада, имайки предвид че е в Пекин smile?
- Мисля, че ще доминират китайците (но не само защото и стените помагат у дома) Те са си много силни, а ако дай боже чуем химн различен от китайския ще си е...подвиг (особенно при жените).
10.Как започнахте с тениса на маса? Кой беше първият Ви треньор?
-Започнах в моя роден Момчилград-малък родопски град, където избора на спорт за едно дете не беше голям, тенис на маса или футбол. Аз живеех до стадиона и треньорът по футбол е видял нещо в мен и ме е завел в залата за тенис. В самото начало не ми беше много интересно, но имаше на времето силен мъжки и юношески отбор в Момчилград и много добър тренер Хасан Ахмедов - Ходжата, който е и първият ми треньор. Спомням си, че имаше голяма конкуренция за място в отбора. След това последваха първите окръжни първенства, епични мачове с отбора на Ардино, републикански, европейски и т.н... машината се завъртя до Олимпиадите в Сеул и Барселона.
11.Как е повлиял Исак Коен върху вашето развитие?
-Веднага искам да кажа, че аз дължа много на моите треньори-Ходжата, Коен и Дряновски.
С Коен започнахме работа 1983 година, бях 2 година във ВИФ (тогава Г. Димитров).
Аз бях изградена вече като техника и състезател, Изи Коен ми помогна със специален индивидуален тренировъчен план за мен, планиран тренировъчен процес и тактика в играта.
След това в началото на 1985 напреднах и във физическа подготовка благодарение на Марин Гадев - преподавател по лека атлетика и бивш атлет. И накрая нека да не забравя да благодаря на различните спаринг партньори, с различни стилове на игра-много са да не изброявам, че ще пропусна някои...
12.Кои са най-скъпите Ви трофеи?
-Естествено най-скъпа ми е Европейската титла и химна на България в Гьотеборг 1990 година. Това беше моя състезателен връх, но в "подножието" му има много републикански титли-индивидуални, на двойки, смесени, отборни. Много добре си спомням един финал (за жалост загубен) за кадетки 1979 в Рим..., няколко ТОП 12, спечелени открити шампионати на Германия, Чехия, Полша. Без трофей на две Олимпиади-само участие, 11 пъти шампион отборно на Франция (последователно от 1994 до 2005 година). Интересно е, че съм играла за мъжкия отбор на Левски Пощенец и в Топ 12 за мъжете на България...
Но сега като връщам лентата назад всеки медал ми е скъп, защото зад всеки такъв има мноооого труд и тренировки...
13. Ще кажете ли по някоя дума за другите златни състезатели от Вашето поколение?
-Всъщност ние не бяхме едно поколение, защото аз бях по малка на години от Иван Стоянов, Мариано Луков, Стефан Стефанов, Джеват Хасанов-Орманов, но бяхме страхотен екип по онова време. Бяхме 3-ти в Суперлигата на Европа, като загубихме последния мач срещу Германия у дома, иначе ставахме първи. Тогава Мариано беше между първите 16 на Европа, Иван в първите 50 на света. Формулата 2 мъже + 1 жена беше много подходяща за нас и се получаваха добри резултати, залите където играехме бяха пълни..
Сега всеки от нас е поел своя път в живота и е жалко, че не предаваме опита си на български състезатели, а в чужбина..., но това е отделна тема.
14.Ще разкажете ли за Франция? И по-точно тениса на маса?
-Франция е втората ми Родина, в началото като дойдох бях подписала за една година, а ето вече 18 съм тук. Ако случайно съм дошла тук, не е случайно, че съм останала. Града Монпелие е южен (като Момчилград) харесва ми, с много млади хора, студенти, плаж, море, слънце, дъщеря ми е родена тук, какво повече от това да желая.
Тениса на маса е добре организиран и структуриран спорт тук. Започва се от департаментално, регионално и национално ниво, с центрове за най- добрите във всеки регион (аз ги сравнявам с нашите олимпийски надежди на времето). Много внимание отделят на масовия спорт-от любители до ветерани с други думи казано базата, основата на пирамидата им е стабилна, затова и постигат резултати.
15.Какво е бъдещето на българския тенис на маса, според Вас?
-Вярно е, че времената за спорт и в частност на тенис на маса днес в България са тежки (често чуван мотив).
Вярно е и това, че бъдещето на всеки спорт днес зависи от финансовия фактор. Виждаме кои първенства са най-силни днес - Германското и Френското. Слушам често това, но има и примери като Унгария (жени), Румъния при жените и мъжете и други, все държави от нашата черга, но са по-напред, значи разковничето е в парите, но и не само там... Тези държави си имат традиции от години, имат ШКОЛИ в тези държави, работи се правилно и изкарват качествени състезатели. Добър пример са за нас.
После се намесва човешкия фактор, организацията на работа, да се намерят добрите специалисти, на точните им места и да се върнат децата в залите. Нещата са взаимносвързани и нищо не трябва да се подценява.
Лесно ми е да давам препоръки знам, но аз ви казах става доста време откакто не съм в България и не съм на ясно с реалната ситуация, за да давам рецепти за "оздравяване" на българския тенис на маса.
16.Знаете ли за тъжната вест, че доц. Дряновски, почина? Какво Ви беше отношението към него?
-Да особенно трудно е да загубиш близък човек, още по трудно е когато си далеч...
За "патриарха" на Българският тенис на маса, Йото Дряновски поклон, дълбок поклон пред неговата памет.
Ерудиран, световен капацитет в нашия спорт, отдаден изцяло на този спорт. За него мога много да говоря и ми е трудно в две изречения да подредя мислите си, какво точно представлява за мен и за нашия български тенис на маса. Нека да помълчим... и да не го забравяме!
17.Каква Ви е оценката за нашия сайт? Имате ли препоръки?
-Оценки е рано да се правят, а и нещата са динамични, но пътят е правилен, това че го посещавам често и ми е във "фаворити" е показателно, че ми харесва.
Препоръки-ами имаме много бивши играчи тенисисти по света, намерете им адресите, свържете се с тях, те да споделят за техния опит, начин на работа. С развитието на комуникациите стана възможно, в която и произволна точка да се намираме по света да се чувстваме свързани с България и една от вашите задачи е именно това.
Тук във Франция, а и по света всеки клуб си има сайт, а вашата задача е по-национална, обръщайте внимание и на най-малките клубове от страната.
18.Какво ще пожелаете на нас и нашите потребители?
-Пожелавам здраве и успех на този симпатичен сайт и на неговите администратори и модератори, много и най-вече качествени посещения, дискусии, коментари...идеята Ви е правилна и вие вече я осъществявате. Продължавайте в същото темпо!
Поздравления за сайта и много посетители!


para-6a.jpg
Даниела


Board footer

Powered by FluxBB