#1 Re: екипировка » Дърво и гуми за любител » Днес 15:35:05

Tibhar Revolt + Tibhar Aurus Sound = 170 gr
Nittaku Goriki Danshi = 112 gr

Тъй като сглобената ми ракета ми се струва осезаемо по-тежка от предишния вариант с VariSpin, явно е била в региона 140-160 gr.
Goriki Danshi ми се струва изключително висока масата ѝ, като се сложат гуми сигурно ще стане наистина 220.
Разочарован съм за момента от това дърво по 2 параграфа - тегло и цвят на дръжката. Но дръжката пък е доста по-удобна от на Tibhar Revolt. Но пък двете ѝ страни не съвпадат идеално точно със сърцевината. Като за топ продукта им, който по принцип е с 20 дни поръчка направо съм изумен от ниското качество.
Може при игра да разкрива специалните си характеристики, но ...

Започвам да подлагам на съмнение комбнацията на Nittaku за нещо, което ще става за смислена игра.
Също така калъфа им с вентилация ще драска ракетата с металните си капси. Направо обмислям да им върна нещата, вече казаха, че ще ми възстановят парите като им ги изпратя.

#2 Re: екипировка » Дърво и гуми за любител » 2018-07-19 21:51:34

Всъщност единственото, което правим с колегата е да тренираме форхенд и бекхенд. Геймове отдавна не сме играли с него и аз инвестирах много време и усилия, за да му помогна да стане равностоен тенис партньор. Той имаше много да наваксва с повтаряемостта на ударите, но отбеляза отличен прогрес и вече се получават добри разигравания, свикна на по-високо темпо и прави все по-малко измислени удари, изненадва ме с добра реакция и точни и бързи атаки.

Всъщност тренировките ни са - 20 минути ФХ, 20 БХ, 20 прави ФХ/БХ и каквото остане като сили редуване по ъглите. Имаме да работим върху контрола (особено сега аз) преди да минем към по-сложни удари като топспин. Като цяло топспина се опитваме вече да го имитираме от ФХ/БХ и бележим известен напредък. Редуваме се единия да блокира/подава, другия да изпълнява, стават и добри удари.

Та от тази гледна точка аз последните 3 часа само това съм и правил.

Като за любители сме ОК. На вътрешнофирмения турнир се представихме добре. На междуфирмен турнир мен много ме биха, та се амбицирах.

Да се върна на темата:
При такива обстоятелства има ли смисъл вместо да усвоявам тази ракета да сглобя другата (тя ще ми е новата ракета рано или късно) или тя ще ми е много над възможностите?

#3 Re: екипировка » Дърво и гуми за любител » 2018-07-19 16:15:22

Точно така се получи, сложих недостатъчно и то взе да засъхва докато сложа още.
Благодаря за съвета, следващия път така ще направя.

Нов проблем - Tibhar Aurus Sound 2.1 мм са много по-бързи от старите гуми, но с бързината си отиде и контрола. Даже може би не са по-бързи, а имат повече катапулт - аз докосвам леко, то отскача много. Първите 3 часа бяха постоянна мъка да наглася иначе точните си удари (които попадаха +/- няколко см от там където исках). Разликата с това къде отива топчето в началото беше 30+ см... Сега 1 от 5 удара отива там, където искам, останалото хвърчи според ръката. Разбирам, че техниката ми недостига за толкова бързи гуми, но преди тях с Tibhar  VariSpin 1.9 си бяха много точни. Но все пак играх с тях 10+ години.
Въпросът ми е:
С много игра ще ѝ свикна ли или 2.1 мм просто си е бърза гъба и е добре да се ориентирам към гуми с по-малка гъба. Ще пооправя ли техниката или просто гумата си е такава?

#4 Re: екипировка » Дърво и гуми за любител » 2018-07-19 14:07:18

Лепих още една ракета с това лепило и проблема го имаше, но по-малко. Изглежда съм се замотал при нанасянето на лепило върху бекхенда на дървото и съм тръгнал да повтарям твърде много. Явно съхне твърде бързо това лепило. Мирише на амоняк и като цяло не го препоръчвам.

@vevs Аз пък мога да ти продам това за 300  tennis

#5 Re: екипировка » Дърво и гуми за любител » 2018-07-18 13:21:57

Пристигна поръчаното от tabletennis11:
1531908120_rename003.jpg
Nittaku Glue Fine Zip 25ml обаче засъхва изключително бързо, дори при затворена туба за втората гума вече ставаше на сополи още при нанасянето
1531908424_rename0001.jpg
И след залепяне и валиране гумите Tibhar Aurus Sound станаха на бучки, въпреки, че слоя лепило беше равномерен, а гумите бяха гладки преди залепяне...
1531908706_rename011.jpg
1531909403_rename012.jpg

Другото, което се харесах е ей този красавец - Nittaku Goriki Danshi + Nittaku Fastarc G-1 2.0mm
1531908994_rename014.jpg
Но след не особения успех в залепянето и рязането сърце не ми даде да го осакатя от самото начало по същия начин
1531909085_rename015.jpg

Сигурно ще се обърна към някой с повече опит за сглабянето.
А може преди да я сглобя да направя нещо специално за още повече персонализиране на дървото... Ревю и повече инфо в друга тема.

Първите впечатления от Aurus Sound са, че в сравнение с 10-годишния ми VariSpin са като спортна кола срещу баничарка...

#6 Re: Международни турнири » Asarel Bulgaria Open 2018 » 2018-07-17 15:53:50

Уау!
Толкова много играчи, толкова много големи имена! Звучи многообещаващо!

#7 Re: Въпроси и отговори » Еластичност , грапавост и градуси. » 2018-07-16 02:13:30

Lao Bao писа

Еластични дървета не може да има по простата причина, че дърветата не се разтягат, а се огъват. Следователно става дума за гъвкавост (флекс) и костеливост (stiffness). Пластовете на дърветата могат да бъдат освен това твърди и меки, което свойство се измерва в единици, наречени Джанка. Повече гъвкавост води до повече катапулт и следователно по-малко контрол; по-голяма твърдост обикновено означава по-висока скорост.

Stiffness е коравина на български език. Дървото, както и всеки друг материал, има два основни региона при прилагане на товар - регион на еластична деформация, в който материала възвръща формата и размерите си след премахване на товара и пластичен регион, в който материала запазва деформацията си след премахване на товара.

Типичен пример за еластично дърво е лъкът - при натягане на тетивата тисовото дърво се деформира значително, но при отпускането им възвръща формата си, опъва тетивата и те от своя страна изстрелват стрелата. Принципа при топчето за тенис на маса е сходен. При свръх натягане лъкът се деформира трайно, а по-нататък дори се счупва, при т.нар точка от диаграмата - граница на якост.

Типичен пример за материал, който има много малък регион на еластична деформация е стъклото - макар да е леко гъвкаво (погледнете си стъклата на дограмата в много ветровит ден), при по-голямо натоварване се чупи.

Диаграма на товара и деформацията
True_Engineering_stress_strain_diagram_comparision.png
Няма да навлизам в стойности, но като основа мога да посоча, че тези характеристики са схематично представени в диаграмата на напреженията на даден материал. Идеята е, по ос Х имаме деформацията(strain), а по ос Y имаме товара(stress). Лесно е да се види къде диаграмата е пропорционална, къде е провлачването, при което без увеличаване на товара имаме увеличение на деформацията и къде е точката на границата на якост, след която дори да намалим товара, деформацията нараства. Съотношението на натоварването къмто деформацията е модула на Янг (за еластичния регион), още наричан Модул на еластичност. По-надолу при гумите пак ще го споменем.

Lao Bao писа

Колкото по-малък е ъгълът, толкова по-дълбоко е влязъл върхът на дурометъра и следователно толкова по-мека е гъбата. Този градус може да бъде между 25 и 60. Другите вече са непригодни за игра.

Измерването с твърдомер по скалата на Шор не се прави в градуси. Скалата на Шор е безразмерна скала от 0 до 100, където 100 е без проникване на върха на накрайника в гумата при дадения товар (по съответната скала на Шор, в случая Shore C - 44,48 N), а 0 е проникване на 2,54 mm или повече в материала). Твърдостта по Шор е директна функция на модула на Янг (с определен коефициент).
В смисъла, който използват производителите за измерване твърдостта на гумите, това не са градуси като ъгъл, а степени от 100 до 0. Нещо като проценти. Като видите degrees на гума - това са процентите от проникването на накрайника в гумата - между 0 mm и 2,54+mm. 100% съпротивление или 0% съпротивление (degrees). Дали 100-80-60-40-20-0 е линейна скала е съвсем друг въпрос. Не е линейна, но за опростяване на разбирането ѝ - линейна е. И твърдостта по една от скалите на Шор не е съпоставима с твърдост по друга от скалите на Шор.

Айде стига толкова теория засега.

#8 екипировка » Дърво и гуми за любител » 2018-07-09 19:44:48

Xaoc
Replies: 23

Здравейте!

Любител съм на тениса на маса вече 25+ години.
В началото хилка GoldCup и такова топче бяха върха на сладоледа на металната маса между блоковете и който беше с такава вземаше турнира или оставаше да играе на масата.
След това пораснах и си купих Sunflex, беше страхотна хилка, всеки искаше да играе с нея.
В гимназията разбрах, че има и големи марки като TIBHAR, JOOLA, но тогава в БГ ги нямаше и верния Sunflex вършеше работа на металната маса в междучасията.
В университета вече имаше интернет магазини и си купих първата истинска ракета - дърво и гуми по избор - TIBHAR Revolt 7 слоя + TIBHAR Vari Spin. Минаха може би 10 години оттогава и ракетата ми е служила вярно през цялото време, но гумите поостаряха и вече не са същите, макар да ги пазя.

Както може би сте се досетили, абсолютен любител, но пък много ми харесва да играя. И сега идва основния въпрос:
- Да си купя ли изцяло ново дърво, модерно, с висок клас гуми, което с подходящо пазене да изтрае поне 5 години или докато не усетя, че гумите имат нужда от смяна
- Да си купя само нови гуми за съществуващото дърво
- Да си купя и двете, за да имам база за сравнение
- Да не се занимавам със скъпи глупости и да ставам EJ (Equipment Junkie), а просто да играя в някой клуб по-често, като наблегна на техниката си (сервис, топспин, слайс), като просто сложа някакви нормални гуми

Екипировката, която съм си харесал е според стила ми на игра, който е силно офанзивен. Топ спин за мен е чуждица, нещо, което професионалистите изпълняват, слайс е сечена топка, която ме затруднява, но пък форхенда ми е силен и точен, а бекхенда доста експлозивен, със силни и точни флик шотове. Пласмента ми на масата (движението с краката) е на прилично ниво и рядко оставам изненадан от точни топки по ъглите. Обичам след силен форхенд/бекхенд да не ми връщат топчето, защото често това става твърде бързо, за да реагирам за втори силен удар. Следователно гледам като атакувам да е изненадващо, бързо и трудно за връщане. Играя от средна дистанция.
В момента играя 1-2 пъти седмично в офиса на TIBHAR маса, но би ми се искало да си намеря много качествена зала в София, където да се усъвършенствам. В офиса имаме служебни хилки TIBHAR Apolon Balsa + TIBHAR Norm гуми, но те са ми твърде бавни.

Това, което съм си харесал е:
- Tibhar VS Unlimited заради скоростта на дървото, пък и изглежда готино, ревютата са за качествен продукт в посредствена опаковка, при сравнение с Butterfly Freitas ALC изглежда солиден конкурент
- Tibhar Evolution MX-S 2.0mm - последно поколение, но пък е тензорна гума, което май е минус при мен... Избрал съм я не твърде тънка, от страх да не стане твърде бърза ракетата и да е трудна за контролиране. Изборът на марка е продиктуван от доброто ми впечатление от TIBHAR Vari Spin - издържа толкова години и все още става за любителска игра,
- За TIBHAR Revolt дървото съм избрал да го освежа с Tibhar Aurus Sound 2.1mm, като идеята ми е тази ракета да е OFF- към ALL, ако случайно другата ми е твърде бърза

Отворен съм за съвети

Board footer

Powered by FluxBB