#1 Re: Места за тренировки, треньори и цени » Учител в Кърджали » 2018-02-20 10:59:46

Доколкото знам в Момчилград имат утвърдена и с традиции школа по тенис на маса. Затова попитах колко е далеч. За Кърджали нямам представа.

#2 Re: екипировка » Вибрации на дървото- полезни - вредни и други интересни въпроси » 2018-02-15 16:18:44

Извинявам се че подхващам пак разизсквани въпроси. Искам да  внеса някои уточнения, до които достигнах чрез препрочитане на писания, а и някои нови статии. Значи, относно "Ранното отскачане" на дърветата Бай Миле е прав и аз се съгласявам с него. Т.е. под "Ранно отскачане" се има предвид предаване на възможната максимална енергия на топката от дървото при "Леки удари" или дървото се "деформира" лесно при малко замахване -"лек удар"  характерни за  , ненатренираните играчи. Това кореспондира с АЛЛ дърветата. "Късно отскачащите"  искат по силен удар за да се деформират. Това кореспондира с дърветата от клас ОФФ. Относно "Вибрациите" и усещането на играчите  се има предвид това , че при контакт на топката с повърхността на дървото и в зависимост от типа на дървесните слоеве едно от дърветата ще ви даде твърдо усещане "Дървесно", а друго дърво ще ви се стори "Меко". Това усеща ръката. В първия случай вълните на вибрациите ще са по високи и ще продължават по дълго време, а във втория случай тези вълни ще са по ниски и ще продължат по кратко време. За втория случай ще прочетете при реклама на дърветата "Дървото е със слой гасящ вибрациите" . Това може да е мек горен слой комбиниран с някакъв композит  и т.н.  и т. н. Тези пояснения се отнасят до усещането на дървото от играча "Меко" , "Твърдо". От друга страна "Мекото"  дърво също може да си  е гъвкаво ако и да гаси вибрациите.

#3 Re: Въпроси и отговори » Топ 3 гуми за бх и фх » 2018-02-12 14:18:44

За атака изброените са супер. Само дето цялата игра не е атака. Доброто за един може да се окаже, че не е добро за теб или поне не съвсем пригодно. Може би ще е по удачно да посочиш какво търсиш в гумата и върху какво дърво ще я сложиш. Тогава и предложенията могат да бъдат по обосновани. Тибхар Аурус софт примерно.

#4 Re: купувам/продавам » Kупувам HANS ALSER ALLROUND WOOD » 2018-02-09 13:45:53

Вие много дърти ги  търсите. Цяло чудо ще е някой да продаде такава антика за малко пари. За да е  читаво такова дърво някой малко трябва да играл с него и да го е захвърлил някъде.  Дърво с черна метална пеперуда се сещам само в един приятел и то е докарано до такова състояние, че даже не може и да се възстанови и освен за разпалки за друго не става.

#5 Re: екипировка » Впечатления от Тенерджи 25 » 2018-02-06 11:46:21

За пореден път след поредния турнир се завъртам в кръг. Много трудно се управлява тази саунд гума на някакво еластично дърво. Опитвал съм със сковано но то определено  не е моето. Сега сложих едина Марк 5 на Ясака. Интересното беше , че на мекия топспин под масата където мислех, че ще се появят проблемите, гумата играе прилично и с достатъчно контрол. За момента ме бърка лошата обратна връзка при по силните удари. Не особено фалцовата горница комбинирана с възтвърдата  гъба не достатъчно добре показват момента на хващане на топката. Твърдата гъба пък от друга страна си иска по силен удар за да се деформира и да реализира потенциала си колкото го има модел отпреди 30 години. Но пък за сметка на това не хвърля неконтролирано топката на пасивната игра и лесно вади (повдига) подсечените топки над мрежата. Е ще се опитам да играя така. Трябва  да я пробвам на някой турнир. Тогава  най ясно си проличават недостатъците и силните страни елементите на инвентара.

#6 Re: Въпроси и отговори » Хубава ли е хилката ? » 2018-02-06 11:25:49

Не искам да споря. Но ще изтъкна някои факти. Дайте пример за някой добър играч от европейците или нашите водещи играчи  па дори и не толкова водещи ползващ лепкава гума. Аз нещо се не сещам. Не говоря за китайците те тренират  много. Преди много време бях питал защо са лепкавите гуми. Получих най различни отговори. Ето ви моите. Лепкавата гума в повечето случаи е комбинирана с твърда гъба. За да направите хубав топспин не на тренировки , а  в игра се иска перфектна техника. Имам предвид силно замахване доста под топката и след това правилна траектория без трепване на ръката. Това, че ъгълът на хилката трябва е идеален за ситуацията и момента на взимане на топката също, да не говорим. На пасивните леки удари тези гуми играят като мъртви и не хвърлят топката като тензорите и са много полезни при игра над масата. Обратната връзка на тези гуми поради силно твърдата гъба е силно нарушена. Ако се замисля може се сетя и за още неща. Пак казвам няма лошо трябва се опита от всичко. Може на някой пък точно това да му допада.

#7 Re: Въпроси и отговори » Хубава ли е хилката ? » 2018-02-05 13:00:19

С лепкавата гума да ме прощавате ама  освен ако не се казваш  Дън Сияо Пин е чиста проба импровизация и екзотика. Не че името прави играта ама поне нещо китайско  да има. Давам гаранция , че с лепкавата гума започващия ще заучи грешна техника. Ма лошо НЕма трябва се опита от всичко.

#8 Re: Общ форум » Въпрос за правилен сервиз » 2018-02-02 14:03:03

Мисля на първо място е правила и  на второ тактически причини. Но тактическите причини са обусловени от правилата. Ако това беше разрешено масово играчите щяха да се възползват от това. Не случайно играчите застават вътре на страничната линия. По този начин се оставя възможно най кратко време за преценка на идващата от сервиращия топка.  Иначе доколкото знам не може ръката с топката да преминава продължението на в двете  страни на масата на крайната линия. Т.е. нямаш право да изпълняваш сервиз  застанал  един вид в "средата" на  страничната линия на масата. Не може и същата ръка да е под нивото на игралната повърхност на масата.  А аз чух , че има изменение на правилата за край на гейма. Или първия достигнал 11 точки го печели нищо , че другия играч може да има на своята сметка 10 точки. Не се играе до 2 разлика както до сега. Нещо  по въпроса?

#10 Re: Въпроси и отговори » Бърза хилка скорост рязка бързина и контрол » 2018-01-31 14:53:18

Най вероятно всеки си е изградил някакъв механизъм. Моя критерий е контрола върху топката при различни игрови ситуации и то на турнири. При игра с редовните партньори почти винаги ще имате контрол  над топката или поне в повечето случаи. Изключвам положението при което вие сте много по слаб от останалите. Нека разгледаме няколко варианта. Първи - имате добра атака с ракетата. Гледате как се държи тази ракета при посрещане на сервизи, пуснати къси топки, леки подсечки над масата, подложки на противников топспин. Ако и тук всичко е наред и сте доволни от тази си игра значи всичко с ракетата е наред т.е. нейната скорост отговаря на техническото ниво на играещия. Ако пасивната игра куца означава, че малко трябва да забавите скоростта на ракетата. Тук вече трябва да се реши от къде трябва да се направи редукцията от гуми  или дърво. Пасивната игра в голяма степен е игра само на гумата. Дилемата  става сложна в един момент защото вариативност на гуми голяма. Тънка или дебела горница, фалцова или по умерена, динамичност и твърдост на гъбата. Втори вариант- куца атаката. Пак гледате пасивната игра ако тя е наред може би се нуждаете от по бърза ракета. Пак трябва да се реши от къде да се добави скорост. Аз специално не съм почитател на РЕЗКИ удари. Силни и премерени да, но рязкото удряне изневиделица ей така от нищото т.е. чиста проба импровизация НЕ. Не съм виждал и приличен играч да ползва такива похвати. Не са редки случаите когато се търси само постигане на определен нюанс с ракетата. Т.е. подобряване на фалца на топспина, подобряване на плоския удар, засилване на контрола при подлагане  и т.н.  и т.н. Общо взето трябва да се изхожда от стила на игра и от техническото ниво на играещия. Важно е да се търси консистентност (качество) на удара, а не сила или каквото е там. А това се  постига с натренираност. Важно е ракетата да не пречи на начина на игра. А при всички случаи това са много голям диапазон от възможни ракети. Дали малко по бърза или малко по бавна ракета няма никакво значение за играещ от нашето ниво. Остава момента на любопитството да се опита нов инвентар. Там вече няма спасение.

Board footer

Powered by FluxBB